logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kwestia wyłączania falownika przy podłączeniu odbiornika 100W do magazynu 18650 3S36P z BMS 3S 100A

tomaszjkwiecinski 19 Sty 2022 20:02 1746 7
REKLAMA
  • #1 19830387
    tomaszjkwiecinski
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Cześć🙋 Mam mały problem z magazynem energii i nie wiem jak rozwiązać problem, który polega na tym, że po podłączeniu odbiornika pobierającego ponad 100W, to falownik się wyłącza ( testowałem również podłączając bezpośrednio do magazynu przetwornice z 12 V na 230 V i jest ten sam problem). Magazyn jest zbudowany na ogniwach 18650, 3S36P, aktualna pojemność wynosi ok 72 Ah.
    Moduł BMS 3S 100A Li-Ion, Balanser, PCM, PCB Term.
    Podłączałem zwykły akumulator kwasowy (50 Ah) i wszystko działa, wiec nie wiem w czym tkwi problem? Czy to może być wina za słabego BMS’a?
    Błagam o pomoc 🙇
  • REKLAMA
  • #2 19830486
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Podaj prosze więcej szczegółów - co to za falownik, jakie masz napięcie baterii
    może jakiś schemat uproszczony.
    Akumulatory kwasowe samochodowe są bardzo wydajne prądowo. Może w tym przypadku chodzi o to że odbiory szarpią zbyt dużo prądu jak dla magazynu na ogniwach 18650
  • REKLAMA
  • #3 19830553
    tomaszjkwiecinski
    Poziom 4  
    Posiadam falownik Green Cell dla akumulatorów 12 V o mocy ciągłej 1000 W z czystą sinusoidą, wcześniej miałem regulator MPPT Voltpolska 30A, i przetwornice samochodową 500 W ciągłej pracy z modyfikowaną sinusoidą i był ten sam problem.
    Magazyn jest zarządzany przez moduł BMS firmy Daily, według sprzedawcy napięcie wynosi 11,1 V, ale według producenta to 12,6 V i na takim napięciu faktycznie magazyn pracuje.
    Kwestia wyłączania falownika przy podłączeniu odbiornika 100W do magazynu 18650 3S36P z BMS 3S 100A
    Między ogniwami są bezpieczniki zabezpieczające na wypadek zwarcia
    baterii, lub błędnego wsadzenia ogniwa. Po prawej jest aktywny BMS, którego jedynym zadaniem jest przepompowywanie prądu między celami w celu wyrównania a nie „spalania”.
  • #4 19830686
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2535
    Masz trzy szeregowo połączone baterie złożone z połączonych równolegle trzydziestu sześciu akumulatorów. każdy z akumulatorów jest ogniwem baterii równoległych. Trzy baterie tworzą ogniwa baterii szeregowej. Jak ktoś nie ogarnia takiej treminologii to tworzy nową utrudniającą komunikację.
    Prawdopodobnie moduł zabezpieczeń (mylnie zwany BMS, bo to tylko PCM) rozłącza baterię gdyż przetwornica pobiera zbyt duży prąd. Możliwe, że PCM jest uszkodzony.
    Zrób pomiary prądu płynącego do przetwornicy na luzie i pod obciążeniem. Spróbuj obciążyć przetwornice mniejszym odbiornikiem, np. 50W.
  • #5 19830872
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Tak jak napisał Ledówki a jeśli dobrze widzę to akumulatory masz w pudełkach a nie zgrzewane. Czyli przy takiej ilości jeszcze dodatkowe zmniejszenie wydajności prądowej tego całego zestawu.
  • REKLAMA
  • #6 19830960
    r65
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Odłącz BMS i sprawdź. A swoją drogą 3S to za mało dla poprawnej pracy. Przetwornica ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora na poziomie 10,5V i odłączy się przy akumulatorach w połowie rozładowanych. Z drugiej strony zapewne ma też zabezpieczenie i nie włączy się przy zbyt wysokim napięciu gdybyś chciał użyć 4S (16.8V przy 100% naładowania). Baterie Li-ion NMC nie nadają się do pracy przy urządzeniach 12V. Lepiej użyć LiFePo4.
  • REKLAMA
  • #7 19832273
    tomaszjkwiecinski
    Poziom 4  
    Odłączyłem BMS i podłączyłem bezpośrednio i wszystko działa, ale sam BMS po podłączeniu do na szybko zmontowanego akumulatora 3s5p działa i nie ma problemu, wiec będę szukał usterki w samej konstrukcji. Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #8 19832415
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2535
    Jeśli faktycznie masz baterię złożoną z iluś tam równolegle połączonych baterii szeregowych, to zmień ich połączenie tak, jak robi się to w bateriach laptopów lub w zasilaczach bateryjnych, czyli najpierw robisz baterie z akumulatorów połączonych równolegle i później takie baterie łączysz szeregowo. Dzięki temu do ich zabezpieczenia wystarczy jedna płytka (PCM).
    Jeśli prawdą jest, że łączysz trzy akumulatory szeregowo i takie baterie łączysz równolegle to każda bateria szeregowa powinna mieć swój układ zabezpieczający PCM.
    Jeśli akumulatory łączysz inaczej, to opisz to słownie, bo te angielskie skróty to nie każdy rozumie i one zamiast ułatwiać komplikują komunikację, bo trzeba uściślać co autor miał na myśli.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyłączaniem falownika przy podłączeniu odbiornika o mocy powyżej 100W do magazynu energii zbudowanego na ogniwach 18650 w konfiguracji 3S36P. Po podłączeniu falownika Green Cell o mocy 1000W oraz przetwornicy 12V na 230V, falownik się wyłącza. Użytkownik testował również akumulator kwasowy, który działał poprawnie. Wskazano, że problem może leżeć w module BMS, który może nie być wystarczająco wydajny, lub w uszkodzeniu PCM. Po odłączeniu BMS, system działał poprawnie, co sugeruje, że usterka może tkwić w konstrukcji magazynu. Zasugerowano również, aby zmienić sposób łączenia ogniw, aby poprawić wydajność prądową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA