logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] b450 i aorus pro wifi - drugi bank pamięci nie działa z 3rd gen procesorów

huxon 04 Gru 2021 21:55 1326 4
REKLAMA
  • #1 19744993
    huxon
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z tytułową płytą główną, mianowicie nie chce ona działać w dual channel z procesorem 3 generacji (r5 3600), działa tylko jak ram jest wsadzony do pierwszego slotu, natomiast jeśli dwa sloty będą obsadzone, to płyta odpala, ale nic więcej się nie dzieje.

Kupiłem tą płytę z drugiej ręki z tą wadą ( nie działa drugi bank pamięci ), myślałem że poprzedni właściciel nie zastosował się do instrukcji ze strony gigabyte w kwestii aktualizacji biosu do 3 gen (f40).

Pożyczyłem ryzena pierwszej generacji (r5 2600) i zrobiłem downgrade z najnowszego biosu do f32, następnie zainstalowałem EC FW tools najnowszy i zrobiłem update biosu do f40, przełożyłem procesor i moim oczom na ekranie ukazało się nic! Czarno i nic więcej. Cały proces robiłem na swoich pamięciach patriota 2x8(PV416G300C6K), oczywiście obsadzonych w dwóch bankach. Wymieniłem z powrotem na r5 2600 i zrobiłem update do f51 licząc że może to coś pomoże, jednak nic to nie dało. R5 3600 i pamięci są sprawne bo wszystko działa na płycie MSI.
    W paczce EC FW tools były dwa pliki EC FW TOOLS był plik IFU_XE32_v1310.exe i ECFwUpdate.exe, nie wiem czym jest ten pierwszy i co on robi, ale trochę sobie narobiłem stracha, bo poczytałem trochę o tym i ludzie pisali na forach, że po tym mieli zwalone biosy, więc użyłem tylko ECFwUpdate.exe

Ewidentnie jest jakiś problem z softem, bo gdyby było jakieś uszkodzenie fizyczne, to drugi slot też by nie działałem z procesorem pierwszej generacji, a działa wszystko prawidłowo.

Będę wdzięczy za wszelką pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 19745252
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Zanim cokolwiek zrobisz sprawdź z innymi pamięciami, szkoda czasu.
    Napisałeś strasznie chaotycznie, na r5 2600 działają oba sloty z pełną prędkością? Może działają na 1866? Robiłeś testy? Czy działa tylko jeden, ale mimo wszystko płyta odpala?
    Na procku 3600 da się obniżyć pamięci na 2133? Albo mniej? Te płyty bywają ułomne i czasem pokazuje w biosie 16GB ale system ma dostępne tylko 8 bo działa tylko jeden kanał pamięci albo bios ją odcina bo nie spełnia parametrów.
    Bardzo możliwe że magistrala nie trzyma parametrów sygnałowych i przy wyższej częstotliwości POST nie przechodzi. Z tym dużo nie zrobisz, bo ścieżek na płycie wielowarstwowej nie prześwietlisz, jedyna nadzieja to krzywy albo zabrudzony pin w slocie DDR4.

Bo jeśli mimo wszystko działa tylko jeden slot ...
    Zmierz miernikiem czy pamięć jest zasilana, jeśli nie to masz odpowiedź. Zobacz sobie które piny w slocie są od zasilania i zobacz gdzie dochodzi a gdzie się urywa.
    Sprawdziłbym pod mikroskopem czy jakaś blaszka w slocie nie jest wygięta.
    Dalej to już dla mnie teoria, procek ma wbudowany kontroler pamięci więc piny ze slotu ddr4 powinny iść prosto do gniazda AM4, bierzesz miernik z dwoma szpilkami i mierzysz przejście od slotu RAM do gniazda procesora, pinout znajdziesz w necie.

Z mojego doświadczenia przy cenach płyty b450 na poziomie 220zł nie za bardzo opłaca się naprawiać poważniejszych usterek.
  • REKLAMA
  • #3 19745289
    huxon
    Poziom 2  
    Dzięki za rzucenie trochę światła na mój temat.
    Z r5 2600 płyta odpala z dwiema pamięciami, bios wykrywa je z prędkością 2133,natomiast w Windowsie jest 16gb (dostępne 7. 96) - cholera dalej nie sprawdziłem, wyszedłem z założenia że to kwestia ustawienia w Windowsie :<

R5 3600 odpala z jedną kością i domyślnie działa na 2133, z xmp wchodzi na 3000 i jest stabilnie.
    Oczywiście jak dorzucę druga pamięć to płyta nie postuje, grafika to samo i jest czarny ekran.

Niestety nie sprawdziłem z innymi pamięciami, bo nie miałem drugich na testy.

Pamiętam że poprzedni właściciel mi coś pisał że poniżej wersji biosu f40 działało z dwiema kościami, ale system nie wykrywał drugiej - to by się zgadzało.
  • REKLAMA
  • #5 19892819
    huxon
    Poziom 2  
    Płyta trafiła na gwarancję. Serwis uznał że był uszkodzenie mechaniczne. Po serwisie wszystko działa poprawnie.
REKLAMA