logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z 5-letniego Alcatela z Ery? IMEI: 33012553145228-8V251

PX 03 Lis 2005 21:29 1317 8
REKLAMA
  • #1 1952868
    PX
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Mam starego Alcatela, ma około 5 lat. nie moge znaleźć żadnego kalkulatora, który obliczyłby mi kody do niego. Podaje IMEI:33012553145228-8V251 jak ktoś się na tym zna to proszę o obliczenie. Jest mi to bardzo potrzebne i zależy mi na czasie. Działał w Erze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1952927
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Taka informacja nic nikomu nie daje.
    Napisz co to za Alcatel ale i tak prawdopodobnie nie da się go policzyć tylko trzeba podpiąć do kompa.

Chyba że masz starego "club'a" albo "easy" z zielonym wyświetlaczem i możliwością wklepania literek w kodzie to proszę Code: 18423B10
  • REKLAMA
  • #3 1952965
    PX
    Poziom 19  
    no mam Alcatela, zielony i na dole jest napisane one touch "easy"hf nic wiecej nie wiem

Dodano po 36 [sekundy]:

jeśli to ten to gdzie mam wklepać i kiedy ten kod.
  • Pomocny post
    #4 1953012
    grzesiek33
    Poziom 31  
    wchodzisz w menu > zabezpieczenia > simlock i starasz się wklepać kod. Ewentualnie wkładasz obcą kartę i telefon poprosi cię o kod aparatu :D
    wtedy wklepujesz ten kod.
    Literki wklepujesz klikając kilka razy ten sam klawisz.

Jeżeli nie można wklepać kodu trzeba rozebrać telefonik i wypruć pamiątkę w zależności od wersji może tam siedzieć 24c04 - zwykły i2c lub 25040 - spi i odczytać zawartość jeżeli masz czym. Jeżeli tak podeślij zawartość to ci przerobię.

Wyjątkiem jest wersja 2.2 której nie ugryzę... co prawda są jakieś stare programy które łączą się przez kabelek i podobno to robią ale nigdy nie chciało mi się takowego klecić.
  • #5 1953068
    PX
    Poziom 19  
    "Jeżeli nie można wklepać kodu trzeba rozebrać telefonik i wypruć pamiątkę w zależności od wersji może tam siedzieć 24c04 - zwykły i2c lub 25040 - spi i odczytać zawartość"- można bardziej po Polsku. Znalazłem jeszcze w środku IMEI:330125531452288, ten byl na nalepce a tamten wyświetlił się na wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • #6 1953162
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Rozumiem że ci nie poszedł :|
    Był kiedyś program (flasher) do tych acateli zbliżony do cvrite ale telefony ponoć często umierały i zaniechałem zabawy tym flasherem.
    Był natomiast inny sposób polegający na wylutowaniu EEPROMU i odczytaniu go w programatorze i zamianie kilku komórek które odpowiadały za simlock... chodzi konkretnie o komórkę 0C która informuje telefon czy simlock jest aktywny czy nie. Wartość tej komórki jest zależna odz zawartości dwóch pierwszych linni w tej komórce.

EEPROM jest to ośmionóżkowy element położony w pobliżu flasha.
  • #7 1953182
    PX
    Poziom 19  
    :/ niestety nie jestem na tyle w tym dobry, żeby takie rzeczy robić. Nie ma innego sposobu, łatwiejszego. Zależy mi żeby go nie popsuć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1953213
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Niestety nie. Nikt już się nie zajmuje pisaniem softu pod takie telefony ponieważ nie mają większej wartości a w czasach kiedy były na topie ludzie jeszcze nie wiedzieli za dużo o tego typu zabezpieczeniach. Pomijając wszystko.... alcatel zawsze miał zagmatwany soft.
  • #9 1953223
    PX
    Poziom 19  
    no trudno dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada około 5-letni telefon Alcatel One Touch Easy z sieci Era i poszukuje kodu do zdjęcia simlocka, podając IMEI. W odpowiedziach wyjaśniono, że nie istnieją dostępne kalkulatory kodów dla tego modelu, a kod simlocka można wprowadzić w menu zabezpieczeń lub po włożeniu obcej karty SIM. Jeśli kodu nie da się wpisać, konieczne jest rozebranie telefonu i wylutowanie pamięci EEPROM (typ 24c04 lub 25040), aby odczytać i zmodyfikować zawartość komórki 0C odpowiedzialnej za blokadę simlocka. Próby użycia programów flasherów są ryzykowne i często kończą się uszkodzeniem telefonu. Ze względu na złożoność oprogramowania Alcatela oraz brak wsparcia dla takich starszych modeli, nie ma prostych metod zdjęcia simlocka bez ingerencji sprzętowej. Użytkownik wyraził obawę przed uszkodzeniem telefonu i brak umiejętności do samodzielnej modyfikacji pamięci EEPROM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA