logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy łożyska CX (JAP) są trwałe? Opinie i doświadczenia użytkowników

02 Lis 2005 19:29 36679 14
REKLAMA
  • #1 1949614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1949675
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Unikam takich łożysk jak diabeł święconej wody. Na sam ich widok trzepie mnie jak po gorzale za 15,-. Przecież sam koszt łożysk w cenie naprawy jest niewielki i naprawdę nie warto oszczędzać. A już taki chłam dawać do silników komutatorowych, to sabotaż.
  • Pomocny post
    #3 1949827
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Ja mam osobną skrzynkę z takimi łożyskami i stosuję tylko dla "specjalnych klientów" (w przypadku gdy naprawa MUSI być jak najtańsza i nieważne jak długo będzie działać - sprzęt wędrujący do komisów)
    W żadnych innych przypadkach tego absolutnie nie montuję bo.... wszystko celnie wyjaśnił Przedmówca :)
    Zgadzam się z tym w 100%.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1950035
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 1950070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 1950074
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    TO ja się po cichu przyznam że ostatnio duzo tego zużyłem i narazie nie mam zadnych reklamacji
    a dodam ze na wymiane łozysk daje pisemnie roczna gwarancję
  • Pomocny post
    #8 1951032
    eldom
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Ja kupuję tylko polskie ale ostatnio kilka razy trafiłem 6202zz made in Poland w pudełku i folii po wciśnięciu na prasie na ładną oś silnika zaczynają chodzić z wyraźnym oporem i wyją jak stare. Załorzyłem kolejne i to samo. Przypomniałem sobie wtedy poprzedniego klienta gdzie 3 razy zamieniałem łożyska silnika w ciągu miesiąca.
    W desperacji załorzyłem chińskiego RS-a i poszło OK:idea:
  • Pomocny post
    #9 1951785
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    jak ktoś kupuje w sklepie z częściami AGD to tam są tylko takie :cry:
    takie łożyska to można stosować do starych PSek bo kto by się nimi przejmował :wink:
    a zakładać takie łożyska do silnika a tymbardziej komutatorowego to gwóźdź do trumny 8O
  • Pomocny post
    #10 1953377
    80arturr
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Wszyscy się chwalicie to chyba też moge te łożyska CX to jak już muszę to jedynie na bęben zakładam a do silnika montuje zawsze SKf ale z luzem. I leci aż się miło słucha. A z tego co piszecie to cena tych CX wcale nie jest korzystna w hurtowniach można kupic polskie nawet RS w tej samej cenie ale tak jak mówiłem te tylko na bęben.
  • #12 1953460
    eldom
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    zerknąłem w faktury i tak 6202zz CX 2,70 6202 2RS CX 2,88 6201zz iskra 5,95 (ceny netto 10% rabat)
    czyli różnica jest spora ale w całej naprawie żadna i moim zdaniem nie warto ryzykować
  • #13 5686086
    DaroMz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To drogo my mamy w ofercie taniej lozyska CX gdy ktos potrzebowal to 664-238-777 specjalizujemy sie w hurtowych ilosciach i moze dlatego np 6303 zz u nas kosztuje 2 zl netto a przy wiekszych ilosciach to nawet sporo mniej .... inne marki tez jakby cos konkretnego bylo potrzebne Cx jest jedna z najtanszych marek co to jakosci to nic nadzwyczajnego tania polka chociaz nie sa jeszcze tragiczne (istnieja gorsze)
  • #14 5686397
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Jakieś lich podkusiło mnie żeby zamontować te łożyska w silniku od odkurzacza.Gdy zamontowałem je 5 lat temu w 25 letnim zelmerze działają do dzisiaj bez problemu. Ostatnio zakupiłem trochę RS i też założyłem ale do inego silnika, efekt: Silniki wracają po 2m-ce użytkowania z rozsypanymi w proch łożyskami. Już nie wiem co myśleć czy teraz produkują taką tandetę. ...
    A tak apropo na allegro CX kosztują 1zł a w pobliskim sklepie z AGD 6zł, tak jak te dobrej klasy.
    pozdrawiam
  • #15 5686896
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Łożyska marki CX (często oznaczane jako JAP) są produkowane w Chinach i cechują się niską ceną, co kusi do ich zakupu, jednak ich trwałość budzi wątpliwości wśród praktyków. Początkowo pojawiały się liczne reklamacje, zwłaszcza przy zastosowaniu w alternatorach i silnikach komutatorowych, gdzie ich użycie jest zdecydowanie odradzane ze względu na niską jakość i brak spełnienia norm tolerancji. W ostatnim czasie niektórzy użytkownicy zauważają poprawę jakości, szczególnie w łożyskach z brązowym pierścieniem uszczelniającym, które wykazują lepszą trwałość i brak luzów poprzecznych. Mimo to, łożyska CX nie dorównują klasą markom takim jak FAG, SKF, Koyo czy Nachi, które są polecane do zastosowań wymagających wysokiej niezawodności. Część użytkowników stosuje łożyska CX wyłącznie w tanich naprawach lub na bębny, unikając ich montażu w silnikach. Warto również zwrócić uwagę na pochodzenie łożysk – niektóre polskie łożyska RS bywają trwalsze niż chińskie CX. Cena łożysk CX jest znacznie niższa niż markowych odpowiedników, jednak różnica ta nie rekompensuje ryzyka szybkiej awarii. W ofertach hurtowych można znaleźć łożyska CX w cenach od około 2 zł netto za modele 6303 zz, co czyni je jednymi z najtańszych na rynku, choć jakość pozostaje przeciętna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA