Witam. Posiadam motocykl Yamaha Drag Star 650 (a w zasadzie jest to V-Star) z USA. Standardowo te motocykle posiadają w kierunkowskazach światła pozycyjne świecące na pomarańczowo (włókno o mocy 8W). Żarówka w kierunkowskazie jest dwuwłókowa - w momencie naciśnięcia kierunkowskazu zaczyna "palić się" drugie włókno żarówki kierunkowskazu (włókno o mocy 27W) . Od kiedy zobaczyłem jadący w moim kierunku motocykl, który posiadał w tym miejscu kierunkowskazów białe światła pozycyjne zapragnąłem zrobić tak u siebie. Szybki przegląd allegro i znalazłem - żarówki LED Dual Color - światło białe jako pozycyjne i pomarańczowe jako światło kierunkowskazu. Światło białe jest rozłączane, kiedy wciśnięty jest kierunkowskaz. Są to dokładnie te żarówki: Link.
Żarówki zamówiłem, zamontowałem (musiałem spiłować jedną "nóżkę", bo się okazało, że Yamaha wymyśliła własny standard żarówek z trzema "nóżkami" bocznymi zamiast dwóch). Świeci to bardzo dobrze. Tak dobrze, że chyba aż za dobrze
. Dlaczego? Poprzednie światło pozycyjne świeciło z mocą 8W, a teraz te żarówki LED świecą z mocą 21W (w przeliczeniu na moc normalnych żarówek).
I teraz pytanie: Jak ściemnić te żarówki, aby świeciły z podobną jasnością jak te poprzednie (albo po prostu mniejszą niż teraz)? Instalacja jest na 12V. Wystarczy coś typu Przetwornica regulowana step-down czy coś dedykowane LEDom typu ściemniacz do taśm LED? A może nie ma możliwości przyciemnić tych żarówek? Zostawiłbym tak, jak jest, bo motocykl jest o wiele bardziej widoczny, ale podejrzewam, że w takim stanie nie przejdzie przeglądu
.
Będę bardzo wdzięczny za rady.
Pozdrawiam
Żarówki zamówiłem, zamontowałem (musiałem spiłować jedną "nóżkę", bo się okazało, że Yamaha wymyśliła własny standard żarówek z trzema "nóżkami" bocznymi zamiast dwóch). Świeci to bardzo dobrze. Tak dobrze, że chyba aż za dobrze
I teraz pytanie: Jak ściemnić te żarówki, aby świeciły z podobną jasnością jak te poprzednie (albo po prostu mniejszą niż teraz)? Instalacja jest na 12V. Wystarczy coś typu Przetwornica regulowana step-down czy coś dedykowane LEDom typu ściemniacz do taśm LED? A może nie ma możliwości przyciemnić tych żarówek? Zostawiłbym tak, jak jest, bo motocykl jest o wiele bardziej widoczny, ale podejrzewam, że w takim stanie nie przejdzie przeglądu
Będę bardzo wdzięczny za rady.
Pozdrawiam