logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galaxy S20+ nie ładuje się szybko i super szybko na ładowarkach 25W/45W i Belkin

Adrianotron 16 Sty 2024 11:02 1782 12
  • #1 20912220
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam Posiadam Samsunga Galaxy S20+
    Mam pytanie w kwestii szybkiego i super szybkiego ładowania
    Posiadam ładowarki OEM Samsunga 25W i 45W + kabelki dedykowane OEM na obu ładowarkach telefon korzysta z szybkiego ładowania, nie uruchamia się super szybkie ładowanie choć teoretycznie powinno na tej oryginalnej ładowarce 45W.
    Oczywiście w menu telefonu mam włączoną opcje szybkiego i super szybkiego ładowania.(po wyłączeniu w meny telefonu szybkiego i super szybkiego ładowania w sumie to i tak telefon ładuje się na tych ładowarkach "szybkim ładowaniem")

Zakupiłem ostatnio ładowarkę Belkin https://www.belkin.com/4-port-gan-charger-108w/P-WCH010.html
    ładowarka posiada technologię Power Delivery w wersji 3.0 ale mimo używania tego samego kabelka OEM Samsung a także innego zakupionego: Unitek Przewód USB-C na USB-C 5Gbps 4K 60Hz 20V/5A telefon podłączony do ładowarki Belkin ładuje się tylko w tym wolnym trybie gdzie ring na ekranie telefonu zapala się na zielono.
    Czasami kiedy zależy mi na czasie bywa to irytujące. Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
    Z góry dziękuję za odpowiedz.
  • #2 20912284
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2414
    A skąd masz informację, że S20+ wspiera ładowanie 45W? Takie ładowanie było dostępne w S20 Ultra, w niższych modelach było 25W.
    https://www.phonearena.com/news/Samsung-Galax...lus-vs-S20-Charging-speed-comparison_id122884

Tak więc wygląda, że wszystko jest w porządku.
  • #3 20912307
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Pomyślałem tak dlatego, że w opcjach mojego telefonu można także zaznaczyć "Włącz szybkie ładowanie i "włącz super szybkie ładowanie"
    Dlatego wywnioskowałem sobie, że logika wskazuje, że ta funkcja w moim telefonie jest zaimplementowana.

Ale bardziej chodzi mi tutaj dlaczego na ładowarce Belkin działa tylko "wolne ładowanie"...
  • #4 20912432
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2077
    Różnica w ładowaniu się tych wyższych modeli serii S na szybkich lub super szybkich ładowarkach jest tak znikoma, że szkoda sobie tym zawracać głowy.
  • #6 20912499
    tino2003
    Admin grupy GSM
    To suche dane a w rzeczywistości jest jeszcze mniejsza różnica. :)
  • #7 20912504
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Powtórzę to, co gdzieś już na forum pisałem - to, że ładowarka niby daje możliwość szybkiego czy superszybkiego ładowania to nie znaczy, że to zadziała to szybkie ładowanie z danym telefonem, czy urządzeniem. Okazuje się, że kabel kablowi w standardzie USB typu C też nie jest sobie równy. Dla przykładu mam kable do szybkiego ładowania Huawei - na jednym jest napisane 2A, a na drugim 5A. Sam kabel nie wystarczy by osiągnąć takie parametry - potrzebna jest ładowarka. Okazuje się, że jakąś marketową 60W ładowarką na oryginalnych kablach nie da się osiągnąć tych parametrów szybkiego i super ładowania. Co ciekawe szybką ładowarką Huawei z szybkimi kablami nie naładuję Samsunga i na odwrót działa to tylko z konkretną marką.
    W powerbankach czasami udaje się uzyskać szybkie parametry korzystając z oryginalnych kabli.
  • #9 20912646
    Adrianotron
    Poziom 9  
    staś pytalski napisał:
    Powtórzę to, co gdzieś już na forum pisałem - to, że ładowarka niby daje możliwość szybkiego czy superszybkiego ładowania to nie znaczy, że to zadziała to szybkie ładowanie z danym telefonem, czy urządzeniem. Okazuje się, że kabel kablowi w standardzie USB typu C też nie jest sobie równy. Dla przykładu mam kable do szybkiego ładowania Huawei - na jednym jest napisane 2A, a na drugim 5A. Sam kabel nie wystarczy by osiągnąć takie parametry - potrzebna jest ładowarka. Okazuje się, że jakąś marketową 60W ładowarką na oryginalnych kablach nie da się osiągnąć tych parametrów szybkiego i super ładowania. Co ciekawe szybką ładowarką Huawei z szybkimi kablami nie naładuję Samsunga i na odwrót działa to tylko z konkretną marką.
    W powerbankach czasami udaje się uzyskać szybkie parametry korzystając z oryginalnych kabli.

Że sam kabel nie wystarczy to chyba już nie musiałeś tego pisać, bo to obraża inteligencje forumowiczów. :-)

Ale ja tutaj pytam o konkretny sprzęt i model marki Belkin, który ma to co deklaruje producent (sprawdzone w testach niezależnych), a kable których używam są też OEM na których działa szybkie ładowanie na ładowarkach Samsunga które posiadam.
    Więc interesuje mnie konkretnie dlaczego to u mnie nie działa - ta ładowarka Belkin z tym telefonem, a nie "jakaś" tam ładowarka z "jakimś" tam telefonem i nie wiadomo jakim kablem.

Co do znikomych różnic w ładowaniu pomiędzy ultra, a szybkim to jakieś 10% jak widziałem w testach. Podobno najwięcej zyskuje sie na czasie w ciągu ostatnich 10% procent naładowania baterii, że ładowanie na szybkiej ładowarce wtedy zwalnia a przy super szybkiej czyli 45W nie zwalnia. Taki oglądałem test...
    Ale pomiędzy ładowaniem wolnym 15W, a szybkim 25W różnica już jest bardzo duża, a u mnie niestety z ładowarką Belkin 108W telefon ładuje się niestety tylko wolno i to jest moja zagwozdka.
  • #10 20912659
    tino2003
    Admin grupy GSM
    speedy9 napisał:
    Nie, to dane rzeczywiste. Z pomiaru.

Które będą różne w zależności od danego urządzenia kabla i ładowarek użytych.
    Teraz mam na S22 szybkie ładowanie przy 89% 16 min do końca a na super szybkim 15 min.
  • #11 20912844
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Adrianotron napisał:
    Podobno najwięcej zyskuje sie na czasie w ciągu ostatnich 10% procent naładowania baterii, że ładowanie na szybkiej ładowarce wtedy zwalnia a przy super szybkiej czyli 45W nie zwalnia. Taki oglądałem test...

Nie prawda. Ostatnie 10% to jest najwolniejsze ładowanie własnie. Bo taka jest charakterystyka ładowania akumulatorów Li-Po, które są w smarfonach wykorzystywane. Najpierw ładowarka ładuje dużym stałym prądem. Gdy napięcie osiągnie odpowiedni poziom ładowanie przechodzi w tryb ładowania przy stałym napięciu ze spadającym prądem. Najszybciej akumulator ładuje się w zakresie od około 10 do 70%. Poniżej 10% ładowanie odbywa się zwykle niższym prądem, powyżej 70% też.
    Co do ładowarki Belkin, to trudno powiedzieć. Ale napiszę Ci, że moją ładowarką (oryginalną OnePlus) naładuję laptopa HD oraz OP 8 PRO, ale moich słuchawek Xiaomi Mi True Wireless Earphones 2 z USB-C nie naładuję wcale. Po prostu się nie ładują na tej ładowarce z oryginalnym kablem OnePlus.
  • #12 20912883
    Adrianotron
    Poziom 9  
    speedy9 napisał:
    Adrianotron napisał:
    Podobno najwięcej zyskuje sie na czasie w ciągu ostatnich 10% procent naładowania baterii, że ładowanie na szybkiej ładowarce wtedy zwalnia a przy super szybkiej czyli 45W nie zwalnia. Taki oglądałem test...

Nie prawda. Ostatnie 10% to jest najwolniejsze ładowanie własnie. Bo taka jest charakterystyka ładowania akumulatorów Li-Po, które są w smarfonach wykorzystywane. Najpierw ładowarka ładuje dużym stałym prądem. Gdy napięcie osiągnie odpowiedni poziom ładowanie przechodzi w tryb ładowania przy stałym napięciu ze spadającym prądem. Najszybciej akumulator ładuje się w zakresie od około 10 do 70%. Poniżej 10% ładowanie odbywa się zwykle niższym prądem, powyżej 70% też.
    Co do ładowarki Belkin, to trudno powiedzieć. Ale napiszę Ci, że moją ładowarką (oryginalną OnePlus) naładuję laptopa HD oraz OP 8 PRO, ale moich słuchawek Xiaomi Mi True Wireless Earphones 2 z USB-C nie naładuję wcale. Po prostu się nie ładują na tej ładowarce z oryginalnym kablem OnePlus.

Co do "nieprawdy" to być może nie zrozumiałeś co miałem na myśli lub ja niezbyt czytelnie się wyraziłem. Miałem na myśli tylko to, że przy superszybkim ładowaniu w ostatnich 10% ładowania ładowanie nie zwalnia tak jak przy ładowaniu wolnym lub szybkim trybem. Tyle przynajmniej wynikało z tego testu. To, że sama końcówka ładowania akum. jest wonniejsza w celu ochrony baterii jest jasne.

No trochę lipa bo wyłożyłem trochę większe pieniądze na ładowarkę, a tutaj ładowanie mam najwolniejsze z ładowarek przewodowych jakie posiadam. ;-) Ale czytałem gdzieś na forum Androida, że ogólnie Samsung z tymi kwestiami ładowania strasznie źle wypada na tle konkurencji... że niby mają to tak skonstruowane, żeby sięgać tylko po akcesoria Samsunga.
  • #13 20913476
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Adrianotron napisał:
    Miałem na myśli tylko to, że przy superszybkim ładowaniu w ostatnich 10% ładowania ładowanie nie zwalnia tak jak przy ładowaniu wolnym lub szybkim trybem.

Przy ładowaniu ładowarką 25W przez ostatnie 15min zyskujesz 11% naładowania. A ładując ładowarką 45W zyskujesz 8%. Więc wychodzi z tego, że szybsza ładowarka dostarcza nawet mniej energii pod koniec ładowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający telefon Samsung Galaxy S20+ zgłasza problem z ładowaniem, gdzie ładowarki OEM 25W i 45W nie aktywują trybu super szybkiego ładowania, mimo że opcje są włączone w ustawieniach telefonu. Użytkownik zauważa, że ładowarka Belkin z technologią Power Delivery 3.0 również ładuje telefon tylko w wolnym trybie. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że Galaxy S20+ obsługuje tylko ładowanie do 25W, a różnice w szybkości ładowania między modelami S20 są minimalne. Podkreślają również, że nie wszystkie kable i ładowarki są kompatybilne, co może wpływać na wydajność ładowania. Użytkownik wyraża frustrację z powodu niskiej wydajności ładowania z nowo zakupioną ładowarką Belkin, mimo że jest ona zgodna z deklaracjami producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA