logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak transmisji na pinie 4 w skrosowanym kablu Ethernet - co robić?

npkp 13 Mar 2007 19:23 35922 15
REKLAMA
  • #1 3675085
    npkp
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam, mam problem podczas krosowania kabla ethernet. Gdy podłącze kabel prosto (1-1, 2-2, 3-3.... itd) na testerze sieci jest ok i jest komunikacja między kartami sieciowymi. Kiedy skrosuję, wszystkie pary są oprócz pinu 4 - tester mówi, ze na tym pinie brak transmisji. Co może być przyczyną, kabel skrosowany podłączany według opisu na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ45 (2 kolumna skrosowany) a pierwsza wtyczka jest podłączona wg Standardu. Proszę o pomoc, pozdrawiam

ps. sprawdziłem miernikiem żyłę - jest przejscie .
  • REKLAMA
  • #2 3675476
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj konkretnie kolejność przewodów we wtyczkach RJ45.

Może nie stykać ping we wtyku RJ45 z gniazdem.
  • Pomocny post
    #3 3675532
    bursta
    Poziom 27  
    Miałem podobny przypadek, przejście fizycznie było na kablu lecz uszkodzony plastik nie pozwolił sprężynie gniazda dotknąć pinu na wtyczce.

Po wymianie wtyczki na sprawną problem zniknął.
    Pozdrawiam

Edit:

Właściwe połączenie:

• REKLAMA
  • #4 3675629
    npkp
    Poziom 12  
    Witam podaje schemat polączenia
    1-3
    2-6
    3-1
    4-4
    5-5
    6-2
    7-7
    8-8

Pozdrawiam

P.s czy zwyklym testerem kabli mozna sprawdzic kabel krosowany.
    lampki na kartach sieciowych sie nie palą..
  • Pomocny post
    #5 3676010
    mbo
    Schemat połączenia jest poprawny.

Najprostszym testerem można sprawdzić tylko czy jest przejście.

W Twoim przypadku problemem będzie jedna z wtyczek RJ45 - zarób je jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #6 3676082
    npkp
    Poziom 12  
    Witam, zarazbiałem je z 10 razy i za każdym razem to samo - wg testera tylko 4 pin nie ma przejscia, jak podłącze kabel prosty, to wszystkie piny są ok. Zarabiałem wg schematu i jak widać też nic. Dziwi mnie tylko ze jak jest kabel prosty to jest przejscie na tym nieszczęsnym pinie 4 a jak cross to tylko pin 4 nie ma przejscia, chociaż jest w linii prostej .... Proszę Was pomożcie, bo juz opadam z sił i ręka mnie boli od zaciskania.
    Pozdrawiam
  • #7 3676108
    mbo
    Pin 4 nie bierze udziału w transmisji, więc na pewno nie jest on powodem problemów.

Używane są tylko pary 1-2 i 3-6.

Sprawdź na innej karcie i/lub switch'u.
  • #8 3676204
    npkp
    Poziom 12  
    Witam, z jednej strony mam podłączoną 3com 905 a z drugiej do laptopa lan usb. Na prostym kablu zapalają się kontrolki na obydwu kartach i pisze pobieranie adresu sieciowego - ograniczenie łączności. Jak podłącze skrosowany to totalnie nic- jedynie komunikat że kabel sieciowy nie podłączony, żadna kontrolka się nie świeci. Wydaje mi się ze to raczej nie wima sieciówek. Proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #9 3676952
    ABAX
    Poziom 12  
    Albo coś robisz nie tak z zaciskaniem kabla, albo karty wolą jednak kabel prosty (może właśnie ten wynalazek na USB).

Ustaw na obu kompach stały adres IP (we właściwościach protokołu TCP/IP połączenia sieciowego) i sprawdź czy idzie wypingować te adresy.

postrofka
    raff
  • Pomocny post
    #10 3682326
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    zrób tak:

białoruzowy-------białozielony----\
    pierwsza para (tx)
    rużowy -------zielony -----------/
    zielony -------- ruzowy -----------\
    Niebieski --------niebieski \
    białoniebieski-----białoniebieski \
    druga para (rx)
    białozielony ------białoruzowy -------/
    białobrązowy------ białobrązowy
    brązowy ------ brązowy

ważne są pary rużowe i zielone
    reszte mozna nawet odciąć (czesto po nich puszczam 12 v dla PoE)

kabel prosty w skrucie:
    bruz ------bruz -- \
    pierwsza para (tx)
    ruz ------ruz -- /
    bzielony---bzielony ------- \
    niebieski---niebieski \
    druga para (rx)
    bniebieski --- bniebieski /
    zielony ----- zielony ------ /
    bbrąz ------b brąz
    braz ---- braz
    jesli wykluczymy błędy manualne zaciskania działa na 100%
    opisy które są wyżej są dość nieczytelne.
    Kros polega na tym że z jednej strony para tx jest obrucona na rx, czyli w miejsce pary ruzowej wciskamy pare zieloną. Aktywne piny to 1,2,3 i 6.
    piny 4,5,7 i 8 wolne do wykożystania. Jak wykozystujesz je do innych celów zadbaj o to by było niezwarte do wtyczki (przeciete) gdyz tam normalnie są wartości ttl (5v) i wieksze mogły by uszkodzic port lan
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 3684716
    bursta
    Poziom 27  
    mapek_sz napisał:
    zrób tak:

białoruzowy-------białozielony----\
    pierwsza para (tx)
    rużowy -------zielony -----------/
    zielony -------- ruzowy -----------\
    Niebieski --------niebieski \
    białoniebieski-----białoniebieski \
    druga para (rx)
    białozielony ------białoruzowy -------/
    białobrązowy------ białobrązowy
    brązowy ------ brązowy

ważne są pary rużowe i zielone
    reszte mozna nawet odciąć (czesto po nich puszczam 12 v dla PoE)

kabel prosty w skrucie:
    bruz ------bruz -- \
    pierwsza para (tx)
    ruz ------ruz -- /
    bzielony---bzielony ------- \
    niebieski---niebieski \
    druga para (rx)
    bniebieski --- bniebieski /
    zielony ----- zielony ------ /
    bbrąz ------b brąz
    braz ---- braz
    jesli wykluczymy błędy manualne zaciskania działa na 100%
    opisy które są wyżej są dość nieczytelne.
    Kros polega na tym że z jednej strony para tx jest obrucona na rx, czyli w miejsce pary ruzowej wciskamy pare zieloną. Aktywne piny to 1,2,3 i 6.
    piny 4,5,7 i 8 wolne do wykożystania. Jak wykozystujesz je do innych celów zadbaj o to by było niezwarte do wtyczki (przeciete) gdyz tam normalnie są wartości ttl (5v) i wieksze mogły by uszkodzic port lan
    pozdrawiam

mapek_sz :!:
    Wszystko o czym piszesz zostało wcześniej powiedziane, postaraj się czytać posty ze zrozumieniem. Nie wspomnę o błędach.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 3685288
    calka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Być może karta sieciowa na USB jest kartą GigaBitową, w takim ethernecie transmisja może iść czteroma parami (jeśli oczywiście druga karta też byłaby Gigabitowa), taka karta jest kompatybilna z kartami 100Mb/s, więc rozwiązania które proponują koledzy powinny działać.
    Spróbuj nawiązać komunikację na kablu prostym, czy zgaśnie ci ikona w trayu informująca o braku połączenia. Miałem taki przypadek że karta Gb pracowała z 100Mb na prostym kablu. Wynika to stąd żę w gigabitowym ethernecie urządzenie aktywne samo dobiera sobie które pary są do nadawania a które do odbioru i wcale to nie musi być 2 do 2, czasem 3 są nadawcze a 1 odbiorcza lub odwrotnie.
    Dziwne jest też to że na 4 pinie nie masz połączenia. W ethernecie cat 5e w transmisji biorą udział tylko dwie pary podłączone do pinów 1-2, 3-6, piny (pary) 4-5 i 7-8 nie biorą udziału w transmisji.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze coś, być może w powyższym poście powtórzyłem parę rzeczy za co przepraszam - nie doczytałem.
    Komunikat o ograniczonej łączności wynika stąd iż na tej karcie spodziewaną predkością jest 1Gbit/s, ale z uwagi iż druga karta jest 100Mbit/s, połączenie może być tylko z tą prędkością.
  • Pomocny post
    #13 3686654
    mbo
    calka napisał:
    Być może karta sieciowa na USB jest kartą GigaBitową,

Wskaż choć jedną taka kartę na USB ?
    Większość dostępnych modeli ma problem z uzyskaniem 100Mb/s.

Po za tym tak karta ma autonegocjację i sama dostosowuje się do szybkości drugiej strony.
  • Pomocny post
    #14 3693183
    calka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ... cenzurowano więcej szacunku ... , zasugerowałem się wypowiedzią npkp. Problem dotyczy braku połączenia sieciowego a nie tego czy istnieją karty na USB czy też nie.
    P.S. Co do USB masz oczywiście racje nie zastanowiłem się nad tym.
  • Pomocny post
    #15 3693470
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    spokojnie..po co te nerwy...ja obstawiam jednak żle zarobiony kabel....obejrzyj dokładnie opis...4 pin jest niaktywny w transmisji więc może nie świecić....ale daje do myślenia.....na spokojnie oglądnij i sprawdz czy kabelki doszły do konca wtyczki. Nie zdejmuj izolacji zaciskarką!!! Normalnym norzykiem ją nadetnij i zciąg. Przy wkładaniu do wtyczki kabelki powinny przypominać płaską tasiemke. Jak będą poprzeplatane to czasem takie czary wychodzą. Jeśli na prostym kablu masz mniej więcej ok ale nie działa...to znaczy że jedna para jest ok. Przełącz karte na 10mb póldupleks i powinno ruszyć.
    tak a propo....jak ktoś chce pomóc to nie powinno sie tego ganić. Wątpie by osoby wypowiadające sie tutaj chciały komuś zaszkodzić. Niestety jak na każdym forum trzeba wyłuskać z wypowieddzi to co jest nam potrzebne. Właśnie zerezygnowałem z inne grupy ponieważ większość osób tam przebywających zaczeła zajmować sie krytyką i pieniactwe, nie wnoszącym nic do tematu.
    życze rozwiązania wszystkich problemów...haha

Post był raportowany.

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA. --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #16 3744785
    npkp
    Poziom 12  
    No i okazało się, że poprostu karty sieciowe na USB wolą kabel prosty niż skrosowany. Po kablu prostym i ręcznie skonfigurowanych adresach IP wszystko pięknie śmiga.
    Pozdrawiam i dziękuję za cały Wasz wysiłek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku transmisji na pinie 4 w skrosowanym kablu Ethernet, mimo że kabel prosty działał poprawnie i tester wskazywał przejście na wszystkich pinach. Schemat krosowania (1-3, 2-6, 3-1, 4-4, 5-5, 6-2, 7-7, 8-8) był zgodny ze standardem. Przyczyną problemu okazało się uszkodzenie lub nieprawidłowe zarobienie wtyczki RJ45, które uniemożliwiało fizyczny kontakt sprężyny gniazda z pinem 4. Pin 4 i jego para (4-5) nie biorą udziału w standardowej transmisji 100Mb/s, dlatego brak sygnału na tym pinie nie powinien wpływać na działanie sieci. Jednak w przypadku użycia karty sieciowej na USB, która mogła mieć ograniczenia lub preferować kabel prosty, skrosowany kabel nie nawiązywał połączenia. Zalecano ręczne ustawienie stałych adresów IP i testowanie połączenia pingiem. Ostatecznie problem rozwiązano, używając kabla prostego i ręcznie skonfigurowanych adresów IP, co pozwoliło na poprawną komunikację między kartami sieciowymi. Wskazano także, że karty Gigabit Ethernet wykorzystują cztery pary przewodów, a standard 100Mb/s tylko dwie (piny 1-2 i 3-6).
REKLAMA