logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio GRUNDIG Car 300 w Oplu Vectra - wyłączanie i problem z głośnikami

Dj-Tee 03 Lis 2005 10:57 2427 10
REKLAMA
  • #1 1951047
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    Wiatm
    Mam kłopot z tym radiem w mojej vectrze. Jest to radio Car 300 oryginalnie montowane z wyświetlaczem w desce. radyjko juz kiedys miało takie odskoki ze mi sie wyłanczało samo i grał tylko jeden głośnik. I nei miałem czasu tego naprawic pozatym nei mam pojecia co mu było. I nagle zaczeło grac wsyztsko normalnei i sie nei wyłancza to mysle nei bede grzebał. i teraz ostatnio znou jest taki kłopo ze radio pochodiz z minutke i sie samo wyłancza. I tez gra tylko jeden przedni lewy głosnik ;/ A troche jest to wkurzające jak się jedzie w trasie. potem jak sie juz wyłączy jak włanczam go przyciskiem to nie reaguje tylko czasami. A jak przytrzymam dluzej to sie wlancza wyswietla kod i po sekundzie szuka stacji i znowu pochodzi z minute i się wyłancza. Nie wie ktos z was co mu jest ? I jak To naprawić ??
    Z góry Dzięki za Pomoc
    Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 1951228
    genek75
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Przyczyną wyłączania się tego radia po czasie może być przywieranie jednego z głośników do masy. W takim przypadku końcówka zabezpiecza się i wyłącza.
  • #3 1951517
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    aha dizęki to sprawdze zaraz. ale dlaczego gra jeden głośnik a nei 4 ;/ kiedys wsyztsko super chodziło teraz sie cos wali ;/ Ma ktoś moze jeszcze jakies pomysły co mu jest ?

Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #4 1952183
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    CAR300 nie jest Grundiga lecz Blaupunkta. Jest nawet schemat osiąglany na Elektrodzie. Cóż, zacząłbym od przejrzenia i sprawdzenia instalacji a jeśli chodzi o radio to zespolony potencjometr z włącznikiem i przekaźnik w radiu, oba lubią się psuć ale to trzeba mieć na stole by stwierdzić dokładnie co mu jest i chyba więcej nie dowiesz się bez obejrzenia tego radia w czasie pracy.

SławeK
  • #5 1954694
    burzaxxx
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    a ja mam car300 grundiga:) chyba ze BP zrobił, a grundig przybił pieczątkę.
  • REKLAMA
  • #6 1954839
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Chyba CAR200 bo ten był Grundiga.
    Oj, Panowie, jeśli nie macie doświadczenia to skorzystajcie z Carbase kolegi Adamsa.

SławeK
  • #7 1954889
    burzaxxx
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    a rzeczywiście się zgadza. po bliższym przyjrzeniou się panelowi okazało się że to jest 303B :) ciągle się "óczem" ;)
  • REKLAMA
  • #8 1956451
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    Witam
    Wczoraj włożyłem do samochodu inne radio Sony. I wszystko dizała świetnie. muzyka gra we wszystkich głośnikach i nic się nei wyłancza. czyli instalacja ok. w sumei mogło by tak zostac ale wkurz mnei ten wyświetlacz w desce ze nei pokazuje rdsu z radia i tych informalcji. takze chciałbym tego grundiga jeszcze naprawic. tylko czy warto ? I co mu moze byc?? Mi sie wydaje ze jedna koncowka padła chyba bo gra jeden głosnik a nie 4 a z tym wyłanczaniem. Przejrze dzisiaj ten przełącznik wielofunkcyjny. ja sie nei kłoce wiem ze to jest grundig i moze moja pomyłka moze jest to i Car 200. Nic czekam jeszcze na jakies podpowiedzi.
    Dzięki z góry
    Pozdrawiam Paweł
  • #9 1961740
    genek75
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Jeśli podejżewasz uszkodzonie końcówki to pomierz na niej napięcia i wszystko będzie jasne.
  • #10 1964940
    Dj-Tee
    Poziom 12  
    Witam
    Szczerze mówiąc nei wiele zdziałałem po rozebraniu radyjak wsyzstko wygląda ok brak zimnych lutów wsyztsko jest jak powinno być a nei dizala :| a w dodatku teraz to sam się pogubiiłem co to za radio i nie mam schematu nawet bo nei mam pojęcia jaki to jest model grundiga wygląda on tak

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69703451

Jak będe miał aparat od ręka to zrobie fotki swojego, ale ono wygląda identycznie jak na allegro. I teraz pytanie jaki symbol ma ten wytwór ?? I czy jest jakiś schemat do tego ??

Pozdrawiam Paweł
  • #11 1964987
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    ten wytwór to sc303d(c) i schemat jest dostepny na elektrodzie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego montowanego w Oplu Vectra, oznaczonego jako Car 300 lub podobny model Grundig/Blaupunkt, które samoistnie się wyłącza po około minucie pracy i odtwarza dźwięk tylko z jednego głośnika (przedniego lewego). Możliwą przyczyną jest zwarcie jednego z głośników do masy, co powoduje zabezpieczenie końcówki mocy i wyłączanie radia. Wskazano również na potencjalne uszkodzenia zespolonego potencjometru z włącznikiem oraz przekaźnika w radiu. Po wymianie radia na inne (Sony) instalacja samochodowa została wykluczona jako źródło problemu. Model radia jest niepewny – pojawiły się sugestie, że może to być Grundig SC303D(c) lub Blaupunkt Car 300/303B/200. Schematy do tych modeli są dostępne na forum Elektrod. Zaleca się pomiar napięć na końcówce mocy oraz dokładną diagnostykę elementów wewnętrznych radia, zwłaszcza przełącznika wielofunkcyjnego i końcówki mocy, aby zidentyfikować usterkę i zdecydować o opłacalności naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA