logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux ESL65070R - Błąd 1 sygnał i kontrolka zakończenia.

f-e-r-u 23 Gru 2021 19:01 972 5
REKLAMA
  • #1 19779354
    f-e-r-u
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam. Z tego co sprawdziłem to zmywarka nie podaje napięcia na kostkę elektrozaworu, przez co nie podaje wody. Coś sprawdzić, wyczyścić, od czego uzależnione jest podanie napięcia, otwarcie elektrozaworu ?
  • REKLAMA
  • #2 19779527
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    f-e-r-u napisał:
    od czego uzależnione jest podanie napięcia,

Od wielu rzeczy, m.in. od odczytu poziomu wody na hydrostacie, położenia czujnika przeciwzalaniowego, sprawności samego zaworu, a także modułu elektronicznego (zarówno w sferze hardware jak i software), sprawności instalacji elektrycznej, to tak na szybko na początek.
  • REKLAMA
  • #3 19779557
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19784522
    f-e-r-u
    Poziom 11  
    Właśnie zacznę od sprawdzenia elektrozaworu, podam na chwilę zasilanie 230V czy się otworzy. Później jedynie rzeczy, które mogły się przytkać zabrudzić, w elektronikę nie będę się zagłębiał. Dzięki za info.
  • REKLAMA
  • #5 19785204
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    f-e-r-u napisał:
    zacznę od sprawdzenia elektrozaworu, podam na chwilę zasilanie 230V czy się otworzy.

Nawet jeśli się otworzy to nie będzie jeszcze swiadczyło o jego sprawności. Do pełnej weryfikacji trzeba jeszcze sprawdzic elementy wykonawcze na elektronice.
  • #6 19785232
    f-e-r-u
    Poziom 11  
    Elektrozawór się otworzył po podaniu zasilania bezpośrednio. Ogólnie po włączeniu zmywarki są 4 sygnały i przerwa. Nawet czasami udaje się " uruchomić " po włączeniu naciskając szybko jakiś program, np. 30min ale chyba nie do końca coś ten program pracuje. Ogólnie po włączeniu sygnalizacja jak na filmiku.
    https://drive.google.com/file/d/1-ATZuXziOHKlKKDtHK4Zk8SRrs8Cy21r/view?usp=sharing

Jeszcze przeczyściłem czujnik czystości wody po lewej stronie "misy" jeżeli dobrze opisuje, był zabrudzony. Zastanawia mnie hydrostat, zaglądałem od strony hydrostatu rurka gumowa czysta, ale nie zaglądałem od strony "misy" może tu jeszcze jest problem ? Nie mogę znaleść opisu błędu 4 sygnałów, 3,5 tak.
REKLAMA