logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji TN-C: Ogranicznik przepięcia bez przewodu taśmy uziomu GSW, GSU

Seraffino 12 Gru 2021 14:41 1554 18
  • #1 19759051
    Seraffino
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Cześć.
    Będę częściowo modernizował starą instalację jednofazową TN-C w mieszkaniu.
    Chciałem zapytać Was, bo przypuszczam że nie będę mógł zastosować ogranicznika przepięcia. Przy moim liczniku nie ma żadnego przewodu taśmy uziomu GSW, GSU tylko dwa przewody L i N (PEN). Dziękuję.
  • #2 19759118
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1175
    Seraffino napisał:
    Cześć.
    Będę częściowo modernizował starą instalację jednofazową TN-C w mieszkaniu.
    Chciałem zapytać Was, bo przypuszczam że nie będę mógł zastosować ogranicznika przepięcia. Przy moim liczniku nie ma żadnego przewodu taśmy uziomu GSW, GSU tylko dwa przewody L i N (PEN). Dziękuję.

A pytanie? Nie zadałeś pytania.
    Bo jeśli Twoje przypuszczenie jest pytaniem, to odpowiadam: możesz zastosować ogranicznik przepięć.
  • #3 19759141
    Seraffino
    Poziom 11  
    Z opisu wynika tu cytat "....do dolnego natomiast podpinamy przewód ochronny PE, który jest połączony z listwą ochronną rozdzielnicy." Ja takiej listwy nie posiadam dlatego stąd moje wątpliwości.
  • #4 19759391
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3537
    Seraffino napisał:
    Z opisu wynika tu cytat "....do dolnego natomiast podpinamy przewód ochronny PE,
    Podpinamy uziom - nie PE.
  • #5 19759642
    tyqva
    Poziom 37  
    Ale masz w instalacji żyłę L i PEN.
    Pomiędzy nimi wpinasz ogranicznik, i on będzie ograniczał przepięcia do wartości akceptowalnej.
    Modernizacja instalacji TN-C: Ogranicznik przepięcia bez przewodu taśmy uziomu GSW, GSU
    Spójrz na rysunek "XXX Single Phase" w załączonym pdf.
    Załączniki:
    • 1547_UL_0418_3009209_DG SU 1P XXX FM_WEB.pdf (702.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19759956
    CYRUS2
    Poziom 43  
    tyqva napisał:
    Ale masz w instalacji żyłę L i PEN.
    Pomiędzy nimi wpinasz ogranicznik, i on będzie ograniczał przepięcia do wartości akceptowalnej.
    Bzdura.
    Nie ograniczy przepięcia bo jest impedancja PEN.
    Dlatego @tyqva ograniczniki podłącza się do uziomu - nie do PEN.
  • #7 19759977
    Seraffino
    Poziom 11  
    Oczywiście dolny do PE,Czyli co ? ten PE nie musi być dodatkowo podpięty do uziomu .
  • #8 19760151
    tyqva
    Poziom 37  
    CYRUS2 napisał:
    …Bzdura.
    Nie ograniczy przepięcia do jest impedancja PEN.
    Dlatego @tyqva ograniczniki podłącza się do uziomu - nie do PEN.

Elektryka alternatywna?
  • #9 19760215
    CYRUS2
    Poziom 43  
    tyqva napisał:
    Elektryka alternatywna?
    Doucz się kolego.
    Ochronniki odprowadzają napięcie wyładowania do ziemi = uziomu.
    Nie do PEN.
    Seraffino napisał:
    Oczywiście dolny do PE,Czyli co ? ten PE nie musi być dodatkowo podpięty do uziomu .
    Musi być podłączony do uziomu.{Pytanie autora to efekt błędnych tekstów @tyqva.)
  • #10 19760599
    tyqva
    Poziom 37  
    CYRUS2 napisał:
    tyqva napisał:
    Elektryka alternatywna?
    Doucz się kolego.
    Ochronniki odprowadzają napięcie wyładowania do ziemi = uziomu.
    Nie do PEN.
    Seraffino napisał:
    Musi być podłączony do uziomu.{Pytanie autora to efekt błędnych tekstów @tyqva.)

Twoje uwagi CYRUS2 są chybione. Sposób instalacji ograniczników przepięć w mieszkaniówce jest dobrze opisany w literaturze fachowej.
    Autor chce swoje mieszkanie wyposażyć w ograniczniki przepięć.
    Mieszkanie zasilane jest z instalacji czteroprzewodowej - L1, L2, L3 i PEN.
    Instalacja Autora może jest jednofazowa - dwuprzewodowa.
    Autor skupia się tylko na swoim mieszkaniu wyposażonym w podrozdzielnicę (sub-distribution board).

W mieszkaniówce przeważnie nie ma możliwości prowadzenia od rozdzielnicy mieszkaniowej dodatkowego połączenia punktu PEN lub PE rozdzielnicy mieszkaniowej z główną szyną wyrównawczą budynku, jednakże takie połączenie już jest - to żyła PEN wlz.
    Montując ogranicznik przepięciowy wystarczy go włączyć pomiędzy zaciski L i PEN, lub L i PE (sub-distribution board).

Osobną sprawą jest skuteczność takiego niekompletnego rozwiązania ochrony przeciwprzepięciowej - bez pierwszych stopni ochrony.
  • #11 19760638
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    tyqva napisał:
    Autor chce swoje mieszkanie wyposażyć w ograniczniki przepięć.
    Mieszkanie zasilane jest z instalacji czteroprzewodowej - L1, L2, L3 i PEN.
    Załóżmy mieszkanie na 10-tym piętrze, zasilane przez WLZ 3L + PEN.
    Czyli, wg kolegi CYRUS2, żeby zainstalować SPD, trzeba całym szachtem kablowym przez 11 kondygnacji doprowadzić osobną żyłę bezpośrednio z uziomu? :?:
    Tak mam tak to rozumieć? Czy jakoś inaczej?
  • #12 19760656
    Seraffino
    Poziom 11  
    Pozwolicie że doprecyzuję pytanie.
    Instalacja TN-C 1 fazowa ,do licznika dochodzą tylko dwa przewody L i N ,nie ma tam żadnego innego przewodu czy bednarki tzw.uziomu.
    W odległości od 80m ode mnie ,znajduje sie wysoki budynek zabytkowy z instalacja odgromową,zdarza się że piorun walnie.
    Dlatego pomyslałem o takim zabezpieczeniu (ogranicznik klasy 2),ale widać chyba że przy mojej instalacj nie zda egzaminu.
  • #13 19760668
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Seraffino napisał:
    Instalacja TN-C 1 fazowa ,do licznika dochodzą tylko dwa przewody L i N
    To w końcu jest N czy PEN?
    Układ sieciowy TN-C określony ad hoc, czy na podstawie umowy/warunków przyłączenia?
  • #14 19760698
    Seraffino
    Poziom 11  
    W/g dostawcy energii : to jest układ TN-C .Przewód N jest przewodem PEN
  • Pomocny post
    #15 19760743
    tyqva
    Poziom 37  
    Seraffino napisał:
    ...
    Dlatego pomyślałem o takim zabezpieczeniu (ogranicznik klasy 2),ale widać chyba że przy mojej instalacji nie zda egzaminu.

Zda egzamin przy indukowaniu się przepięć w instalacji twojego budynku.
    Przy wyładowaniu piorunowym w Twój budynek osłabi skutki, ale nie ma 100% gwarancji.
    Ja bym zamontował.

pozdrawiam
  • #16 19762380
    Seraffino
    Poziom 11  
    No to się cieszę .
    Wybrałem pod moje mieszkanie klasy II ( dawne C ) .czy jednak może dać (B+C)?
    Sam już nie wiem.
  • #17 19762838
    CYRUS2
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Czyli, wg kolegi CYRUS2, żeby zainstalować SPD, trzeba całym szachtem kablowym przez 11 kondygnacji doprowadzić osobną żyłę bezpośrednio z uziomu? :?:
    Tak mam tak to rozumieć? Czy jakoś inaczej?
    W takim budynku ograniczniki przepięć instaluję się w RG - blokują przepięcia i dochodzące z sieci rozdzielczej.
  • #19 19762889
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Łukasz-O napisał:
    W RG tak, ale w rozdzielnicach piętrowych, czy ZELP-ach również są często spotykane.
    To nie określa, że są takie przepięcia które ochronniki powinny stłumić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje modernizację instalacji TN-C w swoim mieszkaniu, jednak ma wątpliwości dotyczące możliwości zastosowania ogranicznika przepięć, ponieważ w jego instalacji znajdują się jedynie przewody L i N (PEN), bez dodatkowego przewodu uziemiającego. W odpowiedziach podkreślono, że ogranicznik przepięć można zainstalować, ale powinien być podłączony do uziomu, a nie do przewodu PEN. Wskazano również, że skuteczność takiego rozwiązania może być ograniczona, zwłaszcza w przypadku wyładowań piorunowych. Użytkownik rozważa zastosowanie ogranicznika klasy II, ale zastanawia się nad możliwością użycia modelu B+C. W dyskusji poruszono również kwestie instalacji ograniczników w rozdzielnicach piętrowych oraz ich rolę w ochronie przed przepięciami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA