logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rower spalinowy - wybór silnika: 50cc/80cc, kosa spalinowa czy pocket bike?

Frizenter 04 Gru 2021 17:59 3417 12
REKLAMA
  • #1 19744561
    Frizenter
    Poziom 4  
    Ocena: 22
    Dzień Dobry
    Mam pytanie, ponieważ chciałbym zbudować rower z silnikiem spalinowym. Na alledrogo są gotowe zestawy z silnikami 50cc/80cc wraz z osprzętem lecz poza silnikiem będzie trzeba kupić resztę rzeczy osobno, bo fabryczne są bardzo kiepskiej jakości a i jak sam silnik będzie trzeba "robić" np. wyważanie i centrowanie wału korbowego i inne rzeczy.
    Poszukałem w internecie o jakiś zamiennikach a propo tego i znalazłem silnik od kosy spalinowej lub silnik z pocket bike. Resztę rzeczy np. przeniesienie napędu, manetka itp. to już wiem jak zrobię.

Sęk tkwi w tym który silnik wybrać i dlaczego? Od kosy spalinowej czy pocket bike.

Z góry dziękuje.

PS. Nie znalazłem innego działu, żeby wstawić pytanie o rowerze spalinowym to wstawiam tutaj.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19744823
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 318
    Od kosy raczej nie będzie miał tłumika
    a od pocket bike - może mieć...
    jest jeszcze kwestia sprzęgła...
  • Pomocny post
    #4 19745462
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 318
    Oby optymistyczne podejście sprawdziło się w praktyce.
    Sprzęgło odśrodkowe w rowerze i pile mogą być inaczej ustawione-regulowane.
    Szerokiej drogi...
  • REKLAMA
  • #6 19746459
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19747007
    Frizenter
    Poziom 4  
    UTO dotyczy hulajnóg i deskorolek elektrycznych, nie ma nic o rowerze z silnikiem spalinowym.

Konwersja na ebike jest świetna moim zdaniem i chciałbym takie coś zrobić lecz budżet na to nie pozwala a nie chciałbym oszczędzać na tym, bo jednak bardzo liczyłby się zasięg.
    A w przypadku silnika spalinowego jest o wiele taniej pod względem samego zakupu silnika i innych rzeczy (napęd, manetka itd).
  • #8 19747111
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    Treść została wykasowana
  • REKLAMA
  • #9 19747491
    Frizenter
    Poziom 4  
    Głównym napędem roweru jest pedalowanie a silnik jest pomocniczy tylko. Wg wyroku sądu który mozna znaleźć w necie jest napisane że jak rower ma silnik pomocniczy do 50cc i można go używać bez włączonego silnika to jest legalny.

A propo używanych silników do elektryków to nie znalazłem w swojej okolicy nic dobrego i podobnego to kosztów z silnikiem spalinowym. I wzięcie jakiś tam akumulatorów żelowych nie jest dobre bo przy doborze baterii trzeba uważać jakie natężenie może wygenerować, żeby sterownik optymalnie pracował.
    I w przypadku gdybym miał brać elektryka to wole dać więcej pieniędzy i mieć wszystko 100% sprawne i dopasowane do siebie. Bo jak coś sie stanie i zepsuje to będę musiał dać komuś, żeby zrobił a w przypadku silnika spalinowego sam będę robił.
  • REKLAMA
  • #10 19748382
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 625
    W życiu nie czytałem takich bzdur... Jak silnik spalinowy w rowerze jest pomocniczym napędem? Działa tylko jak pedałujesz?
  • #12 19748522
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru silnika do roweru spalinowego, z opcjami 50cc i 80cc, oraz porównania silników od kosy spalinowej i pocket bike. Użytkownik zauważa, że zestawy dostępne na rynku często mają niską jakość, co wymaga dodatkowych modyfikacji, takich jak wyważanie wału korbowego. W odpowiedziach podkreślono różnice w konstrukcji tłumików i sprzęgieł między silnikami, a także kwestie prawne dotyczące używania silników pomocniczych w rowerach. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na silnik od pocket bike, uznając go za lepszy wybór do swojego projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA