Witam, w chwili obecnej posiadam dekoder ADB ITI-2849ST. Mam pakiet C+, kanaly z Astry i Hotbirda, do tego odbior kanalow z telewizji naziemnej. Dekoder chcialbym wymienic na nowy. Zalezy mi miedzy innymi na mozliwosci odbioru telewizji regionalnej w ramach tv naziemnej. Oferowano mi TVBOX i Wifibox, ale z tego co widzialem zaden z nich nie jest dekoderem combo. Czy jest cos godnego polecenia, tak aby moc ogladac telewizje satelitarna oraz naziemna w nowym standardzie? Myslalem o Cryptoboxie752, ale nie wiem czy to dobry wybor i jak sie sprawuje w praktyce.
Jak już to poszedłbym jeszcze bardziej do przodu w 4K Combo. Tu za niewielkie pieniądze poleciłbym Ustym 4K Combo, Octagon, Zgemma.
Dodatkowo mają jeszcze IPTV, Youtube, Stalkery i temu podobne bajery.
w chwili obecnej posiadam dekoder ADB ITI-2849ST. Mam pakiet C+
Apollo4440 napisał:
Dekoder chcialbym wymienic na nowy
Jest problem, bo w tej chwili masz sparowany zestaw (dekoder + karta) i karta nie zadziała w żadnym niezależnym dekoderze. Niby najprościej byłoby wymienić ten zestaw na moduł dostępu warunkowego z kartą i przełożyć go dekodera ze slotem CI (może być CR 752 HD Combo). Obawiam się jednak, że taka wymiana raczej nie jest możliwa.
w chwili obecnej posiadam dekoder ADB ITI-2849ST. Mam pakiet C+
Apollo4440 napisał:
Dekoder chcialbym wymienic na nowy
Jest problem, bo w tej chwili masz sparowany zestaw (dekoder + karta) i karta nie zadziała w żadnym niezależnym dekoderze. Niby najprościej byłoby wymienić ten zestaw na moduł dostępu warunkowego z kartą i przełożyć go dekodera ze slotem CI (może być CR 752 HD Combo). Obawiam się jednak, że taka wymiana raczej nie jest możliwa.
Wlasnie tego sie obawialem. Dekoder bralem rodzicom jakies 5 lat temu. Poczatkowo byla to telewizja na karte, ale pozniej poszedlem w abonament i teraz na kolejne dwa lata im to przedluzylem.
Czy wszystkie obecnie karty wydawane do dekoderow C+ sa sparowane?
W ostatecznosci wzialbym ktorys z proponowanych mi dekoderow i ewentualnie pokombinuje z telewizja naziemna, choc nie ukrywam, ze wolalbym zeby to wszystko dzialalo na jednym urzadzeniu.
LeDy napisał:
Jak już to poszedłbym jeszcze bardziej do przodu w 4K Combo. Tu za niewielkie pieniądze poleciłbym Ustym 4K Combo, Octagon, Zgemma.
Dodatkowo mają jeszcze IPTV, Youtube, Stalkery i temu podobne bajery.
Gdyby to bylo dla mnie to pewnie poszedlbym w te strone. Ale to dla rodzicow, telewizor bez 4k, bez dvb-t2 i raczej szukam czegos prostego w obsludze.
Niestety umowa na kolejne dwa lata, a jej zerwanie to koniecznosc zaplaty kary umownej. Problem czesciowo rozwiazany poprzez wymiane telewizora. Mam pytanie, bo tak czy inaczej musze wymienic jeszcze dekoder. Co wybrac wifibox+ czy tvbox+? Telewizor z FullHD, wiec tego 4k UltraBoxa chyba nie ma sensu brac i dodatkowo doplacac.
Witam ponownie, wczesniej na to nie zwrocilem uwagi, ale tak jak wyzej wspomnialem podlaczylem rodzicom kabel z instalacji zbiorczej do nowego telewizora. Pokazuje sie w pelni kanal testowy, czyli odbiornik spelnia wymagania dvb-t2, ale wyszukiwanie zakonczylo sie na liczbie tylko 22 kanalow. Do nadajnika na Slezy jest ponad 50 km. Sprawdzilem i wychodzi na to, ze wyszukuje kanaly, oprocz MUX-1. Czy ta liczba kanalow to maximum jakie mozna osiagnac w mojej lokalizacji (Legnica)?
I jeszcze jedno pytanie chcialem wymienic wtyki w obu kablach idacych z instalacji zbiorczej. Obecnie zamontowane sa stare nakrecane wtyki f, ale juz powoli sie rozlatuja. Kabel to DIGITSAT PREMIUM TDC 113 GEL TRISHIELD. Niestety nie orientuje sie w temacie i moje pytanie jakie wtyki bylyby najlepsze dla tego typu kabla. Widzialem, ze sa wtyki kompresyjne i samozaciskowe. Nie mam zaciskarki, wiec sklanialbym sie na samozaciskowe. Czy cos takiego https://allegro.pl/oferta/wtyk-samozaciskowy-zlacze-f-rg-6-cabelcon-tv-sat-9949125959 bedzie odpowiednie i dlugo posluzy?
Do nadajnika na Slezy jest ponad 50 km. Sprawdzilem i wychodzi na to, ze wyszukuje kanaly, oprocz MUX-1. Czy ta liczba kanalow to maximum jakie mozna osiagnac w mojej lokalizacji (Legnica)?
Wykonaj telefon do administracji lub zarządcy z pytaniem, jakie kanały (mux-y) dostępne są w waszej AIZ.
wyszukiwanie zakonczylo sie na liczbie tylko 22 kanalow
Apollo4440 napisał:
Sprawdzilem i wychodzi na to, ze wyszukuje kanaly, oprocz MUX-1
Czy mamy rozumieć że odbierasz mux 2,3,4,8? Na tych mux-ach nadawane jest 22 kanały (nie liczę interaktywnych z mux-8).
Wg symulacji, natężenie sygnału wszystkich mux-ów ze Ślęży w Legnicy powinno być zbliżone. Zatem problem może być w instalcji zbiorczej lub u ciebie (gniazdo RTV, złącza, przewód między gniazdem a tv). Pytałeś sąsiadów czy odbierają mux-1 i testowy mux-5?
Wg danych, ten Digitsat ma średnicę zewnetrzną 7,05 mm. Ponadto dosyć "bogaty" oplot i żel (gel). Samokompresyjne Cabelcon-y są zalecane do przewodów 6.8 mm. Wiem że w niektórych przypadkach był problem z naciśnieciem ich na żelowanego Triseta i trzeba było nacinać zewnętrzna izolację.
wyszukiwanie zakonczylo sie na liczbie tylko 22 kanalow
Apollo4440 napisał:
Sprawdzilem i wychodzi na to, ze wyszukuje kanaly, oprocz MUX-1
Czy mamy rozumieć że odbierasz mux 2,3,4,8? Na tych mux-ach nadawane jest 22 kanały (nie liczę interaktywnych z mux-8).
Wg symulacji, natężenie sygnału wszystkich mux-ów ze Ślęży w Legnicy powinno być zbliżone. Zatem problem może być w instalcji zbiorczej lub u ciebie (gniazdo RTV, złącza, przewód między gniazdem a tv). Pytałeś sąsiadów czy odbierają mux-1 i testowy mux-5?
Mozliwe, ze to nie byl mux-8, a testowy mux-5 (kanaly TVP Dokument, TVP Kobieta itd.), czyli nie wyszukalo muxow 1 i 8. Jak bede u rodzicow to jeszcze raz to sprawdze. Wyszukiwanie kanalow poprzez podlaczenie anteny do telewizora LG model 43lm6300pla. Kabel, a wlasciwie dwa ida bezposrednio z dachu, bez gniazda, ani zadnych przewodow posredniczacych. Z tego co rozmawialem kiedys z sasiadami to nie korzystali z telewizji naziemnej, jeden stwierdzil, ze jest tam malo kanalow, wiec moze to faktycznie wina instalacji.
Wg danych, ten Digitsat ma średnicę zewnetrzną 7,05 mm. Ponadto dosyć "bogaty" oplot i żel (gel). Samokompresyjne Cabelcon-y są zalecane do przewodów 6.8 mm. Wiem że w niektórych przypadkach był problem z naciśnieciem ich na żelowanego Triseta i trzeba było nacinać zewnętrzna izolację.
Do nadajnika na Slezy jest ponad 50 km. Sprawdzilem i wychodzi na to, ze wyszukuje kanaly, oprocz MUX-1. Czy ta liczba kanalow to maximum jakie mozna osiagnac w mojej lokalizacji (Legnica)?
Wykonaj telefon do administracji lub zarządcy z pytaniem, jakie kanały (mux-y) dostępne są w waszej AIZ.
Moze i tak zrobie, wprawdzie wyszlo to wszystko z mojej ciekawosci, ale skoro jest instalacja zbiorcza i zalozmy, ze u rodzicow wszystko jest dobrze podlaczone, to jednak niech zrobia, aby dzialala sprawnie.
Użytkownik poszukuje nowego dekodera combo, który umożliwi odbiór telewizji satelitarnej oraz naziemnej w standardzie DVB-T2. Obecnie korzysta z dekodera ADB ITI-2849ST z pakietem C+ i napotyka problemy z parowaniem karty. Proponowane modele, takie jak TVBOX i Wifibox, nie spełniają wymagań. Użytkownik rozważa Cryptobox 752, ale nie jest pewien jego wydajności. W dyskusji poruszono również kwestie związane z instalacją antenową oraz problemami z odbiorem kanałów w Legnicy, gdzie użytkownik nie może znaleźć wszystkich mux-ów. Zasugerowano również użycie wtyków kompresyjnych do kabli antenowych. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.