logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zewnętrznego zasilania dla laptopa DELL Latitude 5401 na 10h pracy

lukpio3 16 Sty 2022 17:57 705 12
  • #1 19824059
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    Witajcie,
    Niestety w związku z tym że w dużej mierze pracuję zdalnie, nie mieszkam w mieście i coraz częściej zdarzają się różnego rodzaje anomalie pogodowe skutkujące brakiem prądu, jestem zmuszony zakupić jakieś zewnętrzne zasilanie do laptopa. Już nawet nie marzę o tym żeby mieć taki komfort pracy jak normalnie czyli dwa monitory itd. Wiadomo, jest to awaryjna sytuacja więc wystarczy mi sam laptop. Komputer na którym pracuję to DELL Latitude 5401, który fabrycznie posiada baterię o pojemności 4254mAh (51Wh) i na tej baterii jestem w stanie przepracować tak realnie ok 3h. Do komputera jedyne peryferia jakie będę miał podłączone w trakcie takiej awaryjnej pracy to mysz (sam odbiornik, mysz bezprzewodowa), klawiatura zewnętrzna oraz słuchawki. I to tyle. Czy mógłbym Was prosić o pomoc w dobraniu odpowiedniego power banka abym mógł realnie, w trybie awaryjnym (czyli brak prądu), przepracować na tym komputerze ok 10h? Może polecicie coś konkretnego. Bo widzę że tu łatwo się wkopać. Oglądałem sobie taki power bank beseusa który podobno miał mieć 30000mAh a ludzie pisali że w rzeczywistości ma max 18000mAh. Na co w ogóle patrzeć przy zakupie takiego power banka? Wyłącznie na pojemność? I jak ona się ma do rzeczywistości? Czy jeżeli baterię w laptopie mam pojemności 4254mAh i starcza mi na ok 3h pracy to pojemność power banka jakiej potrzebuję to 3*4254mAh co daje ok 13000mAh?
  • #2 19824069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19824076
    lukpio3
    Poziom 21  
    No dobra, w porządku. Tylko pytanie, jaki UPS wybrać do laptopa tak abym mógł przepracować na nim te wspomniane 10h bo z tego co patrzyłem, nie wiem, może coś źle liczyłem ale jak wspominałem, nie znam się na tym, gdybym się znał to nie prosił bym o pomoc, to UPS wychodzi mi jakiś mega wielki i takie UPS-y kosztuję po 6 - 7 tysięcy złotych a za o wiele mniejsze pieniądze jestem w stanie kupić agregat prądotwórczy i mień spokój bo wtedy zasili mi wszystko, łącznie z monitorami, routerem i całą resztą sprzętu.
  • #4 19824095
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19824098
    lukpio3
    Poziom 21  
    I mówisz że taki UPS 1000W uciągnie laptopa przez ok 10h?
  • #6 19824154
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19824183
    lukpio3
    Poziom 21  
    Kupuję z dużym zapasem. Najdłuższa przerwa jaka była w zeszłym roku to 4h

Dodano po 34 [minuty]:

anchilos napisał:
    https://elektroniczne-akcesoria.pl/przetwornica-ups-prosinus-800s-volt-p-389.html

Czas działania będzie zależał od pojemności akumulatora jaki kupisz.

lub
    https://www.batna24.com/pl/p/volt-sinus-pro-u...MI2vaT6-e29QIV8RJ7Ch0ixgK4EAQYASABEgJ-_fD_BwE

A jaką one mają pojemność baterii? Bo na stronie nic nie piszą albo ja coś źle patrzę.
  • #9 19824295
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 964
    lukpio3 napisał:
    A jaką one mają pojemność baterii?

Aku. kupujesz oddzielnie.

Najlepiej AGM, zamknięty hermetycznie.

N.p. 12V, 60 Ah odda 720 Wh energii.

Przyjmując potrzebną moc 60W-da czas pracy 12 h.

Moc podana na zasilaczu lapka jest mocą maksymalną, w rzeczywistości laptop pobiera mniej.
  • #10 19824313
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    anchilos napisał:
    lukpio3 napisał:
    A jaką one mają pojemność baterii?

Aku. kupujesz oddzielnie.

Najlepiej AGM, zamknięty hermetycznie.

N.p. 12V, 60 Ah odda 720 Wh energii.

Przyjmując potrzebną moc 60W-da czas pracy 12 h.

Moc podana na zasilaczu lapka jest mocą maksymalną, w rzeczywistości laptop pobiera mniej.

Jeśli mowa o akumulatorach samochodowych, to lepszym rozwiązaniem od przetwornicy będzie Ładowarka samochodowa do laptopa...
  • #11 19824329
    anchilos
    Poziom 39  
    K3 napisał:
    lepszym rozwiązaniem od przetwornicy będzie Ładowarka samochodowa do laptopa...

Tylko, że Ups nie pozwoli na wyłączenie laptopa, cały czas trzyma w pełni naładowany aku. i pozwoli zasilić urządzenia potrzebujące 230V AC.
  • #12 19824350
    lukpio3
    Poziom 21  
    No właśnie, akumulator. Trzeba go jeszcze mieć gdzie trzymać. Pod biurkiem nie za bardzo mam gdzie go postawić poza tym mam małe dziecko więc stawianie akumulatora pod biurkiem nie jest bezpieczne. Poza tym tu już stało się to czego się obawiałem czyli całość przekracza 1000zł a przy takim budżecie kompletnie bez sensu jest inwestowanie w coś co zasili mi laptopa przez kilka godzin bo za takie pieniądze kupię już mały, spalinowy agregat prądotwórczy który zasili mi nie tylko komputer ale i monitory czy router i to nie przez określoną ilość godzin, tylko tyle ile będzie trzeba. A nie mieszkam w bloku tylko w domu i spokojnie mam gdzie taki agregat postawić na stałe, przeciągnę tylko sobie od niego ze 2 gniazdka blisko tego do którego mam podłączony komputer, wtedy tylko przepinam wtyczkę, odpalam agregat i mam znowu prąd.
  • #13 19824370
    anchilos
    Poziom 39  
    lukpio3 napisał:
    za takie pieniądze kupię już mały, spalinowy agregat prądotwórczy który zasili mi

Za takie pieniądze agregat?

Trudno jest przewidzieć co będzie w stanie zasilić - chodzi o jakość prądu - kształt przebiegu napięcia.

Jest sporo tematów o problemach.

Urządzenia z przetwornicami raczej "pójdą", gorzej może być z transformatorami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zewnętrznego zasilania dla laptopa DELL Latitude 5401, aby móc pracować przez około 10 godzin w sytuacjach awaryjnych, gdy brak jest prądu. Początkowo rozważał zakup power banka, jednak otrzymał sugestie, aby zamiast tego zainwestować w UPS. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat mocy UPS, z zaleceniem wyboru modelu o mocy od 500 do 2000 W. Użytkownik zauważył, że ceny UPS-ów mogą być wysokie, a niektóre modele kosztują nawet 6-7 tysięcy złotych. Wskazano również na możliwość zakupu akumulatora AGM, który mógłby zapewnić dłuższy czas pracy. Ostatecznie użytkownik rozważa zakup agregatu prądotwórczego, który mógłby zasilić nie tylko laptopa, ale także inne urządzenia, co wydaje się bardziej opłacalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA