logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje routerów/AP dla domu z betonowym stropem i strychem OSB

robertkudelka 27 Gru 2021 12:30 963 13
REKLAMA
  • #1 19784253
    robertkudelka
    Poziom 6  
    Ocena: 52
    Witam
    Milem wczesniej radiowke i bylo ok. Odkad podlaczylem swiatlowod zaczely sie problemy z zasiegiem.

Ap operatora byl bardzo slaby wiec dokupilem router z ap tplink archer ax1500 podlaczylem go na strychu obok ap i zasieg w domu jest w miare ale sa martwe pola.

Dom : parter + poddasze uzytkowe (miedzy nimi strop betonowy oraz strych z plyt osb)

Postanowilem zniesc router na dol do salonu (polaczony kablem z ap na strychu). O dziwo zasieg jeszcze gorszy do tego stopnia ze na poddaszu brak zasiegu.

Pytanie: czy moze ktos polecic jakis ap / router ktory bez problemu objalby zasiegiem caly dom?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19784283
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    robertkudelka napisał:
    czy moze ktos polecic jakis ap / router ktory bez problemu objalby zasiegiem caly dom?

Nie ma takiego, na każdym piętrze daj AP podpięty kablem do głównego routera, ale ile i jak rozstawić to musisz rozrysować pomieszczenia domu
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19784462
    okocz
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jeśli nie ma problemu z pociągnięciem kabli nie to nie kombinuj, bo wydasz kupę kasy, a efekt będzie mizerny.
    Dajesz AP i po problemie. Sam walczyłem z routerami za kilkaset złotych. W końcu pociągnąłem na parter kabel i kupiłem za 100 zł router Mercusys MR50G (pracuje jako AP). Jak ręką odjął. Teraz zasięg jest super.

Za psie pieniądze (teraz jest do dostania za ok 140zł) masz rozwiązany problem. To praktycznie taki sam koszt jakbyś kupił repeater, a jakość o niebo lepsza. Oczywiście to nie musi być ten Mercusys, Drugi TP-link, czy jakikolwiek inny AP oczywiście też się nada :). Generalnie zasięg routera za 200 i 1000 zł często jest podobny. Płaci się za inne funkcje i bajery.
  • #4 19784496
    robertkudelka
    Poziom 6  
  • REKLAMA
  • #5 19785113
    okocz
    Poziom 12  
    Mam dokładnie taki sam, ale tak jak mówię możesz kupić dowolny, najlepiej mu-mimo 3x3 lub więcej :)
  • #6 19785701
    robertkudelka
    Poziom 6  
    A jakbym kupil taki
    https://www.olx.pl/d/oferta/ubiquiti-unifi-ap-lr-potezny-zasieg-CID99-IDN4WtO.html ??
    I dal go na dol
    To polczyc go z routerem na strychu czy z ap operatora kablem? A moze lepiej dwa takie i zrezygnowac z tego routera tplink
  • Pomocny post
    #7 19785705
    okocz
    Poziom 12  
    Oczywiście można, ale jest to po pierwsze sprzęt już odrobinę leciwy. Z tego co widzę wspiera WiFi jedynie 2,4GHz. Nawet jeśli nie masz teraz urządzeń (w co wątpię) 5GHz to będziesz je miał na pewno w niedalekiej przyszłości.
    No i sprawa najważniejsza. Sprzęt zasilany po Poe (skrętką). Jeśli nie masz odpowiedniego swicha to go nie zasilisz.
  • REKLAMA
  • #8 19788939
    robertkudelka
    Poziom 6  
    A moze zostawie ap operatora na gorze i wlacze tam wifi i dodatkowo polacze go kablem z routerem na dole i tam dam to samo wifi, co tylko ustawic zeby sie nie gryzły?

Teraz mam router obok ap na strychu i na ap wylaczone wifi
  • Pomocny post
    #9 19789031
    okocz
    Poziom 12  
    Czyli jeśli dobrze rozumiem już teraz masz dwa urządzenia? Router operatora (bo to zapewne jest router chyba, że ciągniesz internet od sąsiadów) i drugi router TP-Link?
    Jeśli tak to wybacz, bo umknęło mi to w poprzednich postach.

W takim razie włączasz Wi-Fi operatora i to jest twój router, a Archer dajesz na dół, ustawiasz w tryb Access Point i ustawiasz na nim to samo SSID (nazwa sieci) i hasło do Wi-Fi co na routerze operatora i wszystko powinno działać bez dokupywania żadnego sprzętu.

Jeśli zadziała i pokryje zasięgiem dom sprawa zamknięta, jeśli nie to pisz i będziemy kombinować dalej.
  • #10 19790199
    robertkudelka
    Poziom 6  
    DZiala lepiej ale musze cos pokombinowac nie wiem czy z dns bo np drukarka ktora byla polaczona z routerem na gorzr lapie teraz sygnal z ap ze strychu pomimo ze router jest tylko sciane za nia

Dodano po 23 [minuty]:

Zmienilo sie jakby ip router bo wczesniej ap milal
    Ip: 192.168.55.1 a router 192.168.0.1 a teraz router ma ip jakby z ap czyli 192.168.55.1. Czy to normalne?
  • Pomocny post
    #11 19790681
    okocz
    Poziom 12  
    Dobra, najpierw uściślijmy.
    Co to za urządzenie, które nazywasz ap?
    Jaki to model, czy dostałeś je od operatora, kto jest operatorem?
    Z tego co zrozumiałem to ten tzw. "ap" to router od operatora. Nie możesz go ustawić jako Access Point bo zwyczajnie internet nie będzie działał.
    TP-Link Archer to router który kupiłeś. Ustawiłeś w tryb AP i podpiąłeś go kablem do routera operatora, czy się zgadza?
    Czy masz wykupione zewnętrzne IP? Jeśli nie to najprawdopodobniej IP 192.168.55.1 to jest adres jaki otrzymujesz od operatora. Powinieneś dostać od dostawcy internetu kartkę z konfiguracją routera. Twój IP z sieci operatora powinien tam być podany.
    Tak czy siak nie jest to informacja, której potrzebujesz do korzystania z Wi-Fi o ile nie chcesz korzystać z zaawansowanych ustawień.

Jeśli chodzi o drukarkę jest to wada sieci złożonej z AP. Jeśli chciałbyś płynnego przechodzenia do AP o najlepszym sygnale musisz zbudować sieć mesh, a to już droga zabawa.
  • #12 19790693
    robertkudelka
    Poziom 6  
    Tak dokladnie jak piszesz.

Doszedlem juz okazalo sie ze drukarka byla polaczona z tplink a on ma bramke 192.168.0.1 a drukarka byla 192.168.0.111.

Musialem znowu router tplink ustawic jako router a nie ap wtedy polaczylem sie z drukarka zmienilem ip na 192.168.55.11 a potem znow zmienilem w ustawieniach na Ap i teraz wszystko gra!!

Chodzi o to ze jak tplink jest polaczony kablem z ap operatora to nawet jak sie polacze z wifi z tplink to mam w ust bramke 192.168.55.1 a a nie jak wczesniej 192.168.0.1

Dzieki wielkie!!
  • Pomocny post
    #13 19790991
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    robertkudelka napisał:
    Chodzi o to ze jak tplink jest polaczony kablem z ap operatora to nawet jak sie polacze z wifi z tplink to mam w ust bramke 192.168.55.1 a a nie jak wczesniej 192.168.0.1

Dzieki wielkie!!

Nie działa prawidłowo, bo źle to wszystko zrobiłeś. Masz mieć jedną sieć a nie dwa routery kaskadowo. Poza tym mieszasz pojęcia.
    Od operatora masz router z AP, natomiast swoje urządzenie dodatkowe masz podłączyć. właśnie jako AP (a teraz podłączyłeś źle, bo jak router z AP).
    Podłączając dodatkowy AP masz użyć portu LAN żółtego a nie WAN niebieskiegi. Port WAN ma być niepodłączony. Wcześniej oczywiście taka konfiguracja: https://hanzo.com.pl/pl/n/242
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z zasięgiem Wi-Fi w domu z betonowym stropem i strychem OSB po przejściu na światłowód. Po podłączeniu routera TP-Link Archer AX1500 na strychu, zasięg poprawił się, ale nadal występowały martwe pola. Użytkownik rozważał przeniesienie routera na parter, co pogorszyło sytuację. Użytkownicy forum zalecili instalację dodatkowych punktów dostępowych (AP) podłączonych kablem do głównego routera, co przyniosło lepsze rezultaty. Sugerowano modele takie jak Mercusys MR50G oraz Ubiquiti UniFi AP-LR, jednak podkreślono, że ważne jest, aby odpowiednio skonfigurować urządzenia, aby uniknąć konfliktów IP i zapewnić płynne przełączanie między AP. Użytkownik ostatecznie ustawił TP-Link w trybie AP, co poprawiło zasięg, ale musiał dostosować ustawienia IP dla drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA