logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWM11044SEU - kłopot z wymianą kołnierza/fartucha

m_zloto 09 Gru 2021 18:13 2352 6
REKLAMA
  • #1 19754010
    m_zloto
    Poziom 1  
    Witam.

Posiadam Electrolux EWM11044SEU / numer produktu 91433922201, problem dotyczy wymiany fartucha/kołnierza. Kupiłam już nowy i przystąpiłam do działania, kiedy okazało się, że w tym modelu nie ma możliwości zdjęcia przedniej obudowy. Wyjęłam już stary kołnierz, ale nie mam pojęcia w jaki sposób zamontować nowy, czy ktoś wie jak to zrobić? Czy jestem skazana na wezwanie serwisu? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19754059
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3757
    Niestety jeżeli nie ma Pani wprawy to trzeba wyjąć zbiornik górą co jest normą od lat w pralkach włoskich typu Candy, Indesit, Hotpoint Ariston. Trzeba tak operować dłońmi by założyć fartuch a później jego obejmę. Jak Pani widzi w starszych modelach Electrolux nie było z tym problemu: https://youtu.be/DVtlr9dRFAk
    Jest przeciwwaga z przodu: https://north.pl/karta/przeciwwaga-przednia-d...o-electrolux-ewm11044seu,7VK-Q3-C2MM-DU1.html więc raczej nie da Pani rady sama podnieść zbiornika jeśli nikt nie pomoże. Podsumowując to albo wprawny fachowiec albo demontaż zbiornika. Niestety obudowa pralki stanowi jednolitą całość: https://north.pl/karta/obudowa-kompletna-do-p...o-electrolux-ewm11044seu,FV9-5C-C2MM-DU1.html
  • REKLAMA
  • #3 19754153
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6955
    m_zloto napisał:
    Wyjęłam już stary kołnierz, ale nie mam pojęcia w jaki sposób zamontować nowy,

Dokładnie tak samo jak podczas demontażu tylko w odwrotną stronę.
    Robi się wszystko przez otwór drzwiowy, ewentualnie od góry po zdjęciu blatu.
    - Założyć fartuch na rant zbiornika
    - Naciągnąc obejmę sprężynową na cały obwód rantu fartucha
    - Jeśli występuje dolna rurka odpływowa, wkleić w zbiornik na butapren
    - Założyć fartuch na przedni rant obudowy i założyć obejmę.

Dla wprawnego serwisanta czas operacyjny około 30 minut.
    Dla niewprawnego domorosłego mechanika być może i kilka dni.

m_zloto napisał:
    Czy jestem skazana na wezwanie serwisu?

Wszystko zalezy od umiejętności i zdolności manualnych.
  • REKLAMA
  • #4 19759870
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19759901
    mrice
    Moderator AGD
    Robo-technical napisał:
    Popatrzeć na kanaliki odpływowe we fartuchu - te powinny być na dole.

Nawet muszą, bo kanaliki idą do smoczka, to stare Ardowskie rozwiązanie. Smoka trzeba dość dokładnie ustawić, by go wkleić w zbiornik.
  • #6 19759910
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19759941
    mrice
    Moderator AGD
    Robo-technical napisał:
    Nigdy tej słomki nie wklejałem. Siadała dobrze i nie ciekła.

Obyś kiedyś się nie naciął. Poza tym butaklej uprzyjemnia wciskanie tego ustrojstwa w otwór.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wymianą fartucha w pralce Electrolux EWM11044SEU, ponieważ nie może zdjąć przedniej obudowy. Odpowiedzi sugerują, że wymiana fartucha wymaga demontażu zbiornika, co może być trudne bez doświadczenia. Wskazówki obejmują zakładanie fartucha przez otwór drzwiowy lub od góry po zdjęciu blatu, a także konieczność precyzyjnego ustawienia dolnej rurki odpływowej. Dla wprawnego serwisanta czas operacyjny wynosi około 30 minut, podczas gdy dla osoby bez doświadczenia może to zająć znacznie dłużej. Wskazówki dotyczą również położenia pralki na plecy, co ułatwia dostęp do wnętrza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA