logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hyundai i30 1.6 CRDI – brak zasilania po wymianie oleju, akumulator odłączony

szymon3kk 10 Cze 2025 11:20 1014 10
REKLAMA
  • #1 21574995
    szymon3kk
    Poziom 7  
    Byłem ostatnio na standardowej wymianie oleju i filtrów - Hyundai i30 1,6 CRDI. Odebrałem auto bez żadnych problemów, dojechałem do domu, na drugi dzień próbowałem otworzyć drzwi z klamki, bezkluczykowo, otworzyły się lusterka do połowy, drzwi się otworzyły i na tym koniec. Brak dalej jakiejkolwiek reakcji.
    Dzwoniłem do tego gościa, co mi wymieniał olej, powiedział, że tam jest utrudniony dostęp do jednego z filtrów i przy okazji musieli wyjąć akumulator... no i tutaj doszukuję się problemu. Bo to wygląda tak, jakby auto było kompletnie odcięte od mocy. Zero reakcji.

Zbliżenie na silnik Hyundai i30 z luźno zwisającymi przewodami i etykietą serwisu olejowego.
    Zdjęcie akumulatora samochodowego z widocznymi przewodami, z których jeden wygląda na odłączony lub źle podłączony.

Zajrzałem pod maskę i zwróciłem uwagę, że te przewody, które są na zdjęciach, wcześniej były przepuszczone przez jakąś pomarańczową kostkę.
    Za nic w świecie się na tym nie znam, jakie są możliwości sprawdzenia, co tutaj padło? Może jakieś bezpieczniki? Czy lepiej nie grzebać samemu i po prostu jakiegoś mobilnego fachowca zawołać?
    Dorzucam też filmik z tego, jak to wygląda...

• REKLAMA
  • #2 21575009
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Sprawdź czy nie jesteś wstanie ruszyć klem z akumulatora ręką jak tak to trzeba to poprawić. Drugi test jak pierwszy wyjdzie ok. To nalanie paru kropel zwykłej wody na klemy w miejscu styku słupka (zacisku) akumulatora z klemą. Jak przy włączeniu odbiorników czy próbie odpalanie woda zacznie wrzeć to należy klemy odkręcić ,wyczyścić tak samo jak zaciski akumulatora i dopiero porządnie skręcić.

Często się zdarza że po wyjęciu akumulatora nikt nie czyści tego a potem jest problem ze stykiem.
  • REKLAMA
  • #3 21575012
    szymon3kk
    Poziom 7  
    No przyznam szczerze, że wygląda to tak, jakby rzeczywiście coś "nie stykało", bo kompletnie nie ma sygnału. O zapłonie nie ma mowy, żadne światło, awaryjne, nic.
    Zrobię tak i dam znać, czy coś pomogło.

@sigwa18 zero reakcji. Ruszając klemami, skrapiając wodą, nic. Multimetr pokazał napięcie na poziomie niecałe 3,5 V... dzisiaj spróbuję go podpiąć pod prostownik, choć wątpię, że da się go odratować. Pytanie, czemu taki zjazd zaliczył...
  • Pomocny post
    #4 21576008
    sigwa18
    Poziom 43  
    No to coś rozładowało aku. Czasem uda się go ponownie naładować powoli i jeszcze trochę podziała.
  • REKLAMA
  • #5 21576021
    szymon3kk
    Poziom 7  
    Mam prostownik do akumulatorów AGM z potencjałem ładowania głęboko rozładowanych jednostek. Zobaczymy...
  • #6 21577085
    szymon3kk
    Poziom 7  
    Ładował się 12 h prostownikiem CTEK MXS 5.0, z 3,48 V jest teraz 6,02 V... W instrukcji napisane, że prostownik sam dostosowuje tryb do potrzeb i aktualnie przestawił się na taki, który niższym napięciem może ładować do 7 dni.
    Jest szansa, że akumulator jeszcze odżyje? :D
  • REKLAMA
  • #7 21577094
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Akumulator złom. Kupuj nowy bo z tego nic już nie będzie.
  • #8 21577118
    sigwa18
    Poziom 43  
    Automaty słabo radzą sobie z głęboko rozładowanymi aku. Ten twój pewnie myli go z aku 6V. Ale jak już nie naładował się to raczej padł na amen.
  • #9 21577173
    szymon3kk
    Poziom 7  
    Prostownik zmienił tryb po tych 12 godzinach, więc może... nie wiem, przetrzymam jeszcze do wieczora, jak nic się nie wydarzy, to śmietnik.
  • #10 21580769
    szymon3kk
    Poziom 7  
    Jak coś, to akumulator odratowany. Ładował się prawie 96 h, dobił do 12,8 V, bez późniejszego spadku. Auto odpaliło bez problemu. :)
  • #11 21580771
    szymon3kk
    Poziom 7  
    Długi proces ładowania akumulatora bardzo dobrym prostownikiem.
    Nagły spadek napięcia być może był spowodowany jakimś spięciem, zwarciem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie oleju i filtrów w Hyundai i30 1.6 CRDI, po odłączeniu akumulatora, pojawił się całkowity brak zasilania – brak reakcji na otwarcie bezkluczykowe, brak świateł i zapłonu. Sprawdzenie połączeń akumulatora wykazało luźne klemy i brak napięcia (około 3,5 V). Próby poprawy styku klemy i zacisków oraz skrapianie wodą nie przyniosły efektu. Akumulator został podłączony do prostownika AGM CTEK MXS 5.0, który po 12 godzinach ładowania podniósł napięcie do 6 V i zmienił tryb ładowania na długotrwały. Początkowo sugerowano, że akumulator jest do wymiany z powodu głębokiego rozładowania, jednak po około 96 godzinach ładowania napięcie wzrosło do 12,8 V bez spadku, a auto odpaliło bez problemu. Przyczyną nagłego spadku napięcia mogło być zwarcie lub spięcie. Zalecane jest dokładne czyszczenie i dokręcanie zacisków akumulatora po jego wyjęciu, aby uniknąć problemów z kontaktem elektrycznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA