logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai i30 1,6 cRDI - Auto zgasło podczas jazdy, akumulator padł w kilka minut

CoolowaCarolina 05 Gru 2021 17:30 2970 13
REKLAMA
  • #1 19746322
    CoolowaCarolina
    Poziom 2  
    Witam,
    Podczas podróży wystąpił problem z moim autem. Przy prędkości 110 km/h samochód nagle stracił na prędkości, praktycznie nastąpiło wyłączenie silnika. Niestety nie zarejestrowałam czy podczas wystąpienia awarii zapaliły się konkretne lampki kontrolne :cry:
    W trakcie czekania na pomoc drogową akumulator padł całkowicie, przestały działać nawet światła awaryjne.
    Z uwagi na to że był środek weekendu kierowca lawety doradził mi podładowanie akumulatora. Po podładowaniu auto nie chce się włączyć. Kluczyk cofa do początkowego położenia przy próbach odpalenia pojazdu.
    Na tygodniu auto trafi do mechanika, ale czego mogę się spodziewać. Co mogło być przyczyną tej awarii?

Nie miałam większych problemów z samochodem nigdy wcześniej. Bardzo proszę o opinie co do tego z czym przyszło mi się mierzyć.
  • REKLAMA
  • #2 19746445
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4202
    Zdefiniuj "kluczyk cofa do początkowego położenia"
  • REKLAMA
  • #3 19746509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19746530
    CoolowaCarolina
    Poziom 2  
    decybel91 napisał:

Wybaczcie terminologie, kluczyk po prostu odbija. Wraca do pozycji w której znajduje się bezpośrednio po umieszczeniu w stacyjce. Nie wiem jakbym mogła to inaczej opisać. Rozrusznik "nie kręci"

Adamcyn napisał:
    decybel91 napisał:

Pewnie wraca do torebki. :)
    A tak na poważnie, to informacje są za malo szczegółowe aby coś doradzić.

Mając jakikolwiek punkt zaczepienia chętnie coś dodam. Bo póki co widzę że jedynie rozrywki Wam dostarczyłam
  • REKLAMA
  • #5 19746679
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    CoolowaCarolina napisał:
    Na tygodniu auto trafi do mechanika, ale czego mogę się spodziewać. Co mogło być przyczyną tej awarii?

Nie "mamy rozrywkę", ale nie podajesz szczegółów pozwalających postawić jakiekolwiek przypuszczenia.
    Chrumnęło, gruchnęło, zapiszczało?
    Efekty zapachowe / para i podobne?
    To była jazda bezwładna czy wyraźne hamowanie itd... (to automat czy manual?)

W sumie, nie ma to znaczenia, nic z takich diagnoz na odległość nie wychodzi
  • #6 19746745
    CoolowaCarolina
    Poziom 2  
    Jak to czasem w trasie bywa, towarzyszyła mi muzyka. Jednak żadnych nietypowych hałasów nie odnotowałam, może jedynie dźwięk przypominający wejście silnika na wyższe obroty.

Nie towarzyszyło temu żadne dymienie spod klapy silnika, ani też żadnej woni po otwarciu maski nie było.

Zdaje sobie sprawę że ocena tego typu zdarzenia przez sieć nie będzie nigdy porównywalna z oględzinami w realu. Jednak postanowiłam zaczerpnąć języka :cry: uważam że zawsze warto.
  • REKLAMA
  • #7 19746811
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    CoolowaCarolina napisał:
    Z uwagi na to że był środek weekendu kierowca lawety doradził mi podładowanie akumulatora. Po podładowaniu auto nie chce się włączyć.
    Jakie jest napiecie akumulatora?
  • #9 19747414
    CoolowaCarolina
    Poziom 2  
    freebsd napisał:
    CoolowaCarolina napisał:
    Z uwagi na to że był środek weekendu kierowca lawety doradził mi podładowanie akumulatora. Po podładowaniu auto nie chce się włączyć.
    Jakie jest napiecie akumulatora?

Wynosi 12,6 w stanie spoczynku

Przy próbie przekręcenia z pozycji ON do pozycji START. Auto nie zapala
  • #10 19749167
    castin
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Kręci rozrusznik czy cisza? A kontrolka immobilizera jak się zachowuje?
  • #11 19749540
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19749583
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Pewnie padł alternator podczas jazdy i "kuniec koncerta". Autorka pewnie już poinformowana o usterce. Kocham takie tematy.
  • #13 19749728
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    andrzej20001 napisał:
    Pewnie padł alternator podczas jazdy i "kuniec koncerta".

Tylko że potem coś „dobiło” akumulator na postoju. Może świece się nie wyłączają?
  • #14 19749812
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    A co ma nie dobić. Auto staje jak ma w instalacji ok 9V. Awaryjne, próby odpaleniai kaplica po chwili.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas jazdy Hyundai i30 1,6 cRDI, użytkownik doświadczył nagłego wyłączenia silnika przy prędkości 110 km/h. Po awarii akumulator całkowicie padł, co uniemożliwiło uruchomienie pojazdu. Użytkownik zauważył, że kluczyk w stacyjce wraca do pozycji początkowej, a rozrusznik nie kręci. Po podładowaniu akumulatora, napięcie wynosiło 12,6V, jednak auto nadal nie odpala. Użytkownicy forum sugerują, że problem może leżeć w alternatorze lub stacyjce, a także w ewentualnych problemach z instalacją elektryczną, które mogły doprowadzić do rozładowania akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA