Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suszarka Miele T8423C - nie grzeje

Lukrecjusz 07 Jan 2022 11:27 903 16
  • #1
    Lukrecjusz
    Level 10  
    Ostatnio mieliśmy w domu sporo prania i co za tym idzie suszenia. Po 2 tygodniach bardzo intensywnej eksploatacji (około 2-3 prania dziennie) suszarka przestała suszyć. Po włączeniu programu bęben się kręci, ale powietrze jest zimne (na każdym programie). Suszarka nie sygnalizuje żadnych błędów, bęben się kręci ale pranie jest mokre Trochę mnie to dziwi, bo z pewnością programator posiada informację o bieżącej temperaturze i nie powinien kontynuować cyklu w takiej sytuacji.
    Suszarka Miele T8423C - nie grzeje

    Niestety nie znalazłem serwisówki, więc na logikę patrząc założyłem uszkodzenie grzałki, sterownika grzałki albo programatora. W urządzeniu znalazłem schemat - wrzucę go w poście poniżej, żeby można go było zalinkować w bazie schematów.



    Co udało mi się zrobić/sprawdzić:
    1. Znalazłem informację o resecie pamięci stanu programatora i próbowałem go wykonać. Wydaje mi się, że reset ustawień się powiódł, ale grzania dalej brak.

    2. Grzałka - rozebrałem tył suszarki, przedmuchałem grzałkę i nie stwierdziłem uszkodzeń mechanicznych. Odkręciłem górną pokrywę, odpiąłem od płytki elektroniki, przemierzyłem omomierzem - jest ciągłość obwodu na obu grzałkach, jedna około 50 ohm, druga koło 70 ohm (mierzone miernikiem z marketu, same sondy pokazują do 20ohm). Wygląda na to, że grzałka jest sprawna.

    3. Sterownik - w zdjęciach i filmach dostępnych w internecie, sterowanie grzałką realizowane jest przy pomocy pojedynczego modułu zawierającego zespół przekaźników do sterowania grzałkami. Po otwarciu pokrywy, zaskoczyło mnie to, że do sterowania grzałkami jest odrębna płyta zawierająca 2 przekaźniki i kilka złącz.
    Suszarka Miele T8423C - nie grzeje Suszarka Miele T8423C - nie grzeje Suszarka Miele T8423C - nie grzeje
    Przy użyciu wspomnianego wcześniej miernika, ustaliłem, ze na wyjściu z płytki brak napięcia - przekaźniki nie załączają się. Nie udało mi się stwierdzić, czy przyczyną jest brak napięcia na wejściu płytki czy też brak sterowania.

    Czy da się jakoś zmusić programator do diagnostyki i ew. podania kodów błędów? Nie bardzo mam możliwości i sprzęt na dalszą diagnozę. Może ktoś z kolegów z Krakowa miałby chwilę czasu podjechać i zmierzyć się z tematem? Oczywiście odpłatnie :) Zamieszczam zdjęcia schematów znalezionych wewnątrz suszarki.
    Suszarka Miele T8423C - nie grzejeschemat sz...gółowy.jpg Download (685.59 kB) Suszarka Miele T8423C - nie grzejeschemat - ..isy.jpg Download (952.9 kB) Suszarka Miele T8423C - nie grzejeschemat o..ny.jpg Download (1.23 MB)
  • #2
    maniek475
    Level 24  
    Na grzałce masz termik o oznaczeniu na schemacie F2 . Sprawdź go czy ma przejście.
    Pozdrawiam maniek475
  • #3
    Lukrecjusz
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedź. Niestety, to nie to :(
    Pomiar rezystancji grzałek robiłem na wtyczkach wypiętych z modułu oznaczonego 2N1 (pomiar miedzy 2/1 a 2/2 oraz 2/1 a 2/3).
    F2 znajduje się w szeregu z nimi na wspólnej linii, więc przejście ma.
  • #4
    Janek_15
    Level 24  
    Można foto tego modułu z drugiej strony?
  • #5
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

    A czujnik temperatury jest sprawdzony zmierzony.
  • #6
    Lukrecjusz
    Level 10  
    Janek_15 wrote:
    Można foto tego modułu z drugiej strony?
    Niestety, nie mam.
    Telo wrote:
    czujnik temperatury jest sprawdzony
    Jak go sprawdzić? Jaką powinien mieć oporność i jak się powinna zmieniać?
  • #7
    Telo
    Service technician RTV
    Element 1R30 czujnik NTC , sprawdź czy przewody nie są przerwane i czy są podłączone do modułu.
    Jak sprawdzić podłączyć przewody miernika np.pomiar rezystancji i chwycić w ręce powinna spadać rezystancja.

    jak sama nazwa NTC
    W termistorze NTC wraz ze wzrostem temperatury spada rezystancja.
  • #8
    Lukrecjusz
    Level 10  
    Ok, będę szukał, dzięki za podpowiedź. 2R30 też przy okazji zmierzę
  • #9
    Lukrecjusz
    Level 10  
    Pomierzone, niestety wygląda na to, że brak sterowania. Czy ktoś z kolegów miałby może moduł EPWL350 na sprzedaż?
    Suszarka Miele T8423C - nie grzeje Suszarka Miele T8423C - nie grzeje

    Dodano po 3 [godziny]:

    Korzystając z tego filmu:
    https://youtu.be/R_csvOtJW1E
    udało mi się wejść do menu serwisowego. W sekcji błędów pokazuje F55 oraz F66. Czy ktoś wie co one znaczą i jak się ich pozbyć?
  • #11
    Lukrecjusz
    Level 10  
    Dzięki, niestety to fałszywy trop - udało mi się skasować błędy i nie wróciły.

    Podsumowując - błędów nie ma i grzania nie ma. Jakieś pomysły?

    Jakby co, nadal szukam programatora
  • #12
    -radas-
    Level 19  
    A sprawdzałeś szczotki, które są umiejscowione na bębnie, widoczne po zdjęciu górnego blatu suszarki. Szczotki jeżdżą po bębnie w torach, łączą się z żebrem metalowym od środka bębna i wyczuwają opór suszonych rzeczy. Jak się zużyją to moduł nie widzi czy suszone rzeczy są mokre i nie poda napięcia na moduł od grzałki. Z tego co pamiętam to moduły grzania siadały często (mały moduł), a konkretnie przekaźniki się blokowały (białe kostki na module małym, można letko trzymaniem śrubowkręta uderzyć). Jeżeli chodzi o moduł obsługi (ten duży z pokrętłem) nigdy się nie spotkałem aby był popsuty ze względu na brak grzania, po to jest ten mały moduł od grzania aby spełniał funkcję sterowania grzaniem.
    Pozdrawiam.

    Dodano po 20 [minuty]:

    TONI_2003 wrote:
    https://www.youtube.com/watch?v=RZy8R-BvUkg
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15520745#15520745

    Jeżeli chodzi o pierwszy odnośnik to się tyczy suszarek z pompą ciepła, kolega ma grzałkę i wymiennik ciepła, który jest niezależny od grzania ( będzie grzać ale nie będzie dosuszać jeżeli będzie pozatykany pylingiem).
    Jeżeli chodzi o drugi odnośnik, może być powodem braku grzania (nie będzie widział mokrych rzeczy to nie załączy grzania).
    Pozdrawiam
  • #14
    Lukrecjusz
    Level 10  
    Tak, dokładnie tak to wygląda. Nie mam tylko koszyczka (37) :D

    Szczotki wyglądają na dobre, nie skaczą jak na niektórych filmach na YT, normalnie suwają się po bębnie.

    Z tego co wiem/czytałem/rozmawiałem z innymi użytkownikami, stan szczotek ważny jest tylko w programach "tematycznych". W suszeniu na czas (gorące powietrze, 20 minut) grzanie powinno być zawsze. Robiłem próby i tak i tak, w żadnym z nich nie grzeje.

    Prawdę mówiąc też obstawiałem te nieszczęsne przekaźniki, ale wezwany serwisant stwierdził, ze programator nie wysterowuje przekaźników (brak sygnału załączenia).

    Mimo to, spróbuję dzisiaj je puknąć zgodnie z instrukcją, zobaczymy czy to coś zmieni. One są załączane napięciem 12? Może mógłbym sprawdzić czy się załączają poza układem, wysterowane zasilaczem?
  • #15
    Telo
    Service technician RTV
    Witam

    Może głupie pytanie ale czy na module EPWL350 jest 12V z zasilacza ?
    Piszesz:

    Przy użyciu wspomnianego wcześniej miernika, ustaliłem, ze na wyjściu z płytki brak napięcia - przekaźniki nie załączają się. Nie udało mi się stwierdzić, czy przyczyną jest brak napięcia na wejściu płytki czy też brak sterowania.

    Zmierz z jakiego miejsca są sterowane cewki tych przekaźników, nie ma przypadkiem układu ULN2003???
  • #16
    Lukrecjusz
    Level 10  
    Nie widzę na ogólnym schemacie zasilacza, czyli pewnie jest gdzieś na płycie programatora. Czy da się to jakoś zmierzyć nie wyciągając modułu EPWL? Może jest wyprowadzone na którymś złączu?
  • #17
    Telo
    Service technician RTV
    Musisz wymontować programator, tam jest zasilacz 12V przewody sterowania do przekaźników mocy złącze ST6.