logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie?

a_jablon 04 Sty 2022 13:36 2124 18
REKLAMA
  • #1 19799406
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 836
    Witajcie!

Pracuję właśnie nad dyskiem SSD Platinet 240GB SATA model PMSSD240. Dysk na kontrolerze SMI SM2246EN. Niestety, kończą mi się pomysły.

Objawy:
    - BIOS nie wykrywa dysku, po podłączeniu przez SATA nie można z nim zrobić nic
    - po podłączeniu przez adapter USB 3.0 - SATA3 w "mój komputer" pojawia się dysk D (niesformatowany, bez podanej pojemności), opcja "zarządzaj" zawiesza się więc nie ma możliwości zrobić z partycją czegokolwiek. CrystalDiskInfo zawiesza się - nie widać SMART. W menadżerze urządzeń przedstawia się jako adapter USB 3.0-SATA3 czyli w moim przypadku JMicron Tech USB device.

W ramach diagnostyki i próby naprawy:

- SMI FLASH ID USB pokazuje dysk nazwą adaptera (JMicron Tech), pokazuje firmware 0407 i pojemność 228934MB ale dalej:
    00 errb=0 errc=1117
    00 errb=0 errc=1117
    01 errb=0 errc=1117
    02 errb=0 errc=1117
    03 errb=0 errc=1117
    04 errb=0 errc=1117
    05 errb=0 errc=1117
    Compatible SSD not found(1), exit!

- SMI FLASH ID ATA nie pokazuje nic sensownego

- SMI FLASH ID pokazuje dysk nazwą adaptera (JMicron Tech), nie pokazuje firmware ale widzi pojemność 228934MB i dalej:
    R0 error 1117
    R1 error 1117
    SD Controller: Unknown[id:............]

- SM2246_MPTool_Q0321A zupełnie nie widzi dysku (nieważne: SATA czy mostek USB-SATA), na opcji Scan albo nie robi nic albo "przywiesza" się i odmraża po dłuższej chwili bez rezultatu.

Czy macie jakiś pomysł na ten dysk?

NIE ZALEŻY MI NA DANYCH lecz na podniesieniu trupa do życia oraz późniejszej diagnostyce przyczyn problemu (cel edukacyjny - podzielę się wnioskami)

Poniżej załączam narzędzia, z których korzystałem.
    Załączniki:
    • smi_flash_id.rar (45.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SM2246_MPTool_Q0321A.zip (363.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19812809
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    Jeśli robisz to dla celów naukowych, pozostaje szukanie kolejnych MPTooli z nadzieją, że któryś zadziała. Nie sądzę, by naprawa była trwała, ale objawy wskazują na problemy oprogramowania układowego.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #3 19813119
    a_jablon
    Poziom 35  
    Kolego, czy jest szansa, że MP Tool zobaczy dysk podpinany po USB, bo tylko na takim podłączeniu "jakoś" go widać?
  • #4 19813419
    Łukasz_W

Ocena: 650
    a_jablon napisał:
    bo tylko na takim podłączeniu "jakoś" go widać?

A kołki serwisowe sobie zwarłeś? Bo aktualnie wykrywa ci most USB a nie dysk.
    Pokaż jak wygląda twoje PCB.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 19813454
    a_jablon
    Poziom 35  
    Łukasz_W napisał:
    a_jablon napisał:
    bo tylko na takim podłączeniu "jakoś" go widać?

A kołki serwisowe sobie zwarłeś? Bo aktualnie wykrywa ci most USB a nie dysk.
    Pokaż jak wygląda twoje PCB.

MEA CULPA ! NIE ZWARŁEM! Nie miałem pojęcia, że tak trzeba zrobić.

Dysku teraz nie mam pod ręką, obiecuję wieczorem zrobić fotkę, ale coś mi się kojarzy skośnie umieszczony układ kontrolera i ze 2-3 sekcje "otworów" takich jak pod goldpiny na brzegu laminatu.

Znalazłem na necie coś podobnego:

Czy mając na myśli zwarcie kołków miałeś na myśli coś takiego?

(pobrane ze strony: https://blog.acelaboratory.com/pc-3000-ssd-silicon-motion-sm-utility.html )
  • #6 19813466
    Łukasz_W

Dokładnie tak, jak zobaczymy PCB to może uda się zlokalizować co należy zewrzeć.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 19816515
    a_jablon
    Poziom 35  
    Obiecałem fotki dysku, niniejszym załączam je do tematu, prosząc o wskazanie pinów do zwarcia ;)
    PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie? PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie?
  • #8 19816700
    Łukasz_W

Nie miałem chyba tej wersji w rękach.
    Interesować cię będzie pewnie ostatnie osiem zworek, z czego zacząłbym od pierwszej ROM.
    Dysk powinien wejść w tryb serwisowy i zameldować się ID kontrolera.

Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • REKLAMA
  • #9 19817119
    a_jablon
    Poziom 35  
    Mamy drobny postęp po zwarciu w/w kołków, tzn:
    - dysk wykrywa się "bez oporów" ale nadal jako JMicron Tech (czyli jako adapter USB-SATA)
    - w "zarządzaniu dyskami" pojawia się bez problemu jako NIEZAINICJOWANY, pojemność 1,00GB
    - SMI_FLASH_ID_USB widzi więcej:

-MPTool też widzi więcej:

ALE nie umie z tym dyskiem gadać - clear smart & unformat daje taki efekt:

Uprzejmie proszę o info co można dalej z nim zrobić.

Na chwilę obecną szukam Firmware'u do niego (na razie bez skutku).

Zwróciłem uwagę na jeden szczegół: na obudowie kontrolera pojawia się SM2246EN a tu pokazuje się jako SM2246AA zarówno w Flash ID jak i MP Tool. Czy ta różnica ma jakieś konsekwencje w kwestii stosowania narzędzi, tzn: wersja MP Tool'a?

AKTUALIZACJA: napisałem do serwisu PLATINET'a prośbę o udostępnienie firmware do tego dysku, wysłałem im zrzut z FlashID i MPTool'a. Zobaczymy czy chłopaki są w porządku czy spuszczą mnie na drzewo.
  • #10 19817220
    Łukasz_W

Wyrzuca błąd, że dysk nie jest w trybie ISP, więc może warto zewrzeć i te kołki?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #11 19817245
    a_jablon
    Poziom 35  
    Łukasz_W napisał:
    Wyrzuca błąd, że dysk nie jest w trybie ISP, więc może warto zewrzeć i te kołki?

One mają być zwarte cały czas czy tylko na rozruchu?

Zwarłem "na stałe", odpaliłem w/w MP Tool'a i efekt ten sam: [0s] Fail: NOT ISP mode (0)!

Bawię się innymi wersjami MP TOOL'a - takimi "bogatszymi".

Port 1:
    Status Ready
    Capacity 1024MB
    serial pusty
    Flash MICRON-K9LCGY8U1B
    Bad 0

Wykonanie DRAM testu zwraca wynik OK, ale po nim zapala się czerwona dioda na PCB ssd'ka i pojawiają problemy z łącznością. Po teście DRAM wykonanie scan drive zwraca wynik "can't detect the drive" i pojemność 0MB. Gdy wezmę jeszcze inną wersję MPTool'a i wykonam ten sam DRAM Test, trwa to kilkukrotnie dłużej i zwraca wynik DRAM TEST FAIL(AA), DRAM Tranning Fail.

PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie? PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie? PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie? PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie? PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie?

W uzupełnieniu: bawiłęm się ostatnią sekcją zworek. Tylko na wskazanej przez Ciebie parze dysk pokazuje się w MPTool. Pozostałe 3 pary odpalają go w pełnej pojemności i z oporami we współpracy. Za każdym razem dysk pokazuje się identyfikatorem adaptera.

Zmieniłem adapter USB-SATA3 na zupełnie inny - rezultat ten sam z pierwszym MPTool'em i sposobem prezentacji jako adapter
  • #12 19817471
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Dla serii ctrl SM2246xx uzyj jedengo z (sm2246_MPTool)
    Link

Jak napisze
    Read FlashID Fail(02)
    to masz problem w hardware (ctrl)

p.s
    Dysk umarł "sam z siebie" czy po BSOD
    Załączniki:
    • smi_flash_id.rar (45.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19817520
    a_jablon
    Poziom 35  
    lisek napisał:
    Dla serii ctrl SM2246xx uzyj jedengo z (sm2246_MPTool)
    Link

Kolego ;) właśnie lecę po tej liście. Dokładnie tymi narzędziami zacząłem się bawić, z nich pochodzą screen'y. Z kolei tego SMI Flash ID dołączyłem do pierwszego postu ;) z opisem problemu.

lisek napisał:

Jak napisze
    Read FlashID Fail(02)
    to masz problem w hardware (ctrl)

Nie uzyskałem jeszcze takiego efektu...

lisek napisał:

p.s
    Dysk umarł "sam z siebie" czy po BSOD

Dysk siedział w laptopie DELL, pewnego niezbyt pięknego dnia po prostu system nie wstał. Gdy podpiąłem go pod stacjonarkę pod SATA i nie pokazał się, wszystko było jasne, włącznie z tym, że (mało istotne na szczęście) dane poszły się .........

W celach edukacyjnych usiłuję go podnieść aby zobaczyć:
    1. co się stało
    2. jak źle jest z tym dyskiem, że tak się stało
    3. jak wygląda możliwość podniesienia do życia takiego dysku
    4. (na podstawie testu rozłożonego w czasie - tzn: do następnej awarii) czy jest w ogóle sens ratować takie dyski

Z dyskiem na PS3111 (sławetne SATAFIRM S11) udało mi się, nawet został na elektrodzie ślad "ku potomności": https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3859967.html

Wnioski z tamtego wskrzeszenia z umarłych są ciekawe: przy wgraniu Firmware następuje skan dysku, oznaczenie uszkodzonych sektorów i dopiero budowa (na nowo) translatora. Na wszelkich wykonanych po tej operacji testach dysk był w 100% sprawny i nie wykazywał żadnych błędów/realokacji. Odczyt i zapis wzorowo ;) Teraz dysk męczę aby określić "żywotność" wykonanej naprawy. Jak na razie jest idealnie (tzn: nie uzyskano ponownego padu).
    Drugi ciekawy wniosek ze wskrzeszenia tamtego dysku: można ZAPOMNIEĆ o odzyskaniu danych bez posiadania specjalistycznych zabawek typu PC3000. Jeżeli trzeba odzyskać dane, zostaje tylko LAB D-R.
  • REKLAMA
  • #14 19818374
    lisek
    Serwisant RTV
    Datasheet na ten ctrl (SM2246EN_Datasheet_v03) jest pod Link

Skoro programiki Tool wykrywaja go ciągle jako
    Cytat:
    nadal jako JMicron Tech (czyli jako adapter USB-SATA)

czyli widzi tylko do wejśc ukł. np. JM20329
    Cytat:
    JMicron JM20329 is the single chip solution to bridge between USB host and SATA device.

oraz w trybie: SafeMode - JPxx ROM

:!: :idea: na 99% padniety SM2246

Bywały kieszenie z wbudowanym adapterem USB>Sata
    - mozna spróbowac tam podłaczyć dysk i pokombinowąc z Mtool róznych ver.

PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie? PLATINET PMSSD240 martwy - SM2246EN - czy jest sposób na ożywienie?

p.s
    Po 2019 pojawiło się pełno budżetowych (czyt. tanich) SSD na tym ctrl pod egzotycznymi nazwami.
    Zazwyczaj ich dług. "życia" waha się od ? miesięcy - 1-1.5 roku
    Podobnie na ctrl od Transcend's > TS6510 , który jest kopią SM2246XT

Na (ali ) sprzedaja taki Kit do samodzielnej zabawy
    Link

To jakiś made in China, ale posiada
    - JTAG port oraz serial communications port

Xazwyczaj zasilanie w SSD robione na ukł. opisywanych codem smd
    Cytat:
    DC=*** SOT-25 RT9193-18GB
    DE=*** SOT-25 RT9193-33GB

Dla ciekawych można poczytać Link ros/ukr. kopia znanego forum ( forum.hddguru.com)
    Załączniki:
    • jm20329.pdf (107.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 19819117
    a_jablon
    Poziom 35  
    lisek napisał:
    Datasheet na ten ctrl (SM2246EN_Datasheet_v03) jest pod Link

Skoro programiki Tool wykrywaja go ciągle jako
    Cytat:
    nadal jako JMicron Tech (czyli jako adapter USB-SATA)

czyli widzi tylko do wejśc ukł. np. JM20329
    Cytat:
    JMicron JM20329 is the single chip solution to bridge between USB host and SATA device.

oraz w trybie: SafeMode - JPxx ROM

:!: :idea: na 99% padniety SM2246

Już wiem, że nie jest to prawdą. Przez w/w adapter JMicron podłączyłem 100% sprawny (inny) dysk SSD i pokazał się jako:

W związku z powyższym nie tracę nadziei, walczę DALEJ.
  • #16 19819242
    lisek
    Serwisant RTV
    Zobacz jaki masz ten JMxxxxx uklad ?
    być może masz JMS578 (SATA->USB USB 3.0 (USB 3.1 gen1))
    * JMS578 — USB 3.0 w SATA III 6 GB/s,
    * JMS579 — USB 3.1 gen1 w SATA III 6 GB/s
    :idea: nazwa powinna być widoczna po wej > Disk Management > USB

Bowiem pisany przeze mnie JMicron JM20329 TO (SATA-USB 2.0) / datasheet
    Cytat:
    Kontroler SATA-USB 2.0.
    WADLIWOŚĆ: Nie obsługuje szybszego interfejsu USB 3.0.

* parafrazując znanego poetę J.S
    Cytat:
    niech żywi nie tracą nadziei
    I ... na Forum niosą oświaty kaganiec

:!: powodzenia życzę.
  • #17 19820060
    kaleron

Ocena: 2335
    Spróbuj go podłączyć po SATA.
    a_jablon napisał:
    na obudowie kontrolera pojawia się SM2246EN a tu pokazuje się jako SM2246AA
    - nic strasznego.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #18 19821921
    a_jablon
    Poziom 35  
    kaleron napisał:
    Spróbuj go podłączyć po SATA.
    a_jablon napisał:
    na obudowie kontrolera pojawia się SM2246EN a tu pokazuje się jako SM2246AA
    - nic strasznego.

Kolego, w wolnej chwili zewrę piny wskazane przez jednego z kolegów i puszczę to po SATA - może wtedy SSD zechce być bardziej rozmowny i skory do współpracy.

Zakładając, że zacznie gadać, co powinienem mu zrobić żeby zechciał wstać?
  • #19 21445065
    a_jablon
    Poziom 35  
    Wracam do starego tematu.

Wyciągnąłem dysk z szuflady i zacząłem bawić się w zwieranie pinów, żeby pokonać problem "ISP mode". Przerobiłem każdą możliwą parę, od góry do dołu.

SMI SECONDARY MP TOOL Q0321A widzi ten dysk tylko w trzech przypadkach:

Karta drukowana dysku SSD Platinet 240GB z oznaczeniami pinów.

1. Zwarte piny oznaczone (1)

2. Zwarte piny oznaczone (2)

3. Zwarte piny oznaczone (1) oraz (2)

Za każdym razem dokładnie ten sam problem: FAIL: NOT ISP mode

Jest jakiś nowy sposób na walkę z tym?

SMI FLASH ID potrafi pokazać tylko tyle w temacie:
    v0.563a
    Drive: 1
    Model: Platinet SSD 240GB
    Fw : P111
    Size : 228934 MB

i w tym miejscu wisiał z 10 minut...

Po odpięciu adaptera USB-SATA z portu USB wyskoczyło
    00 errb=0 errc=433
    00 errb=0 errc=433
    01 errb=0 errc=433
    02 errb=0 errc=433
    03 errb=0 errc=433
    04 errb=0 errc=433
    05 errb=0 errc=433
    Compatible SSD not found(1), exit!

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD Platinet PMSSD240 240GB z kontrolerem Silicon Motion SM2246EN wykazuje objawy braku wykrywania w BIOS oraz problemów z rozpoznaniem po podłączeniu przez adapter USB 3.0-SATA (JMicron Tech). Narzędzia diagnostyczne SMI FLASH ID i MPTool wykrywają adapter, ale nie dysk, zgłaszając błędy i brak trybu ISP. Po zwarciu odpowiednich pinów serwisowych na PCB dysk przechodzi w tryb serwisowy, jest widoczny jako niezainicjowany o pojemności 1GB, lecz MPTool nadal nie potrafi z nim skutecznie pracować, zwracając błędy DRAM i problemy z komunikacją. Próby różnych wersji MPTool oraz testy DRAM dają mieszane wyniki, a firmware dysku jest trudny do znalezienia. Różnica w oznaczeniach kontrolera (SM2246EN na obudowie vs SM2246AA w narzędziach) budzi wątpliwości co do kompatybilności narzędzi. Dysk prawdopodobnie uległ uszkodzeniu sprzętowemu kontrolera. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zwarcia pinów serwisowych, użycia różnych wersji MPTool, podłączenia dysku bezpośrednio przez SATA oraz wykorzystania adapterów z portami JTAG i serial do zaawansowanej diagnostyki. Użytkownik kontynuuje próby ożywienia dysku, jednak obecnie brak skutecznej metody na przywrócenie pełnej funkcjonalności dysku z uszkodzonym kontrolerem SM2246EN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA