logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja sieci: podłączenie dwóch routerów do modemu Vectry

jaxsg 11 Sty 2022 21:52 882 7
  • #1 19814620
    jaxsg
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witam. Czy da się zbudować taka sieć? Chodzi mi dokładnie o podłączenie dwóch routerów bezpośrednio kablami do modemu Vectry.
  • #2 19814740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19814742
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    jaxsg napisał:
    Witam. Czy da się zbudować taka sieć? Chodzi mi dokładnie o podłączenie dwóch routerów bezpośrednio kablami do modemu Vectry.

Można, ale jaki ma to sens?
    Co chcesz osiągnąć? Posiadać dwie niezależne podsieci z podwójnym NAT-em?
  • #4 19815222
    jaxsg
    Poziom 15  
    Potrzebuję głównie Wifi w różnych pomieszczeniach a nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Oraz internet kablowy w każdym z tych pomieszczeń. Instalacje mam pociągnięta.
  • Pomocny post
    #5 19815275
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Potrzebujesz więc dwóch Access Pointów (AP) w każdym z pokojów.
    W wersji najuboższej mogą to być zwykłe routery pracujące w uproszczonej konfiguracji jako AP. Jak je ustawić było już kilka razy omawiane. Najważniejsze to podłączyć je przez wejście LAN i wyłączyć w nich serwer DHCP.
    W wersji najbardziej funkcjonalnej powinny to być prawdziwe AP. Najlepiej wypadają produkty Ubiuquiti UniFi. Dokładny model dobiera się wedle uznania ma maksymalną prędkość i cenę. Mogą też być tańsze TPlink DECO, ale osobiście ich nie montowałem.
    Zapewne zabraknie wyjść Ethernet w modemie Vectry. Wtedy stosuje się switch Ethernet, najlepiej z portami gigabitowymi. Dobre i tanie są switche Netgeary. Ewentualnie tańsze TPlinki.

Kable w ścianach najlepiej zakończyć gniazdami z tzw. keystonami i dopiero do nich podłączać patchcordami sprzęty.
  • #6 19815287
    jaxsg
    Poziom 15  
    Dziękuję bardzo. O to mi chodziło. Teraz już wiem czego szukać.
  • Pomocny post
    #7 19815504
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    jaxsg napisał:
    Teraz już wiem czego szukać.

A tu masz poradnik, jak zrobić AP z routera (marka sprzętu nie ma znaczenia, zasada ta sama):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
  • #8 19845046
    jaxsg
    Poziom 15  
    Dziękuję. Zrobiłem według opisów i narazie działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia dwóch routerów do modemu Vectry w celu uzyskania WiFi w różnych pomieszczeniach oraz internetu kablowego. Odpowiedzi sugerują, że lepszym rozwiązaniem są dwa Access Pointy (AP) zamiast routerów, które mogą działać w uproszczonej konfiguracji. Kluczowe jest podłączenie ich przez port LAN oraz wyłączenie serwera DHCP. Rekomendowane są produkty Ubiquiti UniFi jako najbardziej funkcjonalne, a także tańsze opcje TPlink DECO. W przypadku braku wystarczającej liczby portów Ethernet w modemie, zaleca się użycie switcha Ethernet, np. Netgear lub TPlink. Użytkownik potwierdza, że zastosował się do wskazówek i wszystko działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA