logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD 256GB GIGABYTE - brak partycji po zawieszeniu laptopa, co robić?

mpendzik 28 Sie 2024 13:04 489 9
REKLAMA
  • #1 21206883
    mpendzik
    Poziom 11  
    Ocena: 55
    Witam serdecznie
    Szanowni koledzy i koleżanki - mam taki dziwny problem z dyskiem SSD (256GB GIGABYTE) Po restarcie laptopa / zawieszeniu systemu windows system już nie wstał. Pojawił się komunikat o braku bootowalnego dysku. Po podłączeniu dysku do innego laptopa wyszło na to, że zniknęła cała logiczna struktura dysku. Niby jest wykrywany jako dysk bez partycji - tak jak w załączonych screenach.
    Próbowałem testdiskiem oraz DMDE ale bez skutku. Głębokie skanowanie nic nie daje. Crystal disk np. nie widzi dysku ale już Windows w zarządzaniu dyskami widzi dysk... Wygląda to na totalny śmietnik - ale żeby nowy dysk tak od razu padł....
    Czy ktoś z Państwa podpowie co jeszcze mogę zrobić ?
    Załączam screeny, gdyż powiedzą więcej niż ja :-)
    Pozdrawiam
    Zrzut ekranu z programu DMDE pokazujący listę wykrytych dysków fizycznych.
    Zrzut ekranu z programu DMDE pokazującego dysk SSD bez przypisanej partycji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21206906
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    ... SATAFIRM S11 - czyli masz elektrośmieć

Wrzuć SMART z np. CrystalDiskInfo do kompletu
    oraz dane o NAND (chyba 3D TLC YMTC 64L) z http://vlo.name:3000/tmph/phison_flash_id.rar - phison_flash_id.exe <- podaj numer tego SSD i wklej wynik

Jak nie minął czas na zwrot to oddaj i wymień na coś w miarę sensownego jak Crucial MX500 czy Samsung 870 EVO
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21206963
    mpendzik
    Poziom 11  
    Kurcze - szkoda ... nic innego mi nie przychodzi na myśl. Że też takie buble sprzedają :-)
    Dowiedziałem się, że to powszechny problem tych dysków - a ten akurat jest z 2020 i jest typowym przykładem tego problemu...
    SMART z tego dysku to wszystko na czerwono :-)
    W załączeniu raport Raport diagnostyczny dysku SSD z błędami SMART.
    Dziękuję i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 21207144
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    mpendzik napisał:
    Czy ktoś z Państwa podpowie co jeszcze mogę zrobić ?
    - tak ogólnie i edukacyjnie na przyszłość - warto zaczynać od wyłączenia obsługi TRIMu i kopii posektorowej. Kopię posektorową najlepiej wykonywać na dysk twardy bez technologii SMR. Jeśli w hex-edytorze są same zera (trzeba przewinąć przez cały dysk, czasem na początku są zera, a dalej coś innego), skanowanie nie ma sensu - czymkolwiek byśmy nie skanowali, i tak nic nie znajdzie.

mpendzik napisał:
    Że też takie buble sprzedają
    Producenci produkują to, za co klienci chcą płacić. Do tego trochę kłamstw marketingu, by się lepiej sprzedawało i mamy to, co mamy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 21207489
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    WojtasJD napisał:
    ... SATAFIRM S11 - czyli masz elektrośmieć

To zależy, czy właściciel chce odzyskać dane, czy nie.
    Z problemem SATAFIRM S11 radzą sobie m.in. i PC3000 i MRTLAB (pierwszy za 50-60 tys zł, drugi za jakieś 20tys lub w opcji 'wynajmu' za jakieś 2tys za pierwszy miesiąc)
  • REKLAMA
  • #7 21207579
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3563
    A powiedz nam, do jakiego stanu (ile "% "na partycji z systemem) był zapełniony ten dysk, kiedy Ci się to przytrafiło?

Jeśli zamierzasz zapisywać więcej danych, to pamiętaj o pozostawieniu minimum 30-40% wolnego miejsca na nowym "SSD-ku".
  • #8 21208009
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    pidar napisał:
    pamiętaj o pozostawieniu minimum 30-40% wolnego miejsca na nowym "SSD-ku".
    - de facto "kupuj 2x większy, niż Ci realnie potrzebny". Nie dość, że producenci takimi "zaleceniami eksploatacyjnymi" ograniczają ryzyko odpowiedzialności gwarancyjnej przez rozłożenie zużycia zapisami/kasowaniem na większą objętość układów, to jeszcze generują popyt na większe modele.

Podstawowym problemem jest niska żywotność układów Flash-NAND wynosząca dla TLC ok. 1500 cykli operacji kasowania/zapisu, a dla QLC ok. 600.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 21208147
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Problemem to jest kupowanie takiego, taniego badziewia, a nie samo używanie nośników SSD.

Dysk systemowy - komputer działa 16-20 godzin na dobę, prze rok zapisane 11TB danych toż to ~2% TBW, które dla tego nośnika wynosi 600.

Zrzut ekranu przedstawiający informacje o dysku SSD Samsung 990 PRO 1TB.
  • #10 21208682
    mpendzik
    Poziom 11  
    U mnie ten dysk był zajęty w 60 procentach… tzw dysk systemowy.
    No cóż. Teraz jestem mądrzejszy….
    Dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem SSD 256GB GIGABYTE, który po zawieszeniu laptopa przestał być bootowalny, a jego struktura logiczna zniknęła. Dysk jest wykrywany, ale nie ma partycji. Próby odzyskania danych za pomocą programów takich jak TestDisk i DMDE nie przyniosły rezultatów. Użytkownicy sugerują, że problem może być związany z niską jakością dysku (SATAFIRM S11) oraz powszechnymi problemami z tym modelem. Rekomendacje obejmują oddanie dysku na gwarancję, skorzystanie z usług firm odzyskujących dane lub zakup nowego dysku, np. Crucial MX500 lub Samsung 870 EVO. Wskazano również na znaczenie pozostawienia wolnego miejsca na dysku oraz wyłączenia obsługi TRIM dla przyszłych użytkowników SSD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA