logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S10e: różnice w ładowaniu indukcyjnym pomiędzy ładowarkami Blow 5W i Joyroom 15W

tplodz 30 Lis 2021 12:47 2586 2
  • #1 19737343
    tplodz
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Dzień dobry, mam dwie ładowarki indukcyjne. Jedna ma 5W Blow, druga ma 15W Joyroom, telefon Samsung S10e.

Obie ładowarki przez miernik usb pokazują ten sam prąd ładownia. Przewód usb ten sam do obu ładowarek.
    Różnica czasu ładowania jaką pokazuje telefon wynosi 10 minut na korzyść ładowania bezpośredniego bez ładowarki indukcyjnej, w sumie niewielka

Ładowarka Blow - gdy telefon osiągnie 100% po kilkunastu sekundach na mierniku prąd ładowania spada do zera
    Ładowarka Joyroom - gdy telefon osiągnie 100% migająca dioda zapala się na stałe, prąd ładowania na mierniku utrzymuje się cały czas 0,2 - 0,25 A.

Mam kilka pytań -
    Dlaczego ładowarka Joyroom cały czas pobiera prąd mimo że telefon pokazuje że jest naładowany.
    Ładowarka niesprawna.
    Telefon nie nie pasuje do tej ładowarki.
    Dlaczego przy dużej różnicy mocy 5W a 15W czas ładowania jest ten sam przy obu ładowarkach.
  • Pomocny post
    #2 19737547
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Ładowarki indukcyjne to dość złożone zagadnienie to , że na jakimś urządzeniu jest napisane 15 W wcale nie musi oznaczać, że z tak mocą pracuje . Skoro piszesz że jest niewielka różnica w czasie ładowania oznacza to tyle ,że telefon korzysta z wolnego trybu ładowania indukcyjnego .Telefon przeważnie wyświetla informację w jakim trybie odbywa się ładowanie . I teraz czy twój tel obsługuje opcje szybkiego ładowania indukcyjnego ? Czy zasilacz który zasila ładowarkę indukcyjną obsługuje technologię szybkiego ładowania Quick charge ? Szybkie ładowanie polega na tym że jeżeli tel i ładowarka obsługują technologię szybkiego ładowania , zasilacz ładowarki przełączając się w tryb szybkiego ładowania podaje nie 5V a np 9V . To tak mocno upraszczając całe zagadnienie . Natomiast osobiście spotkałem się i przetestowałem kilka różnych ładowarek indukcyjnych i wiem że nie zawsze należy wierzyć w to co jest napisane na urządzeniu szczególnie jeżeli nie jest to markowy sprzęt . Poza tym na pewno trzeba pamiętać że z szybką ładowarką byle jaki zasilacz który ma złącze micro usb niekoniecznie musi działać poprawnie .
  • #3 19738011
    tplodz
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Dziękuję, za wyjaśnienie nie wiedziałem o tym co napisałeś. Ale dlaczego ładowarka Blow wyłączy ładowanie a druga Joyroom utrzymuje prąd ładowania. Zapomniałem dodać że przy ładowarce Joyroom po zdjęciu telefonu z ładowrki prąd na mierniku maleje do zera. Z tego wynika że telefon naładowany a ładowarka Joyroom w dalszym ciągu pobiera prąd i nie wiem czy pcha w akumulator czy tylko układ w telefonie tyle prądu pobiera na biegu jałowym. Tego przy ładowarce Blow nie ma. W każdym razie na całą noc bym nie zostawił telefonu na tej ładowarce a miernik podłączyłem przez ciekawość i dobrze zrobiłem. Jedna i druga podłączona była do zwykłej ładowarki 2A
REKLAMA