logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd BOOTMGR is missing na dysku SSD 120GB - Nieudane wybieranie dysku w DISKPART

mario205 20 Gru 2021 20:10 1377 6
REKLAMA
  • #1 19774050
    mario205
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Witam. Mam dysk SSD 120 GB. Dysk podobno był sformatowany
    ( dostałem go, więc nie wiem co z nim robiono ) . Po zainstalowaniu w laptopie i próbie odpalenia instalki pojawia się komunikat BOOTMGR is missing. Po kilku próbach restartu, gdy instalkę uda się odpalić, wybieram opcję naprawy z wiersza poleceń, chcąc sprawdzić błędy ale niestety polecenie CHKDSK nie działa bo dysk jest chroniony przed zapisem. Chcąc zdjąć zabezpieczenie dysku przed zapisem uruchomiłem DISPART ale gdy dochodzę do komendy Selekt disk 0 i klikam enter, nie pojawia mi się komunikat, że dysk został wybrany tylko pojawia się lista komend. Da się to jakoś naprawić?
    P. S Gdy podłączyłem ten dysk jako zewnętrzny i sprawdziłem jego stan w programie H. D. S to otrzymałem informację, że dysk jest w doskonałym stanie i nie zawiera błędów.
    Błąd BOOTMGR is missing na dysku SSD 120GB - Nieudane wybieranie dysku w DISKPART Błąd BOOTMGR is missing na dysku SSD 120GB - Nieudane wybieranie dysku w DISKPART
  • REKLAMA
  • #2 19774104
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    > P. S Gdy podłączyłem ten dysk jako zewnętrzny

Nie mogles przy okazji usunac z niego partycji lub wyzerowac poczatek i dopiero probowac instalowac na nim nowy system?

Zamiesc screen ze smartem.
  • REKLAMA
  • #3 19774122
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    seleCt disk 0
    A najprościej, to używać 3 pierwszych znaków polecęń:
    lis dis
    sel dis 0
    lis par
    cre par pri itd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19774247
    mario205
    Poziom 18  
    Błąd BOOTMGR is missing na dysku SSD 120GB - Nieudane wybieranie dysku w DISKPART Błąd BOOTMGR is missing na dysku SSD 120GB - Nieudane wybieranie dysku w DISKPART
  • #5 19774786
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Wyzeruj LBA0, bo rozumiem, że chcesz postawić nowe partycje, a z poprzednią zawartością się żegnamy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #7 19784948
    mario205
    Poziom 18  
    Dysk już śmiga. Zrobiłem tak jak napisał kolega Kolobos. Usunąłem z niego wszystkie partycje i zamiast stawiać nowego Windowsa sklonowałem z innego dysku partycję z systemem. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem SSD 120 GB, na którym pojawia się komunikat "BOOTMGR is missing" podczas próby instalacji systemu. Po kilku nieudanych próbach uruchomienia instalacji i użycia polecenia CHKDSK, które nie działa z powodu ochrony przed zapisem, użytkownik próbował użyć DISKPART do wyboru dysku, jednak napotkał trudności. Użytkownicy forum zasugerowali usunięcie partycji lub wyzerowanie dysku, a także poprawne użycie polecenia "Select". Ostatecznie, użytkownik rozwiązał problem, usuwając wszystkie partycje i klonując system z innego dysku, co pozwoliło na prawidłowe działanie dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA