logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karty 3Com 3C905B-FX SC - brak transmisji w sieci światłowodowej

markartv 04 Lis 2005 01:17 3401 8
  • #1 1953566
    markartv
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam mam karty 3 com model 3c90 5b-fx sc poprawnie zainstalowane i ustawione ale niestety nie działaja , podlonczylem dwa kompy za pomoca swiatlowodu ale to nie działa ledy kontrolne na kartach nie sygnalizuja transmisji czy popelniam jakis blad...
  • #2 1953758
    PabloSSS
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witaj!

Co do tego światłowodu to uzywasz gotowego kabelka czy moze jakaś samorobka, przerobka?
    Jeśli kabelek orginalny to moze jest uszkodzony wewnętrznie np. polamany

Pozdrawiam
  • #3 1954313
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Mam nadzieję, że podpiąłeś światełka w ten sposób:

PC1 ---- PC2
    TX ------ RX
    RX ------- TX
  • #4 1954625
    markartv
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    kable sa orginalnie zarobione i sprawdzone pdpięte oczywiście TX-RX i RX -TX
  • #5 2140812
    turbine
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.
    Podłącze się do postu @markartv.
    Posiadam podobne karty 3Com o symbolu 3c90 0B-FL ST.Jestem również szczęśliwym :cry: posiadaczem 100 metrów przewodu światłowodowego wielowłóknowego o symbolu LSZH P/NO 34S592-3.
    Po przeczytaniu wielu postów o tej tematyce nie znalazłem prostej wypowiedzi jak mogę udostępnić NET za pomocą tego sprzętu.
    Efektem lektury jest mętlik w głowie,(raczkóję w tym temacie)
    Do komputera matki sieć jest doprowadzona przez skrętke i karte sieciową.
    Czy jest możliwa konfiguracja poprzez karty łącza optycznego bez dodatkowych switchy?
    Na obu komputerach jest zainstalowany Win.Prof. i odległosc między komputerami około 40 metrów.
    A może poprostu pozbyć sie klamociarni i kupić zwykłą skrętke + karta?
    Na wszelki wypadek dołącze zdjęcie karty w celu identyfikacji.
    Dzięki i pozdrawiam.

Karty 3Com 3C905B-FX SC - brak transmisji w sieci światłowodowej
  • #6 2141402
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    turbine napisał:
    Witam.
    Podłącze się do postu @markartv.
    Posiadam podobne karty 3Com o symbolu 3c90 0B-FL ST.Jestem również szczęśliwym :cry: posiadaczem 100 metrów przewodu światłowodowego wielowłóknowego o symbolu LSZH P/NO 34S592-3.
    Po przeczytaniu wielu postów o tej tematyce nie znalazłem prostej wypowiedzi jak mogę udostępnić NET za pomocą tego sprzętu.
    Efektem lektury jest mętlik w głowie,(raczkóję w tym temacie)
    Do komputera matki sieć jest doprowadzona przez skrętke i karte sieciową.
    Czy jest możliwa konfiguracja poprzez karty łącza optycznego bez dodatkowych switchy?
    Na obu komputerach jest zainstalowany Win.Prof. i odległosc między komputerami około 40 metrów.

Oczywiście powinno to działać, poza innym przewodem konfiguracja niczym się nie różni.
    Trzeba tylko pamiętać aby połączyć gniazda kart odpowiednio (TX-RX; RX-TX).
    Czy zapalają się diody na karcie sygnalizujące połączenie (Link) ?

Cytat:

A może po prostu pozbyć sie klamociarni i kupić zwykłą skrętke + karta?
    Na wszelki wypadek dołącze zdjęcie karty w celu identyfikacji.

To też jest jakieś wyjście z sytuacji ...
  • #7 2142708
    turbine
    Poziom 12  
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy możecie mi powiedzieć jaki jest koszt zarobienia jednej końcówki na kablu + końcówka.(potrzebuje 4 szt.)
    Ta informacja zaważy o tym co dalej z tym robić.
    Pozdrawiam
  • #8 2150627
    p0liceman
    Poziom 13  
    mbo: no właśnie, co z tymi innymi przewodami. Nie dokopałem się jeszcze do specyfikacji tych kart 3COM-a ale na zdjęciu kabel jest pomarańczowy - z tego co się orientuje to jest kabel wielomodowy, żółte zaś to światłowody jednomodowe. I teraz pytanie na jakim typie światłowodu mogą pracować te karty sieciowe ? Bo różnice miedzy tymi typami są spore , coś jak między dniem a nocą :)
  • #9 2150732
    turbine
    Poziom 12  
    @policeman zięki że odpowiedziałeś na post.
    Uzupełnię informację.
    U mnie na statku są pociągnięte te kable i sa wielomodowe.Wcześniej pracowały na tych kartach poprzez jakiś switch połączone z serwerem(ten switch był tylko przy serwerze).Po zmianie komputerów (nowsze) światłowód dochodzi do jakiegoś "konwertera" a z niego przez zwykłą sieciówkę łączy się z serwerem (ten switch opisany wyżej pozostał)
    Jako zapobiegliwy zaopiekowałem sie niepotrzebnymi kartami (3 szt.) i kablem w ilości 100 metrów, stając sie właścicielem sprzętu który nie bardzo wiem jak wykorzystać.
    Sorki za mało techniczne nazewnictwo ale jak widzisz dopiero raczkuje w temacie.
    @mbo niestety nic sie nie świeci ponieważ kabel nie jest zarobiony z jednej strony, tylko po włożeniu karty w slot PCI świeci sie z jednej końcówki czerwone światło diody.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kart sieciowych 3Com model 3C905B-FX SC, które mimo poprawnej instalacji i konfiguracji nie nawiązują transmisji w sieci światłowodowej. Użytkownik podłączył dwa komputery za pomocą światłowodu, jednak diody na kartach nie sygnalizują aktywności transmisji. Dyskusja wskazuje na konieczność prawidłowego połączenia pinów TX-RX oraz RX-TX między kartami. Poruszono kwestię oryginalności i stanu kabli światłowodowych, które mogą być uszkodzone wewnętrznie. Wątpliwości dotyczą także typu używanego światłowodu – wielomodowego lub jednomodowego – oraz kompatybilności kart z danym typem kabla. Jeden z uczestników opisuje konfigurację z kartami 3Com 3C900B-FL ST i światłowodem wielowłóknowym LSZH P/NO 34S592-3, podkreślając, że połączenie światłowodowe powinno działać bez dodatkowych switchy, o ile kable i połączenia są prawidłowe. Brak świecenia diod link wskazuje na problem z połączeniem lub kablem. Poruszono także kwestie kosztów zarobienia końcówek światłowodowych. Ogólnie, problem może wynikać z uszkodzonego kabla, nieprawidłowego połączenia TX-RX, lub niezgodności typu światłowodu z kartami 3Com.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA