logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować cyfrowy miernik prędkości obrotowej 0-20000 obr/min?

bolixik 03 Lis 2005 20:37 3829 4
REKLAMA
  • #1 1952680
    bolixik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam nizły orzech do zgryzienia facet na warunek wymyślił mi projekt o którym nie mam zielonego pojęcia. Szukam pomocy, porad, opracowań, skrajnie gotowców na temat poniżej. Z góry dzieki.

Temat: Cyfrowy miernik prędkości obrotowej

Założenia:

a) miernik prędkości obrotowej umożliwia pomiar prędkości w zakresie 0-20000 obr/min;

b) miernik umożliwia pomiar z rozdzielczością 1 obr/min;

c) miernik współpracuje z czujnikiem optycznym (transoptor szczelinowy z tarczą kodową);

d) wyświetlanie obrotów odbywa się na pięciopozycyjnym wyświetlaczu typu LED o wymiarach cyfry 13 mm;

e) licznik jest zbudowany w oparciu o mikrokomputer jednoukładowy z wewnętrzną pamięcią programu;

f) układ jest zasilany z zewnętrznego źródła o napięciu 12V.

Zakres projektu:

1. Schemat blokowy układu.

2. Wyjaśnienie przyjętej metody pomiaru.

3. Opis schematu blokowego.

4. Dobór elementów układu.

5. Schemat ideowy.

6. Opis schematu ideowego.

7. Obliczenie obciążenia zasilacza.

8. Wnioski i uwagi do projektu
  • REKLAMA
  • #2 1955321
    bolixik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Widze, że mój profesorek dał niezły temacik. Nikt nie jest w stanie nic poradzić na ten temat.
  • REKLAMA
  • #3 1955421
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Na początku może napisz czy umiesz programować jakieś mikrokontrolery i czy masz z nimi styczność.

Najprościej będzie chyba to zrealizować na mikrokontrolerze z wbudowanym układem czasowym (do pomiaru odstępów czasowych pomiędzy obrotami). Ja proponuję jakieś mikrokontrolery Atmel z serii AVR.

Układ sam w sobie nie jest taki trudny.
    Czy masz go wykonać i napisać program?

Metoda pomiaru polega na liczeniu czasu pomiędzy dwoma impulsami z transoptora (wtedy otrzymany wynik można aktualizować co chwilę).
    Można też liczyć ilość impulsów w jednej minucie (ale wtedy wynik będzie zmieniał się co minutę).

Wyświetlacz LED będzie wymagał multipleksera, gdyż mikrokontroler nie ma aż tyle pinów (5*7=35 wyjść).
  • REKLAMA
  • #4 1955534
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Tarcza kodowa może mieć przecież np. 60 szczelin i wtedy wystarczy zliczać ilość impulsów z transoptora w czasie 1 sek.
    Pomiar czasu między kolejnymi impulsami jest dobrą metodą przy małych prędkościach obrotowych, ze wzrostem obrotów dokładność pomiaru będzie spadać.
  • #5 1955558
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA