logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie włącznika Zamel ROP-01 - kable żółto-zielony, brązowy, niebieski

Kenehene 05 Gru 2021 16:08 2178 17
  • #1 19746127
    Kenehene
    Poziom 3  
    Witam serdecznie mistrzów prądu.

Podejrzewam, że zostanę od razu wyzwany, że temat był wielokrotnie wałkowany.
    Owszem, widziałem, nic nie zrozumiałem.

Chciałem podłączyć ten włącznik zamiast tradycyjnego, żeby można było wyłączyć światło przed wejściem do łazienki.
    Mam w swojej puszce trzy kable, żółto zielony, brązowy i niebieski. A na schemacie jest tylko L i N, więc nie wiem który kabel do którego należy.

W załączniku przesyłam zdjęcie i proszę o łagodne rozpatrzenie mojej sprawy.

Pozdrawiam, człowiek, który nie chce spalić sobie mieszkania.
    Podłączenie włącznika Zamel ROP-01 - kable żółto-zielony, brązowy, niebieski Podłączenie włącznika Zamel ROP-01 - kable żółto-zielony, brązowy, niebieski Podłączenie włącznika Zamel ROP-01 - kable żółto-zielony, brązowy, niebieski
  • #3 19746281
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1065
    Żółtozielony to PE, niebieski N, a brązowy to L.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Taka porada bez faktycznego ustalenia funkcji jaką realizuje w danej instalacji przewód jest wysoce szkodliwa.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #4 19746357
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Co było w tej puszce otwartej?
    Co to jest ten jeden przewód w owej puszce? Jest to lampa, kiepsko wykonana instalacja schodowego łącznika czy zasilanie.
    Kupiłeś ROP. Jest to odbiornik. Co będzie nadajnikiem?
  • #5 19746437
    Kenehene
    Poziom 3  
    adwlodar napisał:
    Co było w tej puszce otwartej?
    Co to jest ten jeden przewód w owej puszce? Jest to lampa, kiepsko wykonana instalacja schodowego łącznika czy zasilanie.
    Kupiłeś ROP. Jest to odbiornik. Co będzie nadajnikiem?

Są to kable połączone z lampą naścienną.
    Na dole jest gniazdko do podłączenia jakichś urządzeń.
    W zestawie miałem tą kostkę i ten pstryczek do włączania i wyłączania.
  • #6 19746465
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Wawrzyniec napisał:
    Żółtozielony to PE, niebieski N, a brązowy to L.
    No, raczej nie tak.
    Dopóki nie zostanie rozszyfrowane znaczenie poszczególnych żył tak długo nie będzie możliwe udzielenie odpowiedzi.
    Jednak chyba spełnienie marzenia autora bez ingerencji w instalację nie będzie możliwe.
  • #7 19746466
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Kenehene napisał:
    W załączniku przesyłam zdjęcie i proszę o łagodne rozpatrzenie mojej sprawy.

W tej górnej puszce (gdzie wystają żyły przewodu) był zamontowany pierwotnie łącznik światła?
    Jeśli tak, to trzeba określić jakie funkcje spełniają te żyły (która to fazowy, która idzie do lampy, bez tej wiedzy nic nie można powiedzieć.
    A mocno podejrzewam że tego (nowego) łącznika nie da rady podłączyć.
  • #8 19746479
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 425
    Jeśli to jest przewód idący do lampy, to jak zwykle i nie poprawnie zostało przewidziane zasilanie tego z gniazda niżej. Dodatkowo złe jest nie przewlekanie wszystkich potrzebnych przewodów do puszek na etapie wykonywania instalacji.

O osadzaniu puszek na piankę nie wspomnę. Czy tu coś było przerabiane w stosunku do oryginalnej instalacji? Brak białej izolacji i przewód wygląda jak by miał iść bardziej w stronę gniazda. Rozumiem, że zdjęcie jest dobrze ustawione? Gniazdko zaleca się montować odwrotnie.

Albo widać, że prawdopodobnie pierwotnie coś tam było już zamontowane (np łącznik schodowy), albo autor już próbował podłączać tu przekaźnik ze zdjęcia.
  • #9 19746484
    Kenehene
    Poziom 3  
    kkas12 napisał:

Autor mimo iż jest kompletnym laikiem jak widać post jako pomocny oznaczył mimo iż w poście 5 kompltenie tej informacji zaprzeczył.

Myślałem, że to będzie pomocna rada.
    Więc chyba będę musiał załatwić jakiś miernik prądu i sprawdzić co jest co.
    A ingerencje w instalację elektryczną co masz na myśli?

Dodano po 12 [minuty]:

Brivido napisał:

O osadzaniu puszek na piankę nie wspomnę. Czy tu coś było przerabiane w stosunku do oryginalnej instalacji? Brak białej izolacji i przewód wygląda jak by miał iść bardziej w stronę gniazda. Rozumiem, że zdjęcie jest dobrze ustawione? Gniazdko zaleca się montować odwrotnie.

Albo widać, że prawdopodobnie pierwotnie coś tam było już zamontowane (np łącznik schodowy), albo autor już próbował podłączać tu przekaźnik ze zdjęcia.

Jest to instalacja mającą niecały rok, nie robiłem nic przy tym, tylko wykręciłem obudowę i zrobiłem zdjęcia bo spanikowałem po zobaczeniu schematu i kabli.
    A gniazdko jest tak, że ten włącznik światła był do góry, a kontakt na dole.
  • #10 19746521
    kkas12
    Poziom 43  
    Kenehene napisał:
    Skąd nam to wiedzieć, jeśli nawet nie poinformowałeś jaki wyłącznik zdemotowałeś.
  • #11 19746533
    Kenehene
    Poziom 3  
    kkas12 napisał:
    Kenehene napisał:
    Skąd nam to wiedzieć, jeśli nawet nie poinformowałeś jaki wyłącznik zdemotowałeś.

Taki tradycyjny, przełącza się w górę i w dół.
  • #12 19746544
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Kenehene napisał:

Czy były jakieś przewody łączące tą puszkę na dole z górną?

Jeśli nie, to w tej puszce masz tylko przyjście fazy (z jakieś innej puszki) i odejście za wyłącznikiem. Prawdopodobnie brak przewodu N. Ten przewód PE zółto zielony jest dla mnie niewiadomego pochodzenia i nie traktowałbym jako PE.

Kolejna sprawa to kwestia samego doboru przekaźnika - napisz dokładniej co chcesz nim robić. Co zmieniasz, co dokładasz. Po co Ci tam radiówka? Co będzie nadajnikiem itd?
  • #13 19746547
    kkas12
    Poziom 43  
    Kenehene napisał:
    A jak odwrócisz o 90 stopni to w prawo i w lewo.
    Czy był to wyłącznik pojedyńczy, czy może schodowy?

Zrób przynajmniej jego fotkę.
  • #14 19746572
    Kenehene
    Poziom 3  
    adwlodar napisał:

Kolejna sprawa to kwestia samego doboru przekaźnika - napisz dokładniej co chcesz nim robić. Co zmieniasz, co dokładasz. Po co Ci tam radiówka? Co będzie nadajnikiem itd?

Tak jak rozebrałem, tak pokazałem. Więcej kabli nie było.
    Ten włącznik jest na drugim końcu łazienki i włącza światło nad lustrem, chciałem zrobić tak, żeby można było włączyć te światło przed wejściem do łazienki. Mam możliwość włączenia wszystkich świateł sufitowych od razu co jest zdecydowanie za jasnym rozwiązaniem, zwłaszcza w nocy.

Dodano po 7 [minuty]:

kkas12 napisał:
    Kenehene napisał:
    A jak odwrócisz o 90 stopni to w prawo i w lewo.
    Czy był to wyłącznik pojedyńczy, czy może schodowy?

Zrób przynajmniej jego fotkę.

Jest to coś takiego tylko włącznik jest do góry a gniazdko na dole.
    Podłączenie włącznika Zamel ROP-01 - kable żółto-zielony, brązowy, niebieski
  • #16 19746691
    Brivido
    Poziom 34  
    Schodowy i zwykły z przodu mogą wyglądać tak samo. Czasami mają symbol schodów na przycisku. Ważny jest tutaj tył. Wszystkie żyły były do niego podłączone?

Jeśli tylko ten wyłącznik sterował tym kinkietem nad lustrem i nie było żadnych innych przewodów w puszcze więcej to prawdopodobnie w nim jest tylko faza i odejście na lampę, brakowało by przewodu neutralnego, który byłby gdzieś w innej, zaklejonej puszce.

Wszystko się wyjaśni jak zrobisz zdjęcie tyłu tego starego łącznika i powiesz jak był podłączony do przewodów.
  • #17 19746706
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Brivido napisał:
    brakowało by przewodu neutralnego, który byłby gdzieś w innej, zaklejonej puszce.

Nie tak źle chyba, neutralny byłby do pozyskania z gniazda poniżej, pod warunkiem, że oświetlenie i gniazda są z jednego RCD (jeśli takowy jest)
  • #18 19746846
    Brivido
    Poziom 34  
    Od sugerowania tego się wzbraniałem poza wspomnieniem, że jak ktoś nie robi mostków na etapie instalacji to czasem z tego problem jest później :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie włącznika Zamel ROP-01, mając do dyspozycji trzy kable: żółto-zielony, brązowy i niebieski. Odpowiedzi wskazują, że żółto-zielony to PE, niebieski to N, a brązowy to L. Wskazano również na potrzebę zrozumienia funkcji poszczególnych przewodów w instalacji, aby prawidłowo podłączyć nowy włącznik. Użytkownik potwierdza, że kable są połączone z lampą naścienną, a w puszce znajduje się gniazdko. Wiele odpowiedzi sugeruje, że brak przewodu neutralnego może uniemożliwić prawidłowe podłączenie. Użytkownik planuje użyć miernika prądu do dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA