logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększone zużycie gazu w piecu Viessmann Vitodens 35kW - analiza przyczyn

SiaSia123 25 Sty 2022 22:43 2472 6
REKLAMA
  • #1 19843127
    SiaSia123
    Poziom 3  
    Problem jest duży, a raczej kosztowny
    Posiadam piec VIESSMANN VITODENS 35kw
    Mieszkanie ma 70m²
    5 grzejników
    Temperatura na piecu ustawiona na 2 przez cały sezon grzewczy. Zużycie w poprzednim roku na poziomie 657m³ zaś w Tym roku 2336m³
    Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o długość grzania. Pięć podgrzewa też wodę. Mam jeszcze kuchenkę gazową. Wyłączyłam wszystko i sprawdziłam licznik nie chodzi, czyli nie tu leży problem. Co może być przyczyną tak dużej różnicy w zużyciu?
    Wcześniej rocznie za gaz wychodziło max 3 tyś a teraz grubo ponad 6 tyś

Zmieniłem w temacie z 35kW na 24kW aby nie wprowadzał w błąd.
    piracik
  • REKLAMA
  • #2 19843342
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    Masz za duży kocioł i to dużo za duży. Czy jest serwisowany?
  • REKLAMA
  • #3 19843589
    SiaSia123
    Poziom 3  
    Jak mam być szczera to nie. Ten kocioł mamy od 7 lat. Były przeglądy instalacji, ale sam kocioł działał bez zarzutu. Zastanawiam się skąd taki nagły wzrost zużycia? Możliwe, że kocioł szwankuje?

Dodano po 1 [minuty]:

Wprowadziłam w błąd kocioł ma 24kw nie 35kw
  • #4 19847108
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    Kocioł gazowy powinien mieć przegląd co roku. Samochód też dajesz na przegląd raz na 7 lat?
  • REKLAMA
  • #5 19847209
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Kocioł gazowy powinien mieć przegląd co roku.

Ciekawe ile przeglądów kocioł przejadł w nadmiarowym zużyciu gazu :D
  • #6 19848775
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Kocioł gazowy powinien mieć przegląd co roku. Samochód też dajesz na przegląd raz na 7 lat?

Pewnie na przegląd samochodu jeździ co rok - bo taki przepis.
    Zapewniam Cię ze gdyby nie było obowiązkowego corocznego przeglądu samochodu, stacje diagnostyczne świeciły by pustkami

Co do przeglądu kotła - oszczędzasz na przeglądzie, płacisz drożej za eksploatacje i zwiększasz ryzyko awarii
    Proste
  • REKLAMA
  • #7 19848971
    SiaSia123
    Poziom 3  
    Nie chodziło o żadne oszczędzanie. Po prostu nikt Mi nie powiedział, że trzeba robić przegląd samego pieca raz w roku. Co rok jest sprawdzana instalacja, szczelność itd. myślałam, że to wystarcza. Nikt Mi nie powiedział, a ja też nie mogę się na wszystkim znać stad pytanie na Tym forum czy wzrost roczny zużycia jest możliwy z 700-900 m3 do 2300m3 bez zmiany sposobu ogrzewania. Był człowiek, zrobił serwis, wyczyścił wszystko, a zużycie wcale nie spadło. Wszystko jest szczelne. Dalej nic nie wiem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nadmiernym zużyciem gazu przez piec Viessmann Vitodens 24kW, które wzrosło z 657 m³ do 2336 m³ rocznie, mimo braku zmian w sposobie ogrzewania. Piec, który ma 7 lat, nie był serwisowany corocznie, co może wpływać na jego wydajność. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami tak dużego wzrostu zużycia, mimo przeprowadzonego serwisu, który nie przyniósł poprawy. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie regularnych przeglądów kotłów gazowych oraz ryzyko awarii i wyższych kosztów eksploatacji w przypadku ich braku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA