logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja zestawu pod płytę Gigabyte B550 AORUS ELITE V2

amadeusz3 04 Sty 2022 13:42 2622 4
REKLAMA
  • #1 19799420
    amadeusz3
    Poziom 6  
    Witam. Potrzebuję pomocy, chcę złożyć komputer, a moja znajomość w tym temacie ogranicza się do tego, z czego mniej więcej powinien składać się PC i na tym się kończy. Czy takie zestawienie ma sens? Komputera potrzebuję głównie do pracy na dokumentach, przeglądania internetu i od czasu do czasu na gry strategiczne typu Age of Empires 2 lub strzelanki takie jak Sniper elite
    Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1050Ti D5 4GB GDDR5 (GV-N105TD5-4GD)
    Płyta główna Gigabyte B550 AORUS ELITE V2
    Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32 MB, MPK (100-100000031MPK)
    Pamięć GoodRam IRDM RGB, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18
    Zasilacz Corsair RMX 750W (CP-9020187-EU)
    Obudowa be quiet! Pure Base 500DX (BGW38)
    Dysk systemowy - SSD Crucial P5 Plus 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe ?
    lub SSD Crucial MX500 500 GB 2.5" SATA III
    Dysk na dane - Toshiba P300 2 TB 3.5" SATA III
    Chłodzenie procesora - SilentiumPC Fera 5
    Cena całości około 5000 zł
    Mój obecny 12 letni zestaw, dawał radę do momentu komunikatu, że mój procesor AMD Phenom II X4 955 nie radzi sobie z instrukcjami SSE. Za wszelkie uwagi i sugestie wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 19799628
    Rzirzej
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Wszystko git tylko karta do tego nie pasuje. Jest bardzo słaba jak na ten zestaw i czasy, lepiej już kupić lepszą używaną w tej cenie albo jak chcesz nówke to oszczędzić na podzespołach i kupić np. gtx 1660super, rx580 i podobne karty do tych. Używki w cenie tego gtx-a 1050ti to np. rx580 4gb, 1060 6gb.
  • REKLAMA
  • #3 19800284
    amadeusz3
    Poziom 6  
    Dzięki za wypowiedz w moim temacie, co do karty nie widzę potrzeby wydawania 3tyś na coś czego nie wykorzystam. Faktycznie gdybym składał maszynę do grania zainwestowałbym w lepszą kartę graficzną, jednak na moje potrzeby to w zupełności wystarczy. W moim zapytaniu bardziej chodziło o to czy wybrane elementy będą ze sobą współpracować.
  • REKLAMA
  • #4 19800643
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Jeśli to mają być nowe podzespoły to Ryzen 3600 jest nieopłacalny.
    amadeusz3 napisał:
    Komputera potrzebuję głównie do pracy na dokumentach, przeglądania internetu i od czasu do czasu na gry strategiczne typu Age of Empires 2 lub strzelanki takie jak Sniper elite

Można się zastanowić nad platformą Intel i CPU i5-10400F są po 649 zł.
    Przyzwoita płyta do takiego CPU ~459,- zł
    https://www.x-kom.pl/p/621557-plyta-glowna-socket-1200-asrock-b560m-pro4.html
    (Wyjdzie taniej CPU+płyta niż sam 3600 i można dołożyć do karty graficznej.)
    Ponadto RAM DDR 4 3600 MHz.
  • #5 19802724
    amadeusz3
    Poziom 6  
    Moja wina, zapomniałem dodać, że komputer pełni też rolę jednego ze źródeł dźwięku w moim układzie audio. Płyta główna ASRock B560M Pro4 ma gorszej jakości układ dźwiękowy Realtek ALC897, a moim minimum jest układ Realtek ALC1200.
    Kiedyś budowało się układy oparte na procesorach AMD ze względu na cenę, były o wiele tańsze z porównywalnymi osiągami, dlatego szedłem tym tropem. Widzę, że czasy się zmieniły i obrałem złą drogę, właśnie wyczytałem, że prawdopodobnie kolejne procesory AMD nie będą już pod AM4. Moja koncepcja została kompletnie przewrócona i muszę zaczynać od nowa.
    W takim układzie proszę o pomoc w wybraniu dobrej płyty ze wspomnianym układem dźwiękowym i doborem procesora na podobnym poziomie cenowym jak te, które podałem w moim zestawieniu. Karty graficznej nie potrzebuję jakiejś super, od wielu lat jadę na NVIDIA GeForce GTX 950 i daje radę, Na kartę chcę wydać max 1,5k. Sprzęt interesuje mnie tylko nowy, w używany nie chcę się bawić tak samo jak kręcenie też mnie nie interesuję, bo nie mam o tym zielonego pojęcia. Dlatego też, chciałbym kupić takie zestawienie, żebym nie musiał zmieniać żadnych ustawień w biosie, bo znając moje szczęście zaraz coś spalę w najlepszym wypadku. Mam złe wspomnienia z dalekiej przeszłości ze zworkami, którymi się kiedyś kręciło, ale to były czasy Pentium 100 i mało kto pamięta. Za ewentualną pomoc wielkie dzięki.

Zapomniałem dodać, że w tej płycie ASRock słaba jest karta sieciowa, ma tylko 1 giga, a Gigabyte ma 2,5. Jest to ważne bo komputer u mnie w domu jest też serwerem i po sieci oglądam filmy czy to w salonie czy w sypialni.
    Przez to, że zapomniałem dodać do opisu dwóch ważnych elementów (dźwięk, karta sieciowa), wprowadziłem sporo zamieszania za co przepraszam. Chodzi mi o komputer z mocnymi podstawami, a karta graficzna nie musi każdej gry uciągnąć na najwyższych ustawieniach.
REKLAMA