Szukam przyszłościowego dekodera dvbt-2 hevc dla nowego standardu, z prostym pilotem z dużymi przyciskami oraz obsługą zdjęć i filmów z pendrive USB. No i żeby dawał rade nawet z średnim sygnałem.
Szukam przyszłościowego dekodera dvbt-2 hevc dla nowego standardu, z prostym pilotem z dużymi przyciskami oraz obsługą zdjęć i filmów z pendrive USB. No i żeby dawał rade nawet z średnim sygnałem.
Któraś z Wiw.h265, byle nie MAXX.
Więcej o dekoderach możesz popatrzeć na forum emitela.
Mają tę zaletę, że można ich pilotem obsługiwać również podstawowe funkcje TV.
Co do czułości - zależy, co się trafi, czyli jaką serię produkcyjną. Oczywiście odnosi się to do każdego dekodera. Innymi słowy - trzeba dekoderowi zapewnić prawidłowe sygnały i wtedy nie ma problemu.
Co myslicie na temat dekodera Odin Smt-01. Ostatnio taki nabyłem, siła sygnału na poziomie 40% jakość sygnału 85%. Dekoder ma zewnętrzny zasilacz 12V 1A, gniazdo LAN( nie opisane jako LAN i zaślepione, podczas włączania dekodera mrugają diody, nie wiem czy działa) wyjście hdmi, scart, coaxial dla audio. Jedyna wada to nie przykręcone gniazdo scart które rusza się podczas wkładania wtyczki. Pilot dość popularny, można przypisać sobie niektóre funkcje do obsługi tv. Odbieram na antenie siatkowej pamiętającej telewizję analogową i symetryzator 75/300 ohm od Badmora
Dodano po 7 [minuty]:
"Czyli tak jak myślałem, chodzi o HbbTV. Tunery z Chin ściągają z gniazdem internetowem, bo płacą mniejsze czy zerowe cło na granicy więc jest potrzebne, a w Polsce zaklejają to gniazdo i wycinają z softu obsługę funkcji internetowych, bo nie wolno by było jak brak jest obsługi HbbTV, i tak obchodzą przepisy i się śmieją nam prosto w oczy." Tak wyczytałem na emitelu
Dla mnie podobne sprzęty, jak Volkswagen i Toyota. Każdym się dojedzie, różnią się szczegółami, ale większość i tak kupuje "bo im się podoba" karoseria albo kolor...
Różnica na menu i pilocie i obsłudze netu.
Czytaj zawsze instrukcje użytkownika, warto je czytać. Wiele się klaruje.
Miałem Wiwa H.265 Lite i uważam, że jest dobra.
Na dodatek ma jeszcze internet . Oprogramowanie pobierasz przez internet. Nie miesza w kanałach raz ułożonych.
Moja Wiwa H265 Maxx nie ma HbbTV ale DVB-T2 oczywiście działa.
Coś o tunerze:
Odbiera kanały TV dzięki antenie którą sam zrobiłem z kilku rurek, ma gniazda Ethernet, SCART, HDMI i 2x USB. Mam możliwość nagrywania na dysk USB i odtwarzania filmów z dysku (często korzystam), można do USB podłączyć kartę WiFi. Korzystałem na tym urządzeniu z IPTV i ta funkcja działa. Ciekawostką jest dodatkowy programowalny przycisk na pilocie, którym mogę włączać telewizor i nie muszę korzystać z dwóch pilotów.
Wadami jest bardzo słabo działający YouTube. Prawie jakby go nie było. Menu jest trochę staromodne i szare.
Iptv czasem się zawiesza.
Nie spotkałem się jeszcze z dekoderem który ma Hbb. Podobno takie dostępne są w Czechach, taką opinię znalazłem na forum Emitel.
Z tego co czytałem na emitelu to w chinach wszystkie te dekodery mają hbb tv, tylko trafiając na polski rynek mają kasowane tą funkcję żeby placić mniejsze cło - pisałem to już tutaj.
Na stronie: http://hbbtv.pl/ można przeczytać trochę bardzo ważnych informacji o Hbb.
Między innymi jest tam informacja że:
"Kupując nowy telewizor warto zwrócić uwagę na to, która wersja standardu HbbTV wspierana jest przez dany odbiornik telewizyjny. Zalecamy wybór TV wspierającego HbbTV w wersji 2.0.2 zgodnie z rozporządzeniem Ministra Cyfryzacji"
Chodzi o najnowszą wersję tego standardu bo HbbTV ma już swoją historię rozwoju:
Jeśli kupowany jest dekoder też powinien być zgodny z HBBTV 2.0.2
Przeglądając strony polskich dystrybutorów elektroniki znalazłem wczoraj jeden telewizor opisany jako zgodny z HBBTV 1.5 a powinno być 2.0.2.
Dlatego warto sprawdzić tą informację przed zakupem TV.
Np dla produktów LG można na szczęście znaleźć tą informację w karcie produktu na stronie producenta.
Szkoda by było gdyby ta funkcja nagle przestała działać.
Ciągle coś zmieniają i ulepszają, producenci nie wszyscy podają pełną informację o produkcie, sprzedawcy to wykorzystują i wciskają nam czasami rzecz, która wkrótce będzie niesprzedawalna - masakra trzeba znać się na wszystkim, nawet kupując telewizor.
Wczoraj zauważyłem, że w TVP Dokument dzięki HbbTV można już przewijać programy do tyłu, np zobaczyć coś od początku. Myślę, że ciągle najlepszą opcją jest zakup nowego TV z obsługą Hbb bo daje ono dużo komfortu w oglądaniu. Niestety koszt takiego zakupu jest dużo większy niż samego dekodera.
Użytkownicy poszukują dekodera DVB-T2 HEVC z prostym pilotem, obsługą USB oraz dobrym odbiorem sygnału. Wskazano kilka modeli, takich jak LXHDT104, Ariva T75, Wiwa H.265 Lite oraz Odin SMT-01. Użytkownicy podkreślają znaczenie czułości dekodera, która może się różnić w zależności od serii produkcyjnej. Wiele osób zauważa, że dekodery z Chin często mają ograniczoną funkcjonalność HbbTV na polskim rynku. Wskazano również, że zakup nowego telewizora z obsługą HbbTV może być lepszym rozwiązaniem, oferującym większy komfort oglądania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.