bogdan11 wrote: Na wejściu DC falownika jest połowa zwykłego 400V w moim układzie napięcia czyli ok 200V.
To prawidłowy objaw. Optymalizator jest zasilany ze swojego panelu. Gdy jest niedostateczna irradiancja optymalizator
nie jest zasilany i prawie zwiera swoje wyjście, stąd tylko połowa paneli, ta bez optymalizatorów generuje napięcie dla łańcucha.
To widać w nocy, gdy FusionSolar pokazuje optymalizatory na szaro-odłączone i brak danych w historiach i eksportach.
O tym co się dzieje rano mogę tylko spekulować. Falownik znając konfigurację podległych optymalizatorów odpytuje je
stale po przewodach DC. W nocy nie odpowiadają, a rano gdy je słońce obudzi zgłaszają się kolejno. Myślę że podają
napięcie na swoje wyjście dopiero na polecenie falownika.
Wiąże się z tym pewien problem z którym zwróciłem się do supportu ale jeszcze nie mam odpowiedzi. Otóż w słoneczny
dzień po wyłączeniu i włączeniu falownika (AC off DC off -> AC on DC on), nie podejmuje on produkcji. Przyczyna - brak
światła słonecznego. Nie reaguje na polecenie włączenia: Przekazywanie urządzenia do eksploatacji > Konserwacja > Falownik WŁ./WYŁ.
Włącza się samoistnie dopiero następnego dnia rano. Z manuala wynika, że gdy wszystkie panele mają optymalizatory,
to wyłączenie AC inicjuje procedurę "Szybkiego wyłączania", gdzie po 30 sekundach napięcie łańcucha spada do
bezpiecznego poniżej 30 V. Ale dlaczego po włączeniu AC ten stan trwa nadal? Czy ktoś zaobserwował podobnie?