logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Alcatela OT Easy DB? Szukam taniego rozwiązania

DJ_Specu 01 Gru 2005 02:13 3803 11
REKLAMA
  • #1 2042708
    DJ_Specu
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.

Posiadam starą słuchawke marki Alcatel OT Easy DB i wpadłem ostatnio na pomysł żeby zrobic sobie z tego radiopowiadamianie gdyż notorycznie jakiś skur.... okrada mi działke ze wszystkiego co aluminiowe... Ostatnio posunoł sie do tego stopnia ze ukradł mi komputer - sterownik silnika z auta bo był w aluminiowej obudowie i chłodnice. Wiec chce zrobic z tego alcatela radiopowiadamianie i jak cos to jechac i zlapac gnoja. I do tego celu by mi sie przydał alcatel z karta Orange / Idea POP gdyz tam mozna długo niezasilać konta. Alcatel ma simlock na ere i musze go wywalic. Używałem już przycisku SZUKAJ na górze strony ale nieznalazłem nic konkretnego a potrzebuje to zrobić jaknajszybciej i możliwie jaknajtaniej. Może ma ktoś jakieś konkretne oprogramowanie do tego telefonu żeby ściagnać Simlocka kodem albo poprzez kabel na maxie232??

IMEI: 33012553111791-5
    versja softu V251

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 2042908
    jacek528
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    kodem z tego telka nie zdejmiesz simlocka.
    Przewodem owszem ale schematu na max232 nie posiadam. Wydaje mi się, że jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz w sieci.
    Jest jeszcze inne rozwiązanie. Udaj się do jakiegoś serwisu i wydaj 10-15 zł i będziesz miał to szybko załatwione.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2043612
    DJ_Specu
    Poziom 11  
    Jezeli chodzi o interfejs na maxie to niemam z tym problemu bo schemacik mam i se przerobie kabelek od sonyericssona który w tej chwili mam przerobiony pod siemensa, a uzywałem go nawet jako interfejs do sterowników w samochodowych instalacjach gazowych :D. Wiec skoro kodem sie nieda to potrzebuje sprawdzonego programiku.
  • #4 2043622
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Prosze bardzo.
    Załączniki:
    • atb1015free.exe (275.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2043643
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    wg mnie robson pewniejszy..
  • REKLAMA
  • #6 2045733
    DJ_Specu
    Poziom 11  
    UWAGA pomyłka !!! to nie jest alcatel ot easy db tylko ALCATEL OT EASY HF ! Niewiem czy to ma znaczenie ale na wszelki wypadek napisałem.[/b]
  • #7 2046012
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    no to człowieku jeżeli jest to stary easy hf nie easy db to tylko Retrofit
    i edycja eepromu daj sobie z tym spokój w dzisiejszych czasach szkoda zachodu no chyba że rajcuje cię zabawa przy antykach

regards fantomas
  • #8 2046126
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    O ile się nie mylę to właśnie do HF-ów z simlockiem Ery były generatory kodów do unlock-a. W załączniku 3 generatory, jednak na Twojej wersji softu mogą nie działać.

Znalazłem też jeszcze coś takiego:
    Alcatel master codes:

Alcatel HD1, HE1 : 25228353
    Alcatel BE1, BE3 : 25228352
    Alcatel BE4, BE5 : 83227423
    Załączniki:
    • Alcawin.zip (14.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ALCATEL_HX1_UNLOCKER_v1_3-ROYAL.rar (228.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • alc_lock_imei.zip (32.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2046149
    fantomas
    Poziom 25  
    nie ze wszystkimi to działa ale można spróbować szanse powodzenia raczej skromne Retrofit to 100%

regards fantomas
  • #10 2046573
    DJ_Specu
    Poziom 11  
    Jak generuje kod generatorami to w kodzie występują zawsze dwie litery "F" jak to wpisac na alcatelu???
  • #11 2046705
    fantomas
    Poziom 25  
    no właśnie o to chodzi że tych efów nijak nie wpiszesz
    Retrofit wymiata powtarzam jeszcze raz

regards fantomas
  • #12 2047102
    DJ_Specu
    Poziom 11  
    A bedzie śmigał pod win XP pro? Może ktoś podrzuci jakiegoś sprawdzonego retrofita.... spectlen(_at_)tlen.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano metody zdjęcia simlocka z telefonu Alcatel OT Easy DB (później sprostowano, że to Alcatel OT Easy HF) z simlockiem na sieć Era, aby używać go z kartą Orange/Idea POP do monitoringu działki. Kodem simlocka nie da się zdjąć, natomiast możliwe jest to przez interfejs szeregowy (max232), choć brak schematu do tego kabla. Proponowano skorzystanie z serwisu za niewielką opłatą (10-15 zł). Próbowano też generatorów kodów do modeli HF, jednak generowane kody zawierają litery "F", których nie można wpisać w telefonie, co czyni tę metodę nieskuteczną. Ostatecznie rekomendowano metodę Retrofit polegającą na edycji pamięci EEPROM, która jest skuteczna, choć wymaga specjalistycznej ingerencji. Pytano również o kompatybilność oprogramowania Retrofit z systemem Windows XP Professional.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA