logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór używanego magnetofonu/decku do 300 zł - kryteria wyboru, konserwacja po zakupie

emperor24 25 Sty 2022 10:20 2625 15
REKLAMA
  • #1 19841573
    emperor24
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć.
    Planuję odkurzyć swoją kolekcję kasetową. W związku z tym planuję zakupić używany magnetofon/deck. Będzie to grało z wzmacniaczem stereo NAD. Kasety to mix oryginalnych, tzw. oryginalnych i kopii robionych kiedyś samodzielnie. Budżet to 200-300 zł.
    Prośba o rady/sugestię czego szukać w tej cenie, na co zwracać uwagę przy zakupie.
    Czy po zakupie warto sprzęt oddać do przeglądu i konserwacji?
  • REKLAMA
  • #2 19841619
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3898
    Bardzo niewiele piszesz o oczekiwaniach i preferencjach. Przecież do odsłuchiwania starych kaset pewnie każdy deck będzie wystarczający. Podobnie kwestia połączenia z wzmacniaczem NAD (jakim?) nie ma chyba większego znaczenia. Na co więc zwracać uwagę przy zakupie? Zastanów się, czy to ma być jedno- czy dwu- kieszeniowiec? Czy potrzebujesz funkcji przegrywania/kopiowania kaset czy też nie? Czy masz wymagania dotyczące najwyższej jakości głowic? Czy preferujesz jakąś konkretną firmę, wyposażenie czy wzornictwo? W jakim stanie jest Twoja kolekcja kaset? W jakim systemie są nagrane? Jakie systemy redukcji szumów powinien mieć sprzęt?

Stosunkowo najłatwiej można odpowiedzieć na pytanie ostatnie. Kupując używany deck trzeba się liczyć z tym, że w zdecydowanej większości to urządzenia długo nieużywane i wymagające podstawowych czynności serwisowych. Zwykle konieczna jest więc wymiana pasków i gum, gruntowne czyszczenie i smarowanie mechaniki, a często także podstawowe regulacje. Serwisowanie decka dla osoby, która nie ma w tej kwestii doświadczenia jest zadaniem trudnym. A koszt profesjonalnego serwisu może przekroczyć wartość zakupionego sprzętu. Biorąc pod uwagę powyższe, kup sprzęt stale działający z możliwością dokładnego sprawdzenia, najlepiej osobiście i przed zakupem. Czyli taki na chodzie, gdzie przynajmniej na początku nie dostrzegasz problemów i wiesz że unikniesz sporych inwestycji. W tym przypadku budżet raczej nie pozwoli na zakup sprzętu z najwyższej półki. Ale skoncentruj się na urządzeniach typowych i popularnych, gdzie zdobycie materiałów eksploatacyjnych (np. paski) nie będzie zbyt trudne i bardzo kosztowne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19841699
    emperor24
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Wystarczy jednokieszeniowy. Nie planuję kopiować. Tylko odtwarzanie. Kasety przeleżały prawie 15lat na strychu, w pudle szczelnie zamkniętym.
    Nie znam się właśnie na parametrach typu: typ głowicy, system redukcji szumów i jakie to ma znaczenie przy wyborze dla mojego przypadku "tylko do odsłuchu"
    Co do wzornictwa i kolorystyki, dobrze będzie jak będzie pasował do wzmacniacza.
    A taki NAD:
    Link
  • REKLAMA
  • #4 19843925
    Mobali
    Poziom 43  
    emperor24 napisał:
    Wystarczy jednokieszeniowy. Nie planuję kopiować.
    Mimo wszystko przy podobnej cenie, jest to bardzo wygodne rozwiązanie, które ułatwia zrobienie porządku z kasetami. No i dwie kieszenie oraz autorewers to komfort i znacznie dłuższy czas odtwarzania bez konieczności wstawania i ręcznej wymiany nośnika ;-)
    emperor24 napisał:
    Kasety przeleżały prawie 15lat na strychu, w pudle szczelnie zamkniętym.
    Nie ma więc sensu celować z jakością sprzętu zbyt wysoko. Po latach składowania nagrania prawdopodobnie utraciły sporo z pierwotnej jakości. Zagadką pozostaje także fizyczna kondycja samego nośnika.
    emperor24 napisał:
    ..i jakie to ma znaczenie przy wyborze dla mojego przypadku "tylko do odsłuchu"
    Jeśli Twoje kasety zostały nagrane z jakimś systemem redukcji szumów (np. DBX czy HX-Pro) to warto byłoby móc je prawidłowo odtworzyć. A to istotne, bo działanie większości aktywnych systemów polega na polega na zapisie na taśmie sygnału sztucznie zniekształconego. Z kolei przy odczycie następuje przetworzenie sygnału w trakcie odtwarzania i eliminowane w trakcie odtwarzania wszelkich artefaktów za pomocą algorytmu. Niestety, systemy redukcji szumów nie są kompatybilne. Reasumując, kaset nagranych za pomocą niektórych systemów redukcji szumów praktycznie nie da się normalnie odsłuchać na urządzeniach nie posiadających tych systemów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19848499
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    Ze względu na potencjalne wyeksploatowanie nieznanego egzemplarza, lepiej unikać obracanych głowic auto-rewers. Bajer przydatny i w czasie zakupu niby działa precyzyjnie, a potem okazuje się że niekoniecznie.
  • #6 19849110
    Mobali
    Poziom 43  
    Borutka napisał:
    Ze względu na potencjalne wyeksploatowanie nieznanego egzemplarza...
    A jak trafisz na dobry? Teoretycznie można zakładać, że w nieznanym sprzęcie absolutnie wszystko jest niepewne.
    ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 19849132
    Borutka
    Poziom 29  
    Mobali napisał:
    Borutka napisał:
    Ze względu na potencjalne wyeksploatowanie nieznanego egzemplarza...
    A jak trafisz na dobry?

Trzydziestoletni... za 200-300zł...? No to trafiamy... :D
  • #9 19849220
    Borutka
    Poziom 29  
    Mobali napisał:
    Ja trafiłem, i to kilka razy. Gram i nie narzekam
    ;-)

No ja miałem sporo magnetofonów i niestety nieprawidłowe ustawianie głowicy w auto-rewers to wysoce prawdopodobna przypadłość.
  • #10 19850127
    Mobali
    Poziom 43  
    Borutka napisał:
    ...wysoce prawdopodobna przypadłość.
    Ale przecież nie reguła! A zdarza się nawet sprzęt w stanie dosłownie idealnym. Wszystko zależy jedynie od historii. Czyli czy pochodzi z niemieckiego śmietnika albo innej wystawki, czy jednak z pierwszej ręki od normalnego "domowego" użytkownika. Sam gram wyłącznie na sprzęcie używanym. Wszystkie "klocki" mają już po kilkadziesiąt lat i pewnie posłużą jeszcze drugie tyle. Nie byłbym jednak pewien, czy te współczesne renomowane marki wytrzymają choć dekadę. Dlatego nie ma sensu bać się używanego sprzętu audio. Szczególnie z dobrego okresu i pochodzącego ze sprawdzonego źródła. Tym bardziej przy budżecie założonym przez autora, ryzyko jest naprawdę niewielkie. Szczególnie przy zakupie z możliwością sprawdzenia, odbiorem osobistym, gwarancją rozruchową, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 19857613
    dgizynski
    Poziom 5  
    Miałem w swojej kolekcji prawie wszystkie Nasze amplitunery i magnetofony. Kaseciak który mi pozostał to dwukieszeniowiec technics RS TR 265 z HX PRO. Grał on pod radmorkiem 5412 i kolumnach new Milton 200. Głowice obrotowe wymieniłem samemu jak i również samemu ustawiłem prąd podkładu i odczytu. Wszystko oczywiście na ucho. Nie do końca mi to grało równo w kanałach ale pan w zakładzie powiedział że jest idealnie. Po latach postoju jednak paski napędowe uległy biodegeneracji w jednej kieszeni ale druga jeszcze zipie. Zmierzam do tego że jednak trzeba wziąć poprawkę na to że każda kupna tzw oryginalnie nagrana kaseta będzie grała inaczej. Dlatego sam wszystkie sobie kasety przegrałem regulując skos głowicy w kieszeni odtwarzającej. Jeśli chciałbyś kupić nowy i bardziej medialny kaseciak to wydasz ok 2000. Ponoć moda na deki wraca. Jeśli chodzi o doradzenie w kwocie 300 to szukaj raczej polskich deków bo pewnie więcej będzie części i tylko i wyłącznie po wcześniejszym sprawdzeniu i osłuchaniu
  • #12 19858170
    Mobali
    Poziom 43  
    A ja z kolei radzę szukać wśród dobrych marek "zachodnich". W cudzysłowie, bo jako sprzęt "zachodni" funkcjonuje w potocznym rozumieniu także ten japoński. Jest wiele udanych i popularnych magnetofonów od Aiwa, Technicsa, Kenwooda, itp. Na pewno bez problemu znajdziesz je w tym budżecie. Oczywiście najlepiej odbiór osobisty i sprawdzenie lub gwarancja rozruchowa, rękojmia, czy prawo odstąpienia od umowy, albo jakakolwiek inna forma zabezpieczenia zakupu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19858289
    Mobali
    Poziom 43  
    Wyżej też podkreślałem, że można bez problemu trafić na sprzęt w stanie przynajmniej dobrym, a często wręcz idealnym. Naprawdę, nie ma się co zrażać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19858305
    jajacek120
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Cytat:
    Kasety przeleżały prawie 15lat na strychu, w pudle szczelnie zamkniętym.
    Radzę sprawdzić stan tych kaset(taśmy) przed zakupem magnetofonu.
  • #16 19858326
    Mobali
    Poziom 43  
    jajacek120 napisał:
    Radzę sprawdzić stan tych kaset(taśmy) przed zakupem magnetofonu.
    Chyba najlepiej... magnetofonem?
    ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup używanego magnetofonu do odtwarzania kaset w budżecie 200-300 zł, który będzie współpracował z wzmacniaczem NAD. W dyskusji podkreślono, że przy wyborze warto zwrócić uwagę na typ urządzenia (jednokieszeniowy vs. dwukieszeniowy), funkcje, stan techniczny oraz systemy redukcji szumów. Użytkownicy zalecają unikanie modeli z auto-rewersem ze względu na potencjalne problemy z głowicami. Warto również sprawdzić stan kaset przed zakupem magnetofonu. Rekomendowane marki to Aiwa, Technics, Kenwood oraz Yamaha, z sugestią, aby preferować sprzęt z dobrego źródła, co zwiększa szansę na znalezienie egzemplarza w dobrym stanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA