logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Huawei SUN2000 M1 nie wykrywa optymalizatorów Huawei SUN2000-450-P

lukastt 24 Gru 2021 00:02 4686 7
REKLAMA
  • #1 19779865
    lukastt
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Świeżo założona instalacja - czekam na wymianę licznika.

Instalacja o mocy o mocy 4.56 składa się z:

- 12 paneli Ja Solar 480 na jednym stringu - przy czym 3 panele powinny być wyposażone w optymalizatory mocy Huawei SUN2000-450-P (te panele znajdują się w miejscu dużo wcześniej zacienianym)
    - Falownika Huawei SUN2000 4ktl M1

Problem jest taki że konfigurując falownik - w aplikacji FusionSolar te 3 optymalizatory nie są w ogóle wykrywane. Aplikacja skanuje przez 90 sekund i wykrywa 0 sztuk optymalizatorów.

Na pytanie dlaczego ich nie widać, spec z firmy instalującej odpowiedział, że nie będzie ich widać w falowniku, bo są tylko 3 - że musiałoby być minumum 6 sztuk, by falownik je widział. Wydaje mi się to trochę dziwne - nigdzie nie znalazłem takiej informacji. Czy to prawda ?

Bo jeśli nie to podejrzewam że:
    - albo tych optymalizatorów nie ma fizycznie
    - albo źle je podłączono
    - albo zamontowano optymalizatory innej firmy - np Tigo (bo miałem z tej firmy tez do wyboru opcję na falowniku Sofar z optymalizatorami Tigo)

Pewnie najprościej wejść na dach i sprawdzić fizycznie. Ale zakładając, że są zamontowane poprawne - czy nawet jak ich nie widać w falowniku (FusionSolar) to będa działac poprawnie ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19780106
    lukastt
    Poziom 9  
    Dzięki
    Ale powiem szczerze że nie do końca rozumiem odpowiedzi z forum Huawei.

Czy jestem jakoś w stanie sprawdzić że te 3 optymalizatory u mnie są i działają poprawnie, skoro inwerter ich nie wykrywa?

Nie potrzebuje więcej sztuk, gdyż tylko 3 panele są w miejscu zacienianym, reszta nie.

Nie rozumiem też tego że optymalizacja na 3 panelach nie będzie działać tak dobrze jak na min 6.
  • #4 19780136
    jsw
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    1/ dodaj trzy, sprawdź i usuń ;)
    2/ ten falownik współpracuje od minimum 6 optymalizatorów, takie dobrodziejstwo inwentarza. To oznacza,
    że gdy jest ich mniej, każdy optymalizator działa autonomicznie. Gdy jest ich odpowiednia liczba, falownik
    je widzi i steruje nimi dla osiągnięcia celu, jakim jest maksymalizacja wydajności całego łańcucha.
  • REKLAMA
  • #5 19780267
    lukastt
    Poziom 9  
    Dzięki za odp.
    Co rozumiesz przez 'dodaj 3, sprawdź i usuń'?

Ja nie jestem instatorem, wchodzenie na dach też średnio mi się teraz uśmiecha :) Czy można jakoś sprawdzić na podstawie wskazan falownika ze te optymalizatory są zamontowane poprawnie i działaja? Czy pozostaje tykko wiara ze jest ok?
  • REKLAMA
  • #6 19780315
    bogdan11
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    W karcie technicznej optymalizatora masz wszystko napisane. Musi być w stringu minimum 6 sztuk. Ja mam z tym samym falownikiem i 6 opty inny problem. Falownik widzi je logicznie i fizycznie ale wykrywa błąd. Albo polaryzacja niewłaściwa albo ilość opty w stringu za mała. Drugie odpada bo jest 6. Pierwsze sprawdzone 100 razy i nie chcą się zaświecić na zielono. Do eksperymentów powrócę na wiosnę :cry:
  • #7 19780988
    lukastt
    Poziom 9  
    bogdan11 napisał:
    W karcie technicznej optymalizatora masz wszystko napisane. Musi być w stringu minimum 6 sztuk. Ja mam z tym samym falownikiem i 6 opty inny problem. Falownik widzi je logicznie i fizycznie ale wykrywa błąd. Albo polaryzacja niewłaściwa albo ilość opty w stringu za mała. Drugie odpada bo jest 6. Pierwsze sprawdzone 100 razy i nie chcą się zaświecić na zielono. Do eksperymentów powrócę na wiosnę :cry:

W wątku na forum Huawei wspomnianym wyżej, jeden z adminów odpisal w końcu że nawet jak jest mniej niż 6, to raczej powinien je inwerter wykryć. Więc już sam nie wiem co jest prawda.
  • #8 19784772
    lukastt
    Poziom 9  
    Dla potomnych

Wszystko wyjaśnił wreszcie support Huawei:
    - Falownik bez problemu powinien widzieć dowolną ilość optymalizatorów SUN2000-450-P

- Limit (min. 6 a max 50) wymieniony w karcie produktu dotyczy tylko tzw "pełnej optymalizacji" - a więc sytuacji w której na każdym panelu w łańcuchu jest zamontowany optymalizator. Wówczas falownik Huawei jest w stanie zarządzać łańcuchem w trybie tzw. "pełnej optymalizacji".

- W przypadku "częściowej optymalizacji" każdy optymalizator działa autonomicznie i nie ma żadnych limitów na string - ale optymalizator powinien być poprawnie wykryty w FusionSolar.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z falownikiem Huawei SUN2000 M1, który nie wykrywa trzech optymalizatorów mocy Huawei SUN2000-450-P zainstalowanych na panelach Ja Solar 480. Specjalista z firmy instalacyjnej twierdzi, że falownik wymaga minimum sześciu optymalizatorów do ich wykrycia, co budzi wątpliwości użytkownika. Inni uczestnicy dyskusji wyjaśniają, że falownik powinien wykrywać optymalizatory niezależnie od ich liczby, a limit sześciu dotyczy jedynie pełnej optymalizacji. Ostatecznie, wsparcie techniczne Huawei potwierdza, że falownik powinien wykrywać dowolną liczbę optymalizatorów, a w przypadku mniejszej liczby każdy z nich działa autonomicznie, ale powinien być widoczny w aplikacji FusionSolar.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA