logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Transporter 1.9 td - kopci na zimnym, normalizuje się po rozgrzaniu

serwispcv24 16 Sty 2022 20:49 4071 11
REKLAMA
  • #1 19824311
    serwispcv24
    Poziom 6  
    Witam serdecznie, mam 1,9 td Transporter, na zimnym kopci, trochę później już nie, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 19824468
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 829
    W jakim kolorze kopci?
  • REKLAMA
  • #3 19824472
    serwispcv24
    Poziom 6  
    Na czarno, jak się rozgrzeje jest ok.
  • REKLAMA
  • #4 19824493
    ciuqu
    Poziom 38  
    Masz ręczne "ssanie" czy automatyczne?
  • REKLAMA
  • #5 19824935
    serwispcv24
    Poziom 6  
    Ręczne ssanie to te 4 z 97 roku niemiałem żadnych problemów pracuje równo
  • #6 19825804
    arekkwiatek2
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    To są stare pancerne silniki. Powodów może być parę-Podlewają wtryski(ale odpalił by lekko nierówno),za bardzo wyprzedzony kąt wtrysku paliwa wtedy dobrze odpala ale kopci na czarno. Na niebiesko jeśli jest za późny kąt wtrysku,powietrze w przewodach idących do pompy wtryskowej,niesprawne świece żarowe. Najlepiej podpiąć na zimno pod vag i sprawdzić kąt wtrysku,dawki paliwa. Według mnie.
  • #7 19825826
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 808
    ciuqu napisał:
    Masz ręczne "ssanie" czy automatyczne?

A od kiedy "ssanie" ma wpływ na dawkę paliwa ?

arekkwiatek2 napisał:
    Najlepiej podpiąć na zimno pod vag i sprawdzić kąt wtrysku,dawki paliwa. Według mnie.

W mechanicznej pompie wtryskowej ? Pomyliłeś auta.
  • #8 19825843
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19825979
    ciuqu
    Poziom 38  
    dizba napisał:

A od kiedy "ssanie" ma wpływ na dawkę paliwa ?

Masz rację, bo Diesel nie ma ssania, pisząc "ssanie" w cydzysłowiu miałem na myśli "dźwignie" zwiększenia dawki paliwa czy zmiany kąta wtrysku albo jedno i drugie, nie jestem pewien, która w wersji manualnej wyglądała tak samo jak ssanie w benzyniaku i w sumie do tego samego służyła.
    W późniejszych "unowocześnionych" wersjach manualne cięgno zastąpiono siłownikiem wypełnionym cieczą a może gazem który rozprężał się pod wpływem zmian temperatury zwiększając dawkę w niskich temperaturach na czas rozruchu i rozgrzania silnika. Nie wiem czy występowało to też w T4 ale było np. w golfach.
  • #10 19826119
    arekkwiatek2
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    kolego dizba poczytaj tutaj .https://www.golf3.pl/silniki-diesla/1-9-diesel-ssanie-t12177.html
    Nie pomyliłem aut ewentualnie silniki ,a konkretnie pompy wtryskowe bo następna była TDI VP 37 którą obsługuje tdi timing.
    Sprawdź ustawienie rozrządu bo w tych silnikach podobno ścina kliny na wale aczkolwiek u ciebie nie wydaje mi się żeby tak było.
  • #12 19826890
    serwispcv24
    Poziom 6  
    Świece nowe filtry też chyba muszę sprawdzić konty wtrysku

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z VW Transporter 1.9 TD, który kopci na czarno podczas zimnego rozruchu, ale po rozgrzaniu silnika problem ustępuje. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak niewłaściwe ustawienie kąta wtrysku, problemy z wtryskami, a także stan świec żarowych. Uczestnicy sugerują sprawdzenie ustawienia kąta wtrysku oraz stanu filtrów i świec. Wskazano również na różnice w systemach "ssania" w silnikach diesla oraz na konieczność podłączenia do diagnostyki VAG w celu dokładniejszej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA