logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD SP A55 256GB: Nieusuwalne partycje, brak dostępu do danych

dariuszm2 05 Gru 2021 20:46 582 4
  • #1 19746809
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    SSD SP A55 256GB - nie można sformatować.
    Trafił do mnie taki dysk, z którym nie bardzo co można zrobić.
    Ma założone 3 partycje: System - 100MB, Dane - 237GB i Recovery image - 750MB.
    Na partycję System można "wejść", udało mi się nawet coś wykasować, partycja Dane zgłasza się w systemie, ale nie widać danych. Partycja Recovery image jest widoczna tylko przy zarządzaniu dyskami.
    Niestety nie można żadnej usunąć, sformatować itp.
    Próbowałem z win XP, z win 7, clean w diskpart, programem Hard Disk Low Level Format Tool i nic to nie dało. Programy działają kończy się wszystko sukcesem, a po ponownym zainicjowaniu dysku mam znowu 3 partycje i dostępne dane.
    Pozdrawiam.
  • #2 19747146
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 653
    Problemem jest naprawdopodobniej generator napięcia 15-20v służący tunelowaniu elektronów.
    Generator nie jest w stanie zmienić informacji w komórkach pamięci, w związku z tym po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu napędu powraca poprzednia informacja.
    Jest to uszkodzenie fizyczne i dotyczy wszystkich pamięci półprzewodnikowych. Nic z tym nie zrobisz.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #3 19747192
    kowal305
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Kolego Łukasz_W czy z takiej pamięci da się odzyskać dane które są widoczne można je odtworzyć ale nie ma możliwości skopiowania, niezależnie od systemu pod koniec wywala błąd bądź zawiesza system. I czym najczęściej jest wywołane takie uszkodzenie , co je powoduje?
  • #4 19747466
    Łukasz_W

Ocena: 653
    Nikt niestety bez sprawdzenia napędu nie odpowie, czy można wyciągnąć dane.
    Uszkodzenie jest spowodowane niską jakością pamięci.
    Póki dysk jest wykrywany możesz probować wykonać jego kopię posektorową.
    Możliwe, że trzeba będzie mu odłączać zasilanie i ponawiać odczyt, co może doporowadzić do głębszego uszkodzenia.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 19747492
    kaleron

Ocena: 2335
    Dlaczego próbujesz formatować dysk, z którego chcesz odzyskać dane? W takiej sytuacji powinieneś unikać jakichkolwiek zapisów i jak najszybciej zabezpieczyć zawartość. Tym bardziej, że w SSDku najprawdopodobniej masz kilka układów i nie wszystkie muszą być uszkodzone, a więc część operacji zapisu/kasowania może się odbywać poprawnie.
    dariuszm2 napisał:
    Próbowałem z win XP, z win 7, clean w diskpart, programem Hard Disk Low Level Format Tool
    - w ten sposób niszczy się dane, a nie odzyskuje.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA