logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić przewodność kabla SAT? Dekoder Cyfrowy Polsat i wzmacniacz sygnału bez efektu

GismO83 17 Gru 2021 17:08 2661 26
REKLAMA
  • #1 19768084
    GismO83
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie,

mam taki problem, przełożyłem dekoder z cyfrowego polsatu do innego pomieszczenia, obecny kabel musiałem przedłużyć o jakieś 20 m, podłączam w miejscu docelowym i niestety nie działa....
    Zakupiłem też wzmacniacz sygnału lecz również bez efektu, czy zatem jest opcja żeby jakoś sprawdzić czy kabel satelitarny nie jest gdzieś uszkodzony i przewodzi sygnał prawidłowo ?

po położeniu kabla to pomieszczenie było tynkowane więc być może się gdzieś uszkodził (oby nie) ;/

Pozdrawiam,
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 19768088
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Najprostszy sposób, jak nie masz miernika, to żaróweczka i bateryjka.
  • #3 19768105
    GismO83
    Poziom 9  
    hmmm ok :) rozumiem że jedno podłączam do drutu miedzianego a minus do drucików - ekranu, a na końcu analogicznie żarówkę ?
  • REKLAMA
  • #4 19768117
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    A końcóweczki dobrze pozarabiane?
  • REKLAMA
  • #5 19768140
    GismO83
    Poziom 9  
    Tak, dobrze... bo w ramach sprawdzenia podłączyłem kabel do miejsca gdzie dekoder był wcześniej i działa.

Dodano po 9 [minuty]:

LeDy napisał:
    Najprostszy sposób , jak nie masz miernika, to żaróweczka i bateryjka.
    W zasadzie miernik też mam, tylko bardziej mam niż wiem jak go używać :P więc gdyby była jakaś instrukcja to jakoś bym to ogarnął :P
  • #6 19768205
    andpol 33
    Poziom 39  
    Skoro przedłużałeś kabel to musiałeś założyć 2 eFy i beczkę. O te eFy pytam. Tutaj dużych możliwości nie masz. Jak końcówki założone prawidłowo to uszkodzony kabel.
  • #7 19768229
    LeDy
    Poziom 43  
    Nie wierzę w uszkodzone kable, przewody. Po prostu źle zrobił.
    Jak masz miernik to na Ω, Dioda, z jednaj strony skręć ekran z żyłą a z drugiej mierz czy jest przejście.
  • #8 19768592
    GismO83
    Poziom 9  
    Dokładnie, połączyłem kable beczką, Moim zdaniem kable są dobrze zaprawione :) Kabel był wcześnie położony na cegle gdzie później był przykryty tynkiem gipsowym.
  • Pomocny post
    #9 19768697
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    andpol 33 napisał:
    Jak końcówki założone prawidłowo to uszkodzony kabel

No nie koniecznie :D
    Może być jeszcze inny "myk" w takim połączeniu :idea:
    Swojego czasu kiedy to też miałem potrzebę przedłużenia kabla koncentrycznego, spotkałem się z podobnym problemem jak autor tematu, ale do rzeczy.
    W skrócie: usterka okazała się wręcz banalna.
    Po prostu zakupiłem złączkę "po taniości" (prawdopodobnie made in china)
    Okazało się, że w otwór tam gdzie trzeba wsunąć miedziany drut, styki były że tak powiem "rozklekotane" i po prostu nie dotykały w należyty sposób do przewodu miedzianego.
    Tak, że faktycznie:
    LeDy napisał:
    Jak masz miernik to na Ω, Dioda, z jednaj strony skręć ekran z żyłą a z drugiej mierz czy jest przejście.

No, i oczywiście trzeba będzie jeszcze wykonać drugą czynność, bo jeśli przejście będzie (a powinno być)
    To wtedy rozewrzeć skręcone przewody, i też dokonać drugiego pomiaru jak napisane wyżej (przejścia nie powinno być)

Tak, że miernik trzeba będzie jednak wykorzystać.
  • Pomocny post
    #10 19769574
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19805964
    GismO83
    Poziom 9  
    Witam,

sprawa wygląda tak, że sprawdziłem miernikiem i :piszczy: czyli teoretycznie kabel jest ok, mam wzmacniacz taki jak na zdjęciu, zarówno połączenie poprzez beczkę jak i wzmaczniacz dają efekt jak na zdjeciu;/

czy jeszcze jakieś propozycje ?

Jak sprawdzić przewodność kabla SAT? Dekoder Cyfrowy Polsat i wzmacniacz sygnału bez efektu Jak sprawdzić przewodność kabla SAT? Dekoder Cyfrowy Polsat i wzmacniacz sygnału bez efektu Jak sprawdzić przewodność kabla SAT? Dekoder Cyfrowy Polsat i wzmacniacz sygnału bez efektu
  • Pomocny post
    #12 19806029
    andpol 33
    Poziom 39  
    Jakim miernikiem sprawdzałeś i między czym? Jeśli piszczy między ekranem a gorącą żyłą to masz zwarcie.
  • #13 19806037
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Odepnij kabel i sprawdź omomierzem czy nie ma zwarcia na źle skręconych fkach albo beczce.
  • #14 19806577
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Przede wszystkim....wywal wzmacniacz. Na 20m jest nie potrzebny, a wręcz szkodliwy.
  • #15 19811452
    GismO83
    Poziom 9  
    andpol 33 napisał:
    Jakim miernikiem sprawdzałeś i między czym? Jeśli piszczy między ekranem a gorącą żyłą to masz zwarcie.

Zgadza się ale tak mi razdzono żeby najpierw wykluczyć czy czasem nie ma przerw w kablu, czy czasem jest uszkodzony...

Ale wygląda na to że jest cały...

Dodano po 56 [sekundy]:

tomaszlonski napisał:
    Odepnij kabel i sprawdź omomierzem czy nie ma zwarcia na źle skręconych fkach albo beczce.

a dokładniej jak to mam sprawdzić ? :P

Dodano po 56 [sekundy]:

Marek-B napisał:
    Przede wszystkim....wywal wzmacniacz. Na 20m jest nie potrzebny, a wręcz szkodliwy.

ok tak zrobie, czyli generalnie wzmacniacz niepotrzebny w ogóle ? czy może nabyć jakis inny typ czy coś w tym stylu ?
  • Pomocny post
    #16 19811489
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Żadnego wzmacniacza.
  • #17 19841959
    GismO83
    Poziom 9  
    Tak sobie jeszcze myślę, że od strychu do miejsca docelowego kabel ma ok. 17 metrów. Około 10 metrów kabel jest pod tynkiem ale reszta jest widoczna więc mam możliwość jeszcze ingerować w kabel tzn np. przeciąć i sprawdzić czy jest sygnał, tylko nie wiem czy to coś pomoże.
  • #18 19841989
    Mihal2
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Na zdjęciu widać że masz źle zarobioną wtykę F.
    Piszesz zagadkami.
    Więc tak; oba końce przewodu luźne bez zwarć żyła ekran. Z jednej strony zapinasz omomierz i ma być cisza na omomierzu. Następnie robisz zworę z jednego końca przewodu{skręcasz żyłę z ekranem} i omomierz piszczy i coś pokazuje, jeżeli nic cisza to masz uszkodzony przewód. Mowa o tym dołożonym odcinku bo twierdzisz że stary odcinek jest OK.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 19842005
    andpol 33
    Poziom 39  
    Skoro przez miesiąc czasu nie dałeś rady sprawdzić tak prostej rzeczy to wezwij fachowca bo zagadnienie Cię przerasta.
  • #20 19842204
    GismO83
    Poziom 9  
    Mihal2 napisał:
    Piszesz zagadkami.
    Więc tak; oba końce przewodu luźne bez zwarć żyła ekran. Z jednej strony zapinasz omomierz i ma być cisza na omomierzu. Następnie robisz zworę z jednego końca przewodu{skręcasz żyłę z ekranem} i omomierz piszczy i coś pokazuje, jeżeli nic cisza to masz uszkodzony przewód. Mowa o tym dołożonym odcinku bo twierdzisz że stary odcinek jest OK.

Już tak zrobiłem, tzn sprawdziłem miernikiem i kabel jest nieuszkodzony.

Dodano po 1 [minuty]:

andpol 33 napisał:
    Skoro przez miesiąc czasu nie dałeś rady sprawdzić tak prostej rzeczy to wezwij fachowca bo zagadnienie Cię przerasta.

W okresie zimowym nie przebywam tam codziennie więc ogarniam temat na spokojnie, dlatego pisze tutaj z prośbą o pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

andpol 33 napisał:

W okresie zimowym nie przebywam tam codziennie więc ogarniam temat na spokojnie, dlatego pisze tutaj z prośbą o pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Mihal2 napisał:
    Piszesz zagadkami.

po czym widać że jest źle zarobiona wtyka F ?
  • Pomocny post
    #21 19842256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19842545
    Mihal2
    Poziom 14  
    GismO83 napisał:
    Już tak zrobiłem, tzn sprawdziłem miernikiem i kabel jest nieuszkodzony.

To jest uszkodzona złączka czyli beczka do łączenia wtyków F.

Dodano po 2 [minuty]:

GismO83 napisał:

To może napisz w okresie letnim jak tam będziesz przebywał. Bo tak to zabawa w chowanego.
  • #23 19859463
    GismO83
    Poziom 9  
    Witam,

aktualnie stan jest taki, że kupiłem nową beczkę, zamocowałem i dalej echo. Załączam zdjęcia zaprawionego przewodu.
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić przewodność kabla SAT? Dekoder Cyfrowy Polsat i wzmacniacz sygnału bez efektu 20220130_184123.jpg (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sprawdzić przewodność kabla SAT? Dekoder Cyfrowy Polsat i wzmacniacz sygnału bez efektu 20220130_184139.jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #24 19860014
    Mihal2
    Poziom 14  
    GismO83 napisał:
    Witam,

aktualnie stan jest taki, że kupiłem nową beczkę, zamocowałem i dalej echo. Załączam zdjęcia zaprawionego przewodu.

Mało precyzyjne zdjęcia nic nie widać jak zrobione.
    Czy przewód bez wtyczek został sprawdzony miernikiem na przewodność?
  • Pomocny post
    #25 19860455
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Cały czas należy sprawdzić kabel.
    Odłączyć go całkiem od instalacji i sprawdzić miernikiem z jednej strony i nie powinno być zwarcia.
    Potem zwierasz na końcu kabla ( np zakładając folię aluminiową czy łącząc drucikiem wyjście do masy f-ki ) i mierzysz na początku czy jest zwarcie.
    Jak nie ma zwarcia to masz kabel uszkodzony, jak jest zwarcie to kabel jest dobry i po nim albo przed nim jest problem.
  • Pomocny post
    #26 19861230
    LeDy
    Poziom 43  
    Zdejmij te F,ki i pokaż jak masz zrobiony przewód.
    Jak sprawdzić przewodność kabla SAT? Dekoder Cyfrowy Polsat i wzmacniacz sygnału bez efektu Na tym zdjęciu ta dolna F'ka może nie mieć styku z ekranem.
  • #27 20416267
    GismO83
    Poziom 9  
    Banalne, badałem nie ten kabeel co trzeba :P

Podsumowanie tematu

✨ Marek miał problem z przewodnością kabla satelitarnego po przedłużeniu go o 20 m w nowym pomieszczeniu, co skutkowało brakiem sygnału z dekodera Cyfrowego Polsatu. Użytkownicy forum sugerowali różne metody sprawdzenia kabla, w tym użycie miernika do pomiaru oporu oraz sprawdzenie poprawności złączek F. Wskazano na możliwość uszkodzenia kabla lub złej jakości złączek. Po przeprowadzeniu pomiarów Marek stwierdził, że kabel jest sprawny, jednak nadal występowały problemy z sygnałem. Użytkownicy doradzili, aby nie używać wzmacniacza sygnału na krótkich odcinkach, a także zwrócili uwagę na poprawne zarobienie końcówek kabla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA