logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać uszkodzone pliki na karcie SD? Chodzi o aparat Canon.

videotom 27 Gru 2021 23:37 864 6
REKLAMA
  • #1 19785507
    videotom
    Poziom 2  
    Witam. Wczoraj podczas robienia sesji aparat Canon zaczął wariować z zapisem ale po czasie pokazał zrobione fotki niestety po zakonczeniu sesji połowa zdjęc na karcie jest nie do odczytu. Pliki maja wielkości 3-4 mb ale nie idzie nic z nimi zrobic .Kilka programów testowałem i nic :( czy ktos miał taki problem i czy dało sie rozwiązac ? dodam ze w dmde w hex sa same literki FF.
    Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam
    Załączniki:
    • IMG_6942.JPG (3.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19785594
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 134
    Próbowałeś jakikolwiek program od odzyskiwania danych z kart pamięci ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19785602
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8240
    Witaj. Zrób kopię całej karty (możesz w DMDE - Narzędzia -> kopiuj sektory) - od sektora zero do ostatniego do pliku.
    Dalej możesz sprawdzić, czy po sygnaturach nie uda Ci się znaleźć czegokolwiek (też DMDE, albo Photorec z pakietu Testdisk). Chociaż przewiduję, że raczej nie przyniesie to większych sukcesów. No ale sprawdzić warto.

Jak się można domyślić, z braku informacji (same 0xFF) żadnych danych nie ulepisz.

Warto po całej operacji zbadać kartę, czy nie jest uszkodzona, a być może podrabiana. Jeśli już ocenisz, że możliwości odzyskania danych zostały wyczerpane, możesz ją sformatować i puścić na niej program h2testw - będzie próbował zapisać całą kartę i zweryfikować zapisane dane. Dość prosty mechanizm, ale wystarczająco skuteczny, aby ocenić sprawność karty.
  • #4 19785632
    videotom
    Poziom 2  
    Tak zrobiłem kopie w DMDE kartę sprawdziłem i o dziwo jest ok. Programy do przywracania chyba juz wszystkie przetestowałem i dalej nic :( dziwi mnie tylko ze widziałem fotki na podgladzie w aparacie
    podczas robienia zdjęc . Na tą karte od roku zapisywałem filmy w rozdzieczosci 4k i nigdy nie zawiodła a wczoraj robiłem tylko zdjęcia. Dziwi mnie jedno ze w DMDE w jednym miejscu są same litery FF a w drugim jest normalnie niby Jak odzyskać uszkodzone pliki na karcie SD? Chodzi o aparat Canon. Jak odzyskać uszkodzone pliki na karcie SD? Chodzi o aparat Canon. Jak odzyskać uszkodzone pliki na karcie SD? Chodzi o aparat Canon.

Dodano po 15 [minuty]:

i zobaczcie na rozmiar ostatniego dobrego zdjęcia ( to jest lekko nadpisane )
    Jak odzyskać uszkodzone pliki na karcie SD? Chodzi o aparat Canon.
  • REKLAMA
  • #5 19785651
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 134
    videotom napisał:
    dziwi mnie tylko ze widziałem fotki na podgladzie w aparacie

Aparat nie robi sobie przypadkiem miniatur do szybkiego podglądu ?
    Spotkałem się z takim rozwiązaniem w kilku aparatach, o ile pamiętam miniatury są zapisane bez rozszerzeń i jako pliki ukryte.
  • REKLAMA
  • #6 19785662
    videotom
    Poziom 2  
    tak masz racje i z tych co zostały widzę i pliki i miniatury a z tych co wcieło nawet zginęły miniatury co były widać i powinno chociaż je pokazac :(
  • #7 19786182
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2334
    dt1 napisał:
    z braku informacji (same 0xFF) żadnych danych nie ulepisz.
    . Fakt, że na zrzucie ekranu pokazujesz poprawny początek pliku jpg, ale podejrzewam, że karta Ci się kończy, zużyte izolatory bramek pływających nie są w stanie utrzymać ładunku, robisz zdjęcie, zapisujesz je, masz je na podglądzie, ale elektrony uciekają i dochodzi do upływności danych. To, że niektóre obszary karty trzymają dane może wynikać z ich mniejszego zużycia. Same informacje o plikach zapisywane są w katalogach - ale informacja o pliku, to nie plik - samego pliku musisz szukać w odpowiednich klastrach.
    videotom napisał:
    zginęły miniatury co były widać i powinno chociaż je pokazac
    - niekoniecznie. Poza tym podczas robienia zdjęć masz podtrzymanie napięcia z baterii aparatu i mogłeś te miniatury wczytywać nie z karty, a z jakiegoś bufora.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą SD w aparacie Canon, gdzie część zdjęć stała się nieczytelna po sesji zdjęciowej. Pomimo widoczności zdjęć w podglądzie, po zakończeniu sesji wiele plików nie dało się odczytać, a w DMDE pojawiły się same litery FF. Użytkownicy zasugerowali wykonanie kopii całej karty w DMDE oraz użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak Photorec. Zauważono, że karta mogła być uszkodzona lub podrabiana, a także że miniatury zdjęć mogą być przechowywane w ukrytych plikach. Użytkownik potwierdził, że karta była sprawna, ale niektóre miniatury zniknęły. Wskazano również na możliwość, że karta może być zużyta, co prowadzi do utraty danych.
REKLAMA