logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 5593 - Grzeje się

byczynho 19 Sty 2022 14:16 1143 13
REKLAMA
  • #1 19829735
    byczynho
    Poziom 19  
    Ocena: 55
    Witajcie.

Jestem już po nieudanej próbie oddania sprzętu na serwis gwarancyjny, piszę po nieudanej ponieważ serwis stwierdził zdalnie, że wszystko jest w porządku że jest to normalne, że tak musi być.

Problem dotyczy bardzo wysokiej temperatury procesora, która przy przesuwaniu kursora po pulpicie, ewentualnie uruchomieniu przeglądarki internetowej sięga ~80C. Po 1 sekundzie pracy prime95 dzieje się tak jak widać na załączonym obrazku. Dell Inspiron 5593 - Grzeje się

Czy rzeczywiście te laptopy tak mają i jak to określił serwis jest to dla nich normalne? Wydaje mi się, że nie. Serwis mnie zignorował, napisali że otworzą ponownie zgłoszenie jak rzeczywiście będę miał jakiś problem.
  • REKLAMA
  • #2 19829768
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3912
    Widocznie nie zmienili pasty na procesorze.
    Ale widzę ze procesor jest bardzo obciążony.
    Wstaw zakładkę z menadżera zadań.
  • #3 19829842
    byczynho
    Poziom 19  
    Zrzut był zrobiony po uruchomieniu prime95 stąd takie obciążenie. Żeby wykluczyć winę systemu zainstalowałem go na nowo, niestety nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 19829861
    Pedros050
    Poziom 43  
    Jest jakiś inny serwis gwarancyjny u ciebie?
    To jest ten model z dedykowaną grafiką czy bez?
  • #5 19831085
    byczynho
    Poziom 19  
    Laptop nie ma dedykowanej grafiki.
    Serwis mnie zignorował, na oficjalnym forum dell'a nikt nie odpisał więc zadziałałem na własną rękę.
    Wymieniłem pastę i uzyskałem spadek temperatury o jakieś ~15C. Bardzo mnie dziwi ta sytuacja ponieważ laptop nie ma dwóch lat więc oryginalna pasta chyba nie straciła swoich właściwości.
    Przy okazji dodam, że ten laptop jest z góry skazany przez swoją konstrukcję na takie zachowanie. Rurka odprowadzająca ciepło od procesora do radiatora jest trochę grubsza od kartki z bloku technicznego, sama powierzchnia radiatora pozostawia wiele do życzenia....
  • #6 19831111
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    byczynho napisał:
    Bardzo mnie dziwi ta sytuacja ponieważ laptop nie ma dwóch lat więc oryginalna pasta chyba nie straciła swoich właściwości.
    Mnie wcale, dobrze że w ogóle dali ;)
    byczynho napisał:
    Rurka odprowadzająca ciepło od procesora do radiatora jest trochę grubsza od kartki z bloku technicznego
    Dlatego przed zakupem zawsze szukam na yt disasembly danego modelu. Od paru lat księgowi nie tylko samochody projektują a również elektronikę. Jak masz potwierdzenia, maile, zrzuty ekranu ja bym się z nimi nie patyczkował tylko zrobił bym aferę za takie traktowanie klienta.
  • REKLAMA
  • #7 19831133
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    byczynho napisał:
    Jestem już po nieudanej próbie oddania sprzętu na serwis gwarancyjny, piszę po nieudanej ponieważ serwis stwierdził zdalnie, że wszystko jest w porządku że jest to normalne, że tak musi być.

Zrobiłeś test ePSA i co wyszło ?
    Masz najnowszy bios ?
    Inspirony po roku czasu maja tylko gwarancje tzw CAR wiec kurier odbiera, serwis naprawia i kurier przysyła naprawiony laptop, technik przyjeżdża do Ciebie tylko w pierwszym roku
    byczynho napisał:
    Serwis mnie zignorował, napisali że otworzą ponownie zgłoszenie jak rzeczywiście będę miał jakiś problem.

Zadzwoń na infolinie, tam każdy konsultant żyje własnym życiem, jeden przyjmie, drugi nie - zasada jest taka, aktualny bios, wgrany świeży system. Wysokie temperatury takie jak 100c kwalifikują laptop do naprawy, jak jeden agent mówi co innego dzwon za 10 minut ponownie, a nawet od razu przełączy Cię do innego
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19831208
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    :?: Zapewne problem z pastą ?!
    Modele grzeją się , patrz jak skromnie zrobiono chłodzenie i cpu 10th jest z natury "ciepły"
    - zimne zassysa od spodu > ciepłe wydmuchuje pomiędzy z obudowu pod ekranem
    :idea: Podaj swój pełny opis modelu
    * np. Dell Inspiron 15 3593-7927 (był na i5 1035G1/ MX230 2GB)

Pomaga Undevolting (IXTU) dla cpu

W.2020 wyszed ten model Inspiron 5593 i oparty by o cpu Intel
    * (Inspiron 15 5000 seria)
    - i3-1005G1 / lub i5-1035G1 / lub i7-1065G7
    - bez dodatk. gpu albo NVIDIA GeForce MX230 (2/lub 4)GB GDDR5
    - plyta FDI55 (LA-J081P rev. ? (e i7-1065G7)
    - lub plyta (LA-J092P / or LA-J091P)
    - kbc MEC1418-NU

p.s
    W zał.HMM i service manual (bez schematów) , ale jest
    - (Diagnostic-light LED codes )
    - (SupportAssist Pre-Boot System Performance Check)

SM i wsad Bios pod Link_ vinafix.com

Test z undervolt. i bez
    Dell Inspiron 5593 - Grzeje się Dell Inspiron 5593 - Grzeje się
    Załączniki:
    • inspiron-15-5593-laptop_service-manual_en-us.pdf (14.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19831354
    byczynho
    Poziom 19  
    cysiekw napisał:
    Jak masz potwierdzenia, maile, zrzuty ekranu ja bym się z nimi nie patyczkował tylko zrobił bym aferę za takie traktowanie klienta.

Chętnie bym napisał skargę gdybym wiedział gdzie.

Bródka napisał:
    Zrobiłeś test ePSA i co wyszło ?
    Masz najnowszy bios ?

Test nie pokazał żadnych błędów, BIOS jest najnowszy.

Bródka napisał:
    Zadzwoń na infolinie, tam każdy konsultant żyje własnym życiem, jeden przyjmie, drugi nie - zasada jest taka, aktualny bios, wgrany świeży system. Wysokie temperatury takie jak 100c kwalifikują laptop do naprawy, jak jeden agent mówi co innego dzwon za 10 minut ponownie, a nawet od razu przełączy Cię do innego

Mogę tak zrobić, pytanie czy taka wizyta w ich serwisie coś poprawi skoro konstrukcja jest mocno nieszczęśliwa?
    lisek napisał:
    Podaj swój pełny opis modelu

i5 1035G1, model ze zintegrowaną grafiką. Środek wygląda identycznie jak ten z twojego zdjęcia.

lisek napisał:
    Pomaga Undevolting (IXTU) dla cpu

BIOS na to nie pozwala
  • #10 19831428
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    byczynho napisał:
    i5 1035G1,
    W porównaniu do "Ryż-a" ten cpu to porażka temperaturowa, mam 4 sztuki laptopów z tym cpu od 3 różnych producentów... grzałka! Każdy wyje jak go bardziej obciąży, r5-4500u w porównaniu do intela to przepaść pod względem kultury pracy.
  • #11 19831431
    lisek
    Serwisant RTV
    Bios czasem przy niczym, jesli nie pisze
    Cytat:
    "Unable to start Intel Exstreme Tuning Utility because the drivers are not present"
    :!: Intel XTU no longer supports Intel's low power G and U series.
    If ThrottleStop shows Locked then you cannot undervolt your CPU. The BIOS has set the lock bit. You would need to modify the BIOS to clear the lock bit.

Spróbuj użyć XTU od Intel
    Patrz np. Link_(CPU Undervolt (i5-1035G1) : Lenovo IdeaPad 5 )
    * MSI Afterburner
    * poczytaj o Dell i XTU
    Link_ Dell-disabling-undervolting-on-their-laptops-heres-how-to-re-enable-it
    Link_ uefi_unlock_undervolting_and_remove
    * typowe wartości (na minus>zmniejszasz)
    Cytat:
    -125mv Core

-125mV Cache

-125mV GPU

:?: jak bedą problemy zmniesz o ( -100 / lub -50mV)

p.s.
    Czasem zaleznie od producenta sa pewne problemy z undervolt. Nowych CPU Intel, ale .... można znależć obejscie

Problem jest jesli w Bios jest BG ijest właczony
    Cytat:
    Boot Guard: na komputerach z włączoną funkcją Boot Guard, jeśli sekcja ustawień jest przechowywana w chronionym obszarze pamięci, nie można do niej dotrzeć-próba zapisu z grub shell powoduje błąd

- ztego co wiadomo , nie dotyczu MSI, wielu Clevo i + Lenovo Legion 7

Dla cieakwych o Intel 10th gen., undervolting Link
    plus wiele "ciekawostek" Link_ Blokowanie underwoltingu w nowych procesorach Intel serii 10xxxn
  • REKLAMA
  • #12 19841566
    byczynho
    Poziom 19  
    XTU wyrzuca komunikat o niewspieranej platformie, ThrottleStop niby działa ale różnic w temperaturach nie ma żadnych albo są na poziomie błędu pomiarowego.
    Okazało się, że mamy w firmie drugi identyczny sprzęt najprawdopodobniej kupiony w tym samym czasie i tam sytuacja jest taka sama - widać te modele tak mają, porażka...
  • #13 19841579
    Pedros050
    Poziom 43  
    Czyżby wada fabryczna.
  • #14 19841678
    lisek
    Serwisant RTV
    pisałem
    Intel XTU no longer supports Intel's low power G and U series.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysoką temperaturą procesora w laptopie Dell Inspiron 5593, osiągającą około 80°C podczas normalnego użytkowania oraz 100°C pod obciążeniem. Serwis gwarancyjny uznał to za normalne, co wzbudziło wątpliwości autora. Po wymianie pasty termoprzewodzącej temperatura spadła o około 15°C, co sugeruje, że oryginalna pasta mogła być niewłaściwie nałożona. Użytkownicy wskazują na słabą konstrukcję chłodzenia laptopa oraz problemy z obciążeniem procesora Intel i5-1035G1. Sugerowane są różne metody, takie jak undervolting, jednak niektóre z nich nie działają z powodu ograniczeń BIOS-u. Wspomniano również o możliwej wadzie fabrycznej w modelach tego typu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA