logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sprawdzanie szczelności instalacji gazowej bez inspektora: metody i koszty

240sx 15 Gru 2021 14:49 1599 8
REKLAMA
  • #1 19764481
    240sx
    Poziom 10  
    Ocena: 65
    Mam do podłączenie prostą instalację gazową - zawór główny + kuchnia w starym mieszkaniu.
    Pierwsza próba wykazała delikatną nieszczelność. Zostało wszystko rozkręcona i skręcona ponownie. Prawdopodobnie znalazła się też przyczyna - kolanko połączone z kuchenką było na 1,5 zwoju.

Wszystko jest już gotowe do kolejnej próby, ale zastanawiam się czy jest jakiś prosty sposób na wstępne sprawdzenie szczelności? Każda wizyta inspektora to min. 250 zł.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19764508
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    @anchilos , to jest szajs, mydliny w płynie w aerozolu... Dla profesjonalistów :D
    Pierwsza z brzegu opinia
    Cytat:
    Dla mnie ten produkt w ogóle nie spełnia swej funkcji. Piana owszem jest ale dosłownie po 3-5 sekundach spływa. Jak ktoś ma dużą nieszczelność to ta chwila wystarczy, ale u mnie powietrze ucieka gdzieś powoli, więc produkt ten, dla mnie jest do kitu. Kupię piankę do golenia i nią spróbuję, przynajmniej piana trzyma sie długo.

To nie jest chemiczny wykrywacz.
    V.
  • #5 19764513
    240sx
    Poziom 10  
    Mydliny może i dobre tylko trzeba czymś te banki robić - u mnie jest zdjęty gazomierz, więc mam puste rury.

Bardziej interesuje mnie jakiś niedrogi tester ze złączem jednocalowym (takim do którego przyłącza się gazomierz).

Chyba, że jest inny, w miarę skuteczny sposób.
  • #6 19764521
    vorlog
    Poziom 40  
    No to tzw. u-rurka (wklep w allegro), rtęciowa czy wodna plus złączka z trójnikiem do dmuchania
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:U-rurka.svg
    i pompka...
    Nie prościej zawołać hydraulika i dać mu na flaszkę?
    V.
  • REKLAMA
  • #7 19764524
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 960
    vorlog napisał:
    To nie jest chemiczny wykrywacz.
    V.

Nie upieram się.
    vorlog napisał:
    Pierwsza z brzegu opinia

Przeważnie takie opinie można sobie włożyć w buty, podobnie jak zachwalanie np.ceramizerów.

Pozdrawiam.
  • #8 19764529
    vorlog
    Poziom 40  
    anchilos napisał:
    Przeważnie takie opinie można sobie włożyć w buty

Trzeba też mieć trochę wyobraźni oraz pojęcie o robocie...
    A, widzisz, ja kopę lat robiłem również w automatyce związanej z pneumatyką- może słyszałeś o układach regulacyjno-wykonawczych, w pełni automatycznych, gdzie elektryczny był tylko kompresor? Wątpię :P A tam sygnałem sterującym było powietrze o ciśnieniu 0,2...1bar :D
    Tak jak teraz 4...20mA.
    V.
  • #9 19920942
    240sx
    Poziom 10  
    Dziękuje za wszelkie sugestie:

- "zawołać hydraulika i dać mu na flaszkę" - jeśli znasz hydraulika, który chce flaszkę i nosi ze sobą kompresor, miernik ciśnienia i odpowidnie złącz - poproszę o kontakt.
    - u-rurka i złączki" - brzmi zachęcająco. Jedyny problem - jak połączyć u-rurkę z gwinem "gazowym" (1"?) gazomierza, kompresorem i ciśnioniemierzem. Jeśłi ktoś zbudował samodzielnie - będę wdzięczny za opis.

W moim przypadku skończyło się na 5 wizytach gazowników - 2x próba szczelności (300zł, 150zł - duży rozrzut cenowy) i 3 wizytach gazowników z gazowni (szczęliwie bezpłatnych). Gdyby od razu były pakuły, a nie taśma teflonowa to skończyłoby się na jednej (niestety gazownicy tylko sprawdzają szczelności i nie mają obowiązku pomóc w znalezieniu nieszczelności).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metody sprawdzania szczelności instalacji gazowej bez inspektora, zwracając uwagę na różne techniki i narzędzia. Użytkownicy sugerowali użycie wody z płynem do naczyń lub mydlin jako prostego sposobu na wykrycie nieszczelności. Inna propozycja dotyczyła zakupu testera szczelności, jednak niektórzy użytkownicy wyrazili sceptycyzm co do ich skuteczności. Wspomniano również o zastosowaniu u-rurki do pomiaru ciśnienia, co może być bardziej precyzyjnym rozwiązaniem. Autor podzielił się doświadczeniami związanymi z wizytami gazowników, które były kosztowne i czasochłonne, co podkreśla potrzebę znalezienia efektywnych metod samodzielnego sprawdzania szczelności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA