logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Siemens C7-633 nie działa i jak to naprawić?

Aress124 25 Lis 2021 22:01 735 3
  • #1 19729729
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 214
    Witam.
    Czy ktoś spotkał się z problemem opisanym poniżej w urządzeniu C7-633?
    HMI uruchamia się, wyświetla komunikat o braku komunikacji z PLC, diody SF i SF-IM świecą oraz cyklicznie co kilka sekund migają diody R-P, R, S, M (zaznaczone na czerwono), po zwarciu klucza nie ma możliwości zmiany pomiędzy trybem pracy run, stop itp.
    Program jest świeżo wgrany do urządzenia (inny panel z tym samym programem działa).
    Uszkodzony hardware na 99.9%.
    Jeśli ktoś zna usterkę i wie co jest uszkodzone lub na co zwrócić uwagę to proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
    Dlaczego Siemens C7-633 nie działa i jak to naprawić?
  • #2 19729998
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Program wgrałeś to znaczy komunikacja między PLC i PC działa.
    Wgrałeś także konfigurację hardware ?
    Co na to Step 7 ?
    Jak wygląda hardware w online w Step 7 ?
    Jakie błędy zapamiętane (zapisane) są w buforze CPU ?
  • #3 19730876
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 214
    Dzięki za chęci ale właściciel stwierdził że nie chce dłużej czekać i musiałem oddać panel.
    Nie jestem pewien czy w projekcie była konfiguracja hardware, nie zajmuje się programowaniem takich paneli i nie mam zbyt wiedzy na ten temat.
    Wziąłem drugi taki sam panel zresetowałem go przez przytrzymanie esc strzałki w dół i prawo i wgrałem na niego projekt, drugi panel uruchomił się i można było przechodzić w run, stop itp przez co stwierdziłem że problem jest z hardware tego pierwszego.

Sprawdziłem jeszcze tylko że po MPI wyświetlił tylko jeden ptaszek czyli prawdopodobnie HMI ok a PLC nie działa.

I zastanawia mnie cały czas co oznaczają te migające diody R-P, R, S, M, nigdzie nic nie mogę znaleźć na ten temat.
  • #4 19730935
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Ciekawa rzecz.
    Na trochę innym panelu miałem taki sam komunikat.
    Powodem był brak załączonej terminacji na wtyczce przy PLC (S7-400) a profibus to tylko 3m.
REKLAMA