logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupno migomatu za 2829 zł magnum mig 315 mma czy to dobry wybór ?

tomy55 25 Lis 2021 18:18 1524 9
REKLAMA
  • #1 19729279
    tomy55
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Przymierzam się do kupna magnum mig 315 mma spawarka będzie wykorzystywana do prac przydomowych może w przyszłości będę też robić jakieś fuchy zdecydowałem się na ten sprzęt bo ma dobry zapas mocy (300A) ,, "[url=]https://allweld.pl/magnum-mig-315-mma [/url]więc znajdzie zastosowanie przy jakiś większych robotach czy to dobry wybór jak na tę cenę ?
  • REKLAMA
  • #2 19729715
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Jesteś pewien, że potrzebujesz tak mocną spawarkę do prac przydomowych? Jest ciężka, mało mobilna i nawet przedłużacze będą drogie, ciężkie i zajmą dużo miejsca.
  • REKLAMA
  • #3 19731246
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 471
    freebsd napisał:
    Jesteś pewien, że potrzebujesz tak mocną spawarkę do prac przydomowych? Jest ciężka, mało mobilna i nawet przedłużacze będą drogie, ciężkie i zajmą dużo miejsca.

Waga inwertora to jakieś 35 kg. Nie powinno przerażać. Jak na typowego chinola, to są dość trwałe i długo trzymają założone przez producenta parametry. Boją się przede wszystkim wilgoci i pyłu metalowego na płytkach.
  • #4 19731290
    freebsd
    Poziom 42  
    Mam Magnum MIG 280 DUAL PULS o zbliżonej wadze 40 kg. I życie pokazało, że jako amator wolę używać lżejszych :-)
  • REKLAMA
  • #5 19731311
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    A ja założyłem do magnum inwerter 350 inne podwozie. Koła gumowo metalowe skrętne 125mm przód i stałe gumowo-metalowe 270 mm tył. Wystarczy że jest lekko krzywa podłoga i sama ,,ucieka''. Musiałem założyć do przednich kółek hamulce. Ale zaleta jest taka, że obciążony butlą 14l i szpulą drutu 15 kg przestawia się bez najmniejszego problemu.
  • REKLAMA
  • #6 19731321
    freebsd
    Poziom 42  
    W warsztacie, czy garażu - nie ma problemu z przemieszczaniem. Do tego ogarnięta jest butla. Jednak, by zrobić coś wokół domu, to ja mam po drodze np. progi i krawężniki :-(
    Tak samo gdybym miał tak dużą spawarkę przewieść do mieszkania... Do tego świetnie sprawdzają mi się spawarki mniejsze i lżejsze, zasilane z 230 V. Nawet z przedłużaczami jest mniejszy problem.
  • #7 19731349
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    W domu - wyłącznie TIG-iem bo z miga iskier od jasnej anielki! A i tak trzeba argon ze sobą taskać. Na podwórzu - jedyny problem to miękkie trawniki, bo przy reszcie zadbałem o to by były sensowne najazdy (noszenie kosiarki pod pachą też mi sie nie uśmiechało), a do machania kosą o świcie - to już za stary jestem.....
  • #8 19732132
    tomy55
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Zdecydowałem się na migomat Magnum MIG 315 Synergia MMA 4x4 ponieważ są tam wyświetlane volty i ampery przy regulacji parametrów a z tego co mi wiadomo na innych magnumach do 3 tysi. wyświetlacze cały czas pokazują 0000 wartości prądu wyświetlane są tylko podczas spawania a nie są wyświetlane przy regulacji tych parametrów dlatego zdecydowałem się na tego miga magnum 315 z synergią za 2800 zł. Tylko że tam jest brak możliwości regulacji posuwu drutu można ustawiać tylko ampery tak jakby regulacja ameprów była nierozłączna z psuwem drutu
    tak jak na obrazku który dodałem w tym poście Kupno migomatu za 2829 zł magnum mig 315 mma czy to dobry wybór ? Czy warto kupić taką spawarkę ?
  • #9 19732870
    freebsd
    Poziom 42  
    tomy55 napisał:
    Zdecydowałem się na migomat Magnum MIG 315 Synergia MMA 4x4
    Życzę zadowolenia ze spawarki :-)

tomy55 napisał:
    Zdecydowałem się na migomat Magnum MIG 315 Synergia MMA 4x4 ponieważ są tam wyświetlane volty i ampery przy regulacji parametrów a z tego co mi wiadomo na innych magnumach do 3 tysi. wyświetlacze cały czas pokazują 0000 wartości prądu wyświetlane
    Nie, tak nie jest.

SQ5AZP napisał:
    W domu - wyłącznie TIG-iem bo z miga iskier od jasnej anielki! A i tak trzeba argon ze sobą taskać.

Idea którą popieram :-) Choć z wygody i dla szybkości najczęściej i tak używam migomat. Nadal jednak doceniam lekkość sprzętu, gdyż nawet TIG zasilany z 3F jest wyjątkowo ciężki.
    Kupno migomatu za 2829 zł magnum mig 315 mma czy to dobry wybór ?
  • #10 19740095
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    tomy55 napisał:
    Tylko że tam jest brak możliwości regulacji posuwu drutu można ustawiać tylko ampery tak jakby regulacja ameprów była nierozłączna z psuwem drutu
    tak jak na obrazku który dodałem w tym poście Kupno migomatu za 2829 zł magnum mig 315 mma czy to dobry wybór ? Czy warto kupić taką spawarkę ?

A nie ma przypadkiem możliwości trybu ,,manual''? Wydaje mi się że powinien być. Wówczas zamiast prądu na wyświetlaczu pojawia się prędkość podawania drutu w m/s.
    W przypadku braku takiej mozliwości wszelkich korekt w procesie dokonuje się pokrętłem ,,dynamika łuku''. Proszę wczytać się w tabelki i opis procedury nastawiania parametrów w instrukcji obsługi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup spawarki Magnum MIG 315 MMA do prac przydomowych oraz potencjalnych zleceń. W dyskusji podkreślono, że spawarka ma moc 300A, co może być przydatne w większych projektach, ale jej waga (około 35-40 kg) oraz mobilność mogą stanowić problem w przypadku prac w terenie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami Magnum, wskazując na trwałość sprzętu, ale również na trudności w transporcie i ustawieniu w trudnym terenie. Pojawiły się pytania dotyczące regulacji parametrów spawania, w tym możliwości ustawienia prędkości podawania drutu. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na model z wyświetlaczem, który pokazuje wartości prądu podczas regulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA