logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączający się internet na piętrze - użycie repeatera TP-Link i drugiego routera

Hexiaa 15 Wrz 2021 21:42 4602 21
REKLAMA
  • #1 19610778
    Hexiaa
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,

bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów z internetem.
    W domu mam internet światłowodowy. Ze skrzynki na ogrodzie biegnie światłowód, który wchodzi do routera umiejscowionego na parterze. Z routera wydobywa się sygnał WiFi z którego korzystamy. Niestety na piętrze sygnał jest minimalny dlatego zamontowałem na schodach repeater od TpLinka. W efekcie prędkość internetu na piętrze jest zadowalająca, ale kilka razy dziennie się rozłącza. Wyskakuje brak dostępu do internetu. Pomaga odpięcie i podpięcie do gniazdka repeatera.

Bardzo proszę o poradę w jaki sposób naprawić ten problem i korzystać z pełnej mocy internetu. Zastanawiałem się nad zakupem drugiego routera, który zamontował bym na piętrze i podłączył go kablem do routera głównego. Czy jest taka możliwość? Jak to zrobić? Nadmieniam, że usługodawca nie udostępnia loginów do routera, tak więc nie mogę zmieniać jego ustawień. Nie ma też możliwości przesunięcia routera głównego, gdyż wiąże się to ze spawaniem światłowodu.

Dziękuję za porady!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19610909
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Hexiaa napisał:
    Zastanawiałem się nad zakupem drugiego routera, który zamontował bym na piętrze i podłączył go kablem do routera głównego.
    I to jest właściwe rozwiązanie. Tylko że potrzebujesz nie tyle router, co punkt dostępowy (AP). Router też od biedy może być, ale w trybie AP. W niektórych można taki tryb wybrać w konfiguracji, a jeśli nie można skorzystać z takiej metody:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19610915
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2359
    Repeatery, w szczególności TP-Link-a, miewają swoje humory i dołożenie drugiego routera jako AP będzie dobrym rozwiązaniem.
    Jak takie coś zrobić jest sporawo opisów i nie trzeba nawet wchodzić w ustawienia głównego routera tylko potrzebny będzie jego adres IP, SSID i hasło sieci wifi.
  • REKLAMA
  • #4 19611143
    Hexiaa
    Poziom 10  
    Czy takie cudo jak TP-Link Archer AX1500 z WiFi 6 będzie ok? Nie stać mnie na coś sporo droższego, ale jak trzeba będzie to do 300 zł mogę wydać.
  • Pomocny post
    #5 19611165
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2359
    AP zrobisz nawet na starszym sprzęcie pokroju wr542, ja mam tak u siebie.
    Pytanie na czym ci zależy?
    Do zwykłego wi-fi nie potrzeba cudów, jak chcesz osiągać większe prędkości to musisz szukać czegoś z 5GHz ale wtedy też musisz mieć odbiorniki które to obsłużą.
    Jakiego masz tego repeatera, może szło by z niego zrobić AP?
  • #6 19611179
    Hexiaa
    Poziom 10  
    TP-Link TL-WA850RE

Tylko czy nie będzie dalej rozlaczalo...
  • Pomocny post
    #7 19611185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19611191
    Hexiaa
    Poziom 10  
    Światłowód 100Mb.
  • #9 19611197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19611239
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19624582
    Hexiaa
    Poziom 10  
    Podłączyłem kablowo router na piętrze jako AP. Niestety, mimo, że transfer jest 3x szybszy nadal występuje ten sam problem co przy repeaterze. Co jakiś czas rozłącza internet i pomaga wyłącznie restart routera. Czasami gubi też połowę pakietów do momentu restartu urządzenia. Problem występuje na wszystkich urządzeniach podpiętych bezprzewodowo do routera. Jak podepnę kabel z głównego routera do PC to problemu nie ma.

Dostawca twierdzi, że kupiłem uszkodzony router, co jest straszną głupotą moim zdaniem. Jak można sprawdzić powód takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #14 19624608
    KOCUREK1970
    Ocena: 5422
    Hexiaa napisał:
    TP-Link TL-WA850RE

Jaka wersja sprzętowa (bo producent podaje na dzień dzisiejszy 7 wersji), jaki tam siedzi soft?

Toto działa tylko w pasmie 2,4GHz, no i pytanie jako co go ustawiłeś?
    Bo jeśli jako AP, to powinien być ustawiony w podobny sposób jak tu podano:
    A jeśli działa jako wzmacniacz a tylko podłączyłeś przewód LAN pod niego, to może on nadal działać po wifi a nie przez przewód sieciowy - zatem weryfikacja czy to AP czy APC.
  • #15 19624625
    Hexiaa
    Poziom 10  
    bubu1769 napisał:
    Ale użyłeś tego swojego repeatera czy kupiłeś inny router?
    Jeśli używasz tego samego repeatera to możliwe że jest on trefny.

KOCUREK1970 napisał:
    Hexiaa napisał:
    TP-Link TL-WA850RE

Jaka wersja sprzętowa (bo producent podaje na dzień dzisiejszy 7 wersji), jaki tam siedzi soft?

Toto działa tylko w pasmie 2,4GHz, no i pytanie jako co go ustawiłeś?
    Bo jeśli jako AP, to powinien być ustawiony w podobny sposób jak tu podano:
    A jeśli działa jako wzmacniacz a tylko podłączyłeś przewód LAN pod niego, to może on nadal działać po wifi a nie przez przewód sieciowy - zatem weryfikacja czy to AP czy APC.

Kupiłem nowy router - TP-Link Archer AX1500. Uruchomiłem wyłącznie 2,4 Ghz.
  • #17 19624654
    Hexiaa
    Poziom 10  
    bubu1769 napisał:
    Możesz dać screeny jak masz go poustawianego?

Proszę.

Rozłączający się internet na piętrze - użycie repeatera TP-Link i drugiego routera Rozłączający się internet na piętrze - użycie repeatera TP-Link i drugiego routera Rozłączający się internet na piętrze - użycie repeatera TP-Link i drugiego routera Rozłączający się internet na piętrze - użycie repeatera TP-Link i drugiego routera Rozłączający się internet na piętrze - użycie repeatera TP-Link i drugiego routera Rozłączający się internet na piętrze - użycie repeatera TP-Link i drugiego routera
  • #18 19624699
    KOCUREK1970
    Hexiaa napisał:

Zatem reset guzikiem do fabryki, i ustaw ponownie:
  • #19 19625876
    Hexiaa
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    Hexiaa napisał:

Zatem reset guzikiem do fabryki, i ustaw ponownie:

Wszystko się udało. AP (drugi router) pracuje podłączony LAN-LAN na piętrze z wyłączonym DHCP ze statycznym IP LAN z tej samej puli. Wszystko niby działa, ale znowu pojawiają się dziwne przymulenia widoczne w pingu - przesyłam screen.
    Nie mam już mocy. Dostawca twierdzi, że mam uszkodzony nowy router. Specjalnie wymieniłem router na inny i to samo. Po połączeniu się z routerem głównym takiego problemu nie ma.

Rozłączający się internet na piętrze - użycie repeatera TP-Link i drugiego routera
  • #20 19629333
    KOCUREK1970
    Hexiaa napisał:
    Wszystko niby działa, ale znowu pojawiają się dziwne przymulenia widoczne w pingu - przesyłam screen.

Może to być wina samego systemu operacyjnego, karty sieciowej, zakłóceń, mocy sygnału...
  • #21 19629449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19629521
    KOCUREK1970
    @Hexiaa
    I to do kompletu:
    Zrobić i wstawić tutaj skan pomiaru sieci wifi, w miejscu gdzie masz komputer:
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Oraz przedstawić konfigurację sprzętową komputerów: jaki procesor, ile pamięci RAM, jaki dysk, jaki system operacyjny, jaka karta sieciowa itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym połączeniem internetowym na piętrze, gdzie zainstalował repeater TP-Link, co skutkuje częstymi rozłączeniami. Proponowane rozwiązania obejmują zakup drugiego routera, który można skonfigurować jako punkt dostępowy (AP) podłączony kablem do głównego routera. Użytkownik rozważa model TP-Link Archer AX1500, jednak po podłączeniu nowego routera nadal występują problemy z rozłączaniem i wysokim pingiem. Wskazówki dotyczące konfiguracji AP oraz testowania połączenia sugerują, że problem może leżeć w zakłóceniach, ustawieniach sprzętowych lub jakości karty sieciowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA