logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kamerę z dodatkową kartą SIM wybrać do monitoringu mieszkania dziadka?

piotrkol7 19 Gru 2021 14:08 2724 11
  • #1 19771337
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 730
    Cześć Panowie.
    Nadeszła niestety taka sytuacja, że dziadek powoli niedomaga, zwyczajnie przydałoby się trzymać rękę na pulsie - a jest to człowiek starej daty, telefonu nie nosi przy sobie, czasem zwyczajnie nie słyszy.
    Przyszedł zatem pomysł, żeby zamontować u niego w mieszkaniu kamerę i mieć podgląd w czasie rzeczywistym, czy na przykład się nie przewrócił (a zdarza się już to dość często, ciężko mu wstać, stąd decyzja o kamerze).
    Póki co to chodzi raczej o jedną kamerę, ale z możliwością "dopięcia" do systemu dodatkowej kamery/kamer.
    Nie ma tam niestety internetu, więc w grę wchodzi tylko opcja z dodatkową kartą sim lub jakieś mądrzejsze rozwiązanie.
    Jak to ugryźć?
    Proszę o powstrzymanie się od złośliwych czy kąśliwych komentarzy - dziadek jest osobą upartą, tak jak nie przekonam go do noszenia telefonu przy sobie, tak samo nie udało nam się namówić na przeprowadzkę do nas, gdzie by miał lepsze warunki. Starego drzewa się nie przesadza...
    Pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #2 19771706
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6489
    Nie jestem tu ekspertem ale na działce zrobiłem sobie monitoring w oparciu o kamery IMILab (czyli Xiaomi). Minus jest taki, że brak natywnej aplikacji na Windows, za to całkiem sprawnie działająca aplikacja pod Androida i iOS. Internet z T-Mobile na kartę i router WiFi. Do domu są fajne Xiaomi Mi Home Security Camera 360° 1080p.
  • #3 19772285
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Aplikacja na Windows niekoniecznie potrzebna, na telefony wystarczy.
    Ale wolałbym jednak rozwiązanie typu "all-in-one", czyli raczej kamera ze swoją łącznością (gniazdem SIM?) - chyba coś takiego istnieje?
    Dzięki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 19772532
    suworow
    Ocena: 1276
    Tak istnieje. Tyle że rozbudowa będzie oznaczała kolejną kartę. A tak wystarczy jeden router.
    Mam mieszane odczucia jeżeli chodzi o tego typu zabezpieczenia. Chodzi tu zarówno o brak intymności jak i słabą skuteczność. Będziesz patrzył cały czas w te kamerki czy poprosisz o pomoc chińskiego operatora chmury ;)
    Są inne metody sprawdzania aktywności takiej osoby. np opaski SOS. Coś na wzór:
    https://bezpiecznarodzina.pl/lokalizacja-seni...MIgL_2lOvw9AIVWxV7Ch3gAA5EEAQYAiABEgIo4vD_BwE

Jeżeli jednak kamery to ze swojej strony mogę polecić produkty IMOU
  • #5 19772561
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Tego typu opaska może być rozwiązaniem, nie wiedziałem w ogóle, że coś takiego istnieje.
    Intymność intymnością, ale cóż, dobrymi chęciami piekło wybrukowane...
    Rozchodzi się oczywiście o życie i zdrowie starszej osoby, inwigilacji nie planujemy żadnej uświadczać, ale wiadomo jak to wygląda, niestety.
    Nie chodzi też o patrzenie w te kamerki 24/7, bardziej o podgląd w sytuacji, gdy dziadek nie odbiera któryś raz z rzędu telefonu, czy coś się nie stało.
    Jesteśmy u niego codziennie, ale to za mało, a już wspomniałem o upartym charakterze, więc bardziej konwencjonalne rozwiązania (czyt. opieka 24/7) nie wchodzą w grę.

Dodano po 3 [minuty]:

Ta opaska wydaje się być naprawdę fajnym rozwiązaniem, ale jednak ta pojemność akumulatora i sam fakt konieczności ładowania co 2-3 dni sporo ujmuje. Wiadomo jak to jest, pójdzie do ładowania i już pod tą ładowarką zostanie na nie wiadomo ile.
    Nie ma czegoś bardziej sensownego? Mówimy tu o osobie, która z domu już za bardzo nie wychodzi, porusza się jedynie w obrębie niedużego mieszkania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 19772607
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2029
    @piotrkol7 Ja mam kamery w mieszkaniu. Służą głównie do nadzoru nad zwierzakami, jak nas nie ma, kontroli okien (nagłe pogorszenie pogody, okno zostawiliśmy otwarte, czy zamknięte), kontroli zapalonego światła. Mam kamery Xaomi, ale teraz wybrałbym kamery zgodne z systemem smart dom Tuya, lub zupełnie niezależne z własnym rejestratorem. Xaomi nie są złe, ale może było by jeszcze lepiej. Fajną funkcją jest dwukierunkowa łączność - niektóre modele kamer posiadają głośnik i mikrofon. Przydaje się w sytuacji awaryjnej, gdy telefon np. się rozładuje.
  • Pomocny post
    #7 19772615
    tzok
    Ocena: 6489
    To Mi Home, które proponowałem ma przywołanie i mikrofon oraz głośnik. Do tego detekcję ruchu z alertami na apkę i nagrywanie na kartę SD w pętli (nagrania można odtwarzać zdalnie, również w przyspieszonym tempie). Integrują się też z Alexą i asystentem Google.
  • Pomocny post
    #8 19772619
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2029
    Ja używam małych Xaomi Magnetic Mount (tylko mikrofon, bez głośnika) i obrotowych z głośnikiem Mi 360° Home Security Camera 2K PRO.
  • Pomocny post
    #9 19772626
    suworow
    Ocena: 1276
    piotrkol7 napisał:
    Rozchodzi się oczywiście o życie i zdrowie starszej osoby, inwigilacji nie planujemy żadnej uświadczać, ale wiadomo jak to wygląda, niestety.

Może się źle wyraziłem. Chodziło mi o to, że sam nie dasz rady ciągle zerkać w kamerki, a jednocześnie wystawiasz obraz z nich w świat co nie jest do końca bezpieczne. Nie było moją ( złą) intencją negowanie Twoich dobrych intencji. Jeżli tak to odebrałeś to przepraszam.
    piotrkol7 napisał:
    Nie ma czegoś bardziej sensownego? Mówimy tu o osobie, która z domu już za bardzo nie wychodzi, porusza się jedynie w obrębie niedużego mieszkania.

Niektórzy próbują tu wykorzystać taką funkcję systemów alarmowych jak alarm przy braku naruszenia przez określony czas w określonych porach. Pewnie by było dobrze oprzeć się przynajmniej na dwóch rozwiązaniach. Tematu samych opasek nie zgłębiałem. Link był tylko przykładowy.
    freebsd napisał:
    Fajną funkcją jest dwukierunkowa łączność - niektóre modele kamer posiadają głośnik i mikrofon.
    I nawet to całkiem dobrze działa.
  • Pomocny post
    #10 19772838
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    piotrkol7 napisał:
    Ta opaska wydaje się być naprawdę fajnym rozwiązaniem, ale jednak ta pojemność akumulatora i sam fakt konieczności ładowania co 2-3 dni sporo ujmuje. [...]porusza się jedynie w obrębie niedużego mieszkania.

Opaska zawiera wewnątrz modem GSM wymaga więc częstego ładowania. Istnieją też rozwiązania składające się z dwóch elementów: przenośnej bateryjnie zasilanej opaski z przyciskiem SOS i stacjonarnego modemu GSM do wysyłania powiadomień i ew. trybem głośnomówiącym do odbierania połączeń.
    Zamiast opasek czasem stosuje się zawieszki na szyję. Przycisk SOS znajdujący się na niej można nacisnąć dowolną ręką a ten na opasce tylko jedną. Starszym osobom czasem jest też trudno samodzielnie zapiąć opaskę.
    To czy osoba ma założoną opaskę lub zawieszkę pozwala monitorować np. akcelerometr często stosowany w tego typu urządzeniach.
  • #11 19775233
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Dziękuję wam wszystkim za propozycje, jeszcze będę się zastanawiać, cóż kupimy.

suworow napisał:
    Może się źle wyraziłem. Chodziło mi o to, że sam nie dasz rady ciągle zerkać w kamerki, a jednocześnie wystawiasz obraz z nich w świat co nie jest do końca bezpieczne. Nie było moją ( złą) intencją negowanie Twoich dobrych intencji. Jeżli tak to odebrałeś to przepraszam.

Spokojnie, ja rozumiem i mam pełną świadomość tego, że rozwiązanie jest dość kontrowersyjne, ale innego sensownego nie widzę.
    TvWidget napisał:
    Zamiast opasek czasem stosuje się zawieszki na szyję. Przycisk SOS znajdujący się na niej można nacisnąć dowolną ręką a ten na opasce tylko jedną. Starszym osobom czasem jest też trudno samodzielnie zapiąć opaskę.
    To czy osoba ma założoną opaskę lub zawieszkę pozwala monitorować np. akcelerometr często stosowany w tego typu urządzeniach.

Czy takie zawieszki mają opcję wykrywania upadku?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #12 19775370
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    piotrkol7 napisał:

Czy takie zawieszki mają opcję wykrywania upadku?

W praktyce upadku nie da się wykryć. Jednoznacznie można jedynie stwierdzić, że urządzenie się nie rusza i określić w jakiej pozycji względem powierzchni się znajduje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru kamery do monitoringu mieszkania dziadka, który nie ma dostępu do internetu. Użytkownicy sugerowali kamery z możliwością podłączenia karty SIM, takie jak IMILab (Xiaomi) oraz IMOU. Wskazano na modele Xiaomi Mi Home Security Camera 360° 1080p, które oferują funkcje detekcji ruchu, dwukierunkowej komunikacji oraz nagrywania na kartę SD. Zasugerowano również alternatywne rozwiązania, takie jak opaski SOS, które mogą monitorować aktywność, ale wymagają regularnego ładowania. Użytkownicy podkreślili, że monitoring nie powinien naruszać prywatności, a jego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa starszej osoby.
REKLAMA