logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B4 2.0E - automatyczna skrzynia biegów, szarpanie i blokada na 1 biegu

wacti 02 Lis 2005 11:28 7905 7
REKLAMA
  • #1 1948441
    wacti
    Poziom 2  
    Mam audi 80 b4 2.0E problem polega na tym ze czasami jest tylko 1 bieg po wylaczeniu silnika i ponownym uruchomieniu samochod jedzie normalnie to znaczy biegi wskakuja normalnie drugi sposob to gwaltowne dodanie gazu czsem pomaga poza tym skrzynia szarpie przy przejsciu z 3 na4 i odwrotnie ja jestem w tych sprawach zielony prosze o rade
  • REKLAMA
  • #2 1948463
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1092
    Na początku zastrzegam ze mam wiedzę tylko w zakresie skrzyni w mercedesie , ale przez analogię zacząłbym od sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni, następną żeczą jest filtr oleju w mercedesie jest on wewnątrz skrzyni i tak jak olej powinien być wymieniany co 30 tyś km. Właściciele zazwyczaj to olewają co niejednokrotnie kończy się znacznymi wydatkami. Proponuję podjechać do warsztatu specjalizującego się w automatach, tak w efekcie będzie taniej. Przypadkowy mechanik może spowodować więcej szkód niż pożytku nawet przy samej wymianie oleju.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1948495
    mrPiotr
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zagladnij na strone www.automat.pl jest tam wiele informacji na temat automatycznych skrzyn biegow. Moim zdaniem powinienes pojechac do jakiegos warsztatu gdzie znaja sie na automatach, jazda na uszkodzonej skrzyni moze spowodowac kolejne awarie w skrzynia a naprawa jest neistety bardzo droga. Ja mam sprawdzony warsztat zajmujacy sie tylko sutomatami i jezdze tam na wymiany oleju i przy kazdej wymianie sprawdzaja mi czy jest wszystko w porzadku, napisz skad jestes moze dam ci namiary na ten warsztat.
  • Pomocny post
    #4 1950817
    drzewko
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    olej ifiltr wymienilem zrobilem dopiero jakies 6000 to musi byc cos innego ale dzieki za rade .
    Nie orietuje sie czy w mojej okolicy jest jakis dobry mechanik od automatow jestem z tarnowa jak ktos cos wie to bylbym wdzieczny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1952052
    Potworek1111
    Poziom 2  
    Witaj! Moje doświadczenia z automatami dotycza BMW, na stronie automaty.pl ( przeczytasz bardzo dużo i to będą cenne informacje), ale na forum to za wiele się nie dowiesz bo każdy każe Ci jechac do mechanika(najlepiej do niego samego), a nie kazdego na to stać. W naszym kraju automat to jeszcze jest ewenement i ten co uważa, że się zna to chce dużą kase. W skrócie, ja miałem problem tego rodzaju, że przedłużał biegi co kończyło się szarpaniem. W skrzyni mojego auta po zdjęciu dekla od spodu jest jednostka sterująca, a w niej elektrozaworki o mikroskopijnych kanalikach, które lubią się zatykać, niektóre nawet mają sitka. Po oczyszczeniu jak ręką odjął i wszystko wróciło do normy. Drugi pomysł skoro masz jazdy z samym sterowaniem czyli ponownym uruchomieniem silnika to bardziej już stawiał bym na elektronikę. Znajdź gdzieś takie drugie auto i zamień kompy od skrzyni. Powodzenia, ja swoją rozkręcałem i skąłdałem trzy razy i działa :) fakt trochę czasu i siły, no i kasy kosztowało, ale warto się uczyć. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 1955998
    wacti
    Poziom 2  
    Olej i filtr był wymieniony. Sprawdzałem nie "ubło" go i jest w dobrym stanie czyli problem jest gdzie indziej. Dzięki za wszystkie uwagi.
  • #8 1956051
    mrPiotr
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Widze ze jstes z Tarnowa wiec niedaleko mnie i jeszcze blizej zakladu gdzie jezdze, zaklad jest w Sędziszowie, jadąc od Tarnowa to będzie na końcu Sędziszowa po prawej stronie, niepamietam jak sie nazywa, ale jak jestes zainteresowany to moge podac jutro nr telefonu, bo teraz go nie mam przy sobie.

Podsumowanie tematu

✨ Audi 80 B4 2.0E z automatyczną skrzynią biegów ma problem z blokadą na 1 biegu po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika oraz szarpaniem przy zmianie biegów 3-4 i 4-3. Wymieniono olej i filtr skrzyni, które są w dobrym stanie, więc problem leży gdzie indziej. Zalecane jest sprawdzenie poziomu oleju i filtra, które w automatach są kluczowe i powinny być wymieniane regularnie co 30 tys. km. Problemy mogą wynikać z zabrudzenia elektrozaworów i drobnych kanalików w jednostce sterującej skrzyni, co powoduje szarpanie i opóźnienia w zmianie biegów. Czyszczenie tych elementów może przywrócić prawidłową pracę. Wskazane jest skorzystanie z warsztatu specjalizującego się w automatycznych skrzyniach biegów, gdyż jazda na uszkodzonej skrzyni może prowadzić do poważniejszych awarii i wysokich kosztów naprawy. Wskazano również na możliwość problemów z elektroniką sterującą skrzynią, sugerując wymianę modułu sterującego (komputera skrzyni) jako potencjalne rozwiązanie. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące lokalnych warsztatów specjalizujących się w automatach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA