logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonoff Basic R2 - podłączenie do sterowania oświetleniem

Satersmile 27 Lis 2021 15:13 657 3
REKLAMA
  • #1 19732189
    Satersmile
    Poziom 2  
    Cześć, chciałbym podłączyć oświetlenie do przekaźnika Sonoff Basic R2 - po podłączeniu jak na zdjęciach przekaźnik nie włącza się. Proszę o pomoc - co jest nie tak?

Sonoff Basic R2 - podłączenie do sterowania oświetleniem Sonoff Basic R2 - podłączenie do sterowania oświetleniem Sonoff Basic R2 - podłączenie do sterowania oświetleniem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19732983
    gruby33
    Poziom 18  
    Ocena: 88
    Sprawdziłeś miernikiem napięcie czy w ogóle dochodzi do przekaźnika? Musi być faza i neutralny. Jeśli dochodzi to co oznacza nie włącza się? Po wydaniu komendy włączenia nie przesyła napięcia dalej czy w ogóle przekaźnik nie jest widoczny w sieci?
    P.S Pare dni temu miałem ten przekaźnik i padł sam z siebie 20 sekund po pierwszym uruchomieniu. Oddałem na wymianę i drugi działa bezproblemowo.
  • REKLAMA
  • #3 19736630
    Satersmile
    Poziom 2  
    Niestety nie ma napięcia. Sprawdziłem działanie przekaźnika w innym miejscu i tam działa
  • #4 19736639
    gruby33
    Poziom 18  
    Ocena: 88
    Bo prawdopodobnie jest to puszka do włącznika światła i jest tam doprowadzony tylko przewód fazowy, a neutralnego brak.
    Ale z drugiej strony coś dużo tych przewodów w tej puszce aby tak było. Znalazł bym fazę i wypiął wszystkie niebieskie kable z wago. I po kolei sprawdzał czy na którejś parze pojawi się napięcie. Może kostka wago uszkodzona lub źle wciśnięte kable.
REKLAMA