logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer Aspire 8735G - Nie da się zbootować żadnego systemu, na nim

zyfridox 28 Sty 2022 13:49 1581 53
Najlepsze odpowiedzi

Why does an Acer Aspire 8735G restart when booting any system and show only a blinking cursor on the internal drive?

Nie da się tego naprawić samą reinstalacją; skoro pendrive z Windows/Linux startuje tylko na chwilę i laptop resetuje się także bez dysku oraz na zasilaniu z baterii, problem wygląda na sprzętowy, a nie systemowy [#19849646][#19848804][#19848410] Dysk raczej odpada, bo SMART w CrystalDiskInfo nie pokazał jednoznacznej awarii, a skan MHDD wykazał tylko kilka wolnych sektorów <500 ms, co uznano za wynik akceptowalny [#19851639][#19853090] RAM też został sprawdzony: memtest przeszedł bez błędów, a każda kość osobno zachowywała się tak samo [#19849421][#19848861] W takich objawach podejrzewano kondensator NEC/Tokin na płycie, ewentualnie procesor, BIOS lub inną usterkę płyty głównej [#19848410][#19850529][#19851193] Jeśli nie masz możliwości podmiany CPU ani programowania BIOS-u, zostaje naprawa w serwisie [#19851149]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19848300
    zyfridox
    Poziom 7  
    Acer Aspire 8735G

Właściciel skarżył się, że działał wolno, zacinał się, po czym były problemy z uruchomieniem go, aż w końcu padł. Został oddany do serwisu, lecz podziałał, tylko chwilę, po czym problem powrócił, gdy odpalało się system (windows7) był ekran z logiem i komputer się resetował i tak w kółko. Wyjąłem dysk i przepiąłem do innego komputera, żeby zainstalować, na nim windowsa 10, ale gdy zainstalowałem i odpaliłem laptop na tym dysku komputer go nie odczytywał i była tylko migająca biała kreska w lewym górnym rogu, Pomyślałem więc, że to może być wina za starego BIOSa, więc zbootowałem pendrive'a na rufusie i zaktualizowałem BIOS na nowszą wersje 1.07, lecz to nie pomogło. Ponownie na innym komputerze zainstalowałem na tym dysku Windowsa 7, ale i ten sytem nie zobaczyło i była migająca kreska, a gdy chciałem zainstalować na tym laptopie bezpośrednio windowsa 10, lub jakiś inny system, jak np. linux (kali i ubuntu) to gdy załadowały się pliki pokazał się ekran instalatora, ale tylko przez ułamek sekundy, po czym się resetował i tak w kółko. Ktoś wie jak zainstalować na nim windowsa i co może być problemem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19848316
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    zyfridox napisał:
    Wyjąłem dysk i przepiąłem do innego komputera, żeby zainstalować, na nim windowsa 10,

Taka operacja może się udać, albo nie. Powinno się instalować system na docelowym sprzęcie.
    Czy dokonałeś próby sprawdzenia dysku, odczytanie jego SMART? Bo może tu jest problem.
  • #3 19848410
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    zyfridox napisał:
    Został oddany do serwisu, lecz podziałał, tylko chwilę, po czym problem powrócił

Dlaczego nie wrócił do serwisu na reklamację? Objawy mogą wskazywać na problem z kondensatorem NEC/Tokin. Przy zasilaniu z samej baterii objawy są identyczne?
  • #4 19848473
    zyfridox
    Poziom 7  
    Moje wyniki są następujące: w programie CrystalDyskInfo wybrałem ten dysk w formacie dnacyh RAW 10 [DEC] i wyniki są takie Acer Aspire 8735G - Nie da się zbootować żadnego systemu, na nim - na zasilaniu samej baterii problem nie znika
    Ponadto wyjaśnię jeszcze raz, ponieważ nie wiem, czy zostałem odpowiednio zrozumiany
    Chciałem zainstalować windowsa 10, na tym laptopie z tym dyskiem, poprzez zbootowany pendrive i pokazał się ekran instalatora, na ułamek sekundy po czym się zresetował i tak w kółko, a później wyjąłem ten dysk i przepiąłem do innego komputera i na nim (na tym dysku) zainstalowałem windowsa 10 i działał normalnie, a gdy wpiąłem z powrotem do tego laptopa to nagle była migająca kreska (to tak dla jasności)

* Komputer nie wrócił na reklamacje, ponieważ gwarancja wtedy już się skończyła
  • REKLAMA
  • #5 19848551
    miecho18
    Spec od komputerów
    Dysk nie jest w najlepszej kondycji (0B i C8) ale skoro działa na innym komputerze to nie tu będzie problem. Przetestuj RAM memtest'em (jak są dwie kości to każdą z osobna).
  • Pomocny post
    #6 19848607
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    miecho18 napisał:
    Dysk nie jest w najlepszej kondycji (0B i C8)

Dodam jeszcze straszny BF. Na 5246 godzin pracy aż 2399 niedopuszczalnych uderzeń podczas pracy??
    Zalecałbym skanowanie w MHDD.
    @zyfridox Rzucał ktoś tym laptopem??
  • #7 19848727
    zyfridox
    Poziom 7  
    Zbootowałem pendrive na memtesta i na tym laptopie (z tym dyskiem) go odpaliłem i go nie czyta - pokazuje się migająca kreska. Sprawdzałem ten pendrive na moim głównym komputerze i memtest działa, czyli pendrive został zbootowany poprawnie (tak myśle)

Z tego co mi wiadomo laptop nie zlatywał nigdzie, ponadto był zamykany zawsze poprzez "wyłącz system", a nie poprzez zamykanie klapy, czy też ekrau
    Po co mam używać MHDD, skoro nawet system na nim działał, CrystalDiskInfo nie wystarczy?
  • #8 19848747
    miecho18
    Spec od komputerów
    zyfridox napisał:
    Zbootowałem pendrive na memtesta i na tym laptopie (z tym dyskiem) go odpaliłem i go nie czyta

Spróbuj z odłączonym dyskiem. Masz tam dwie kości RAM czy jedną?
  • #9 19848804
    zyfridox
    Poziom 7  
    bez dysku jest to samo, mam dwie kości
  • #10 19848807
    miecho18
    Spec od komputerów
    zyfridox napisał:
    mam dwie kości

To wyjmij jedną, sprawdź efekt. Jak będzie to samo włóż z powrotem i wyjmij drugą.
  • #11 19848861
    zyfridox
    Poziom 7  
    Sprawdziłem z tylko jedną i tylko drugą osobno i wynik był taki sam :(
  • #12 19848879
    miecho18
    Spec od komputerów
    Próbowałeś resetu CMOS?
  • Pomocny post
    #13 19848880
    Robert B
    Poziom 43  
    zyfridox napisał:
    Po co mam używać MHDD, skoro nawet system na nim działał, CrystalDiskInfo nie wystarczy?

Nie wystarczy, bo MHDD skanuje dysk a CDI tylko odczytuje atrybuty. To, że system kiedyś działał, nie oznacza, że będzie działał dalej, zwłaszcza że działał i zdechł:
    zyfridox napisał:
    Właściciel skarżył się, że działał wolno, zacinał się, po czym były problemy z uruchomieniem go, aż w końcu padł

zyfridox napisał:
    Nie da się zbootować żadnego systemu

Jak widać po twoich wypowiedziach. Przy tylu uderzeniach nie zdziwiłbym się.
  • #14 19849173
    zyfridox
    Poziom 7  
    Chyba nie wiem gdzie można zrobić cmos na tej płycie głównej :(
    Jeżeli MHDD polega na tym, że skanuje dysk pod tym względem, że sprawdza sektory to 59817 exelent, 985 good i reszta po 0 (chyba, że coś źle zrobiłęm)
    ten skan robiłem na hiren's boocie, który instaluje system operacyjny na kościach ram i niekiedy też było tak, że się resetował, gdy system się zainstalował (ale to było z 2 razy na może 5)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 19849225
    Robert B
    Poziom 43  
    zyfridox napisał:
    Zbootowałem pendrive na memtesta i na tym laptopie (z tym dyskiem) go odpaliłem i go nie czyta - pokazuje się migająca kreska.

Przecież na Hirenie też masz Memtest!
    zyfridox napisał:
    ten skan robiłem na hiren's boocie, który instaluje system operacyjny na kościach ram i niekiedy też było tak, że się resetował, gdy system się zainstalował

Ewidentny problem z pamięcią.
    Zrób pena tym:
    https://www.memtest.org/#downiso
    Download - Auto-installer for USB Key (Win 7/8/10)
    https://www.memtest.org/download/5.31b/memtest86+-5.31b.usb.installer.zip
  • #16 19849340
    miecho18
    Spec od komputerów
    zyfridox napisał:
    Chyba nie wiem gdzie można zrobić cmos na tej płycie głównej

Trzeba wyjąć baterię RTC na kilka minut.

Acer Aspire 8735G - Nie da się zbootować żadnego systemu, na nim

Robert B napisał:
    Ewidentny problem z pamięcią.

Raczej mało prawdopodobne żeby obie kości padły w tym samym czasie i w ten sam sposób, aczkolwiek test może wykazać inny problem sprzętowy.
  • REKLAMA
  • #17 19849421
    zyfridox
    Poziom 7  
    zrobiłem memtest i pasek dobił 100% i wyskoczył ten wiersz na dole "**Pass complete, no errors ..." i test nadal trwa, paski postępu ciągle rosną, Mogę już wyłączyć memtest, czy muszę nadal czekać?
    Baterią CRT zajmę się, jak skończę z memtestem
  • #18 19849430
    miecho18
    Spec od komputerów
    zyfridox napisał:
    Mogę już wyłączyć memtest, czy muszę nadal czekać?

Wyłącz, wystarczy. Próbowałeś uruchomić jakiś system LiveCD z dystrybucji Linux'a? Pytam bo w pierwszym poście wspominałeś tylko o próbach instalacji systemu.
    Popatrz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2003467.html#9544861
  • #19 19849646
    zyfridox
    Poziom 7  
    Zresetowałem cmos i nie pomogło.
    Zainstalowałem LiveCD linux ubuntu, poprzez rufusa, ale po wybraniu systemu, na laptopie który chce zainstalować (czyli ubuntu) laptop wracał do migającej kreski, a po około 15 sekundach się resetował

Sugerujesz żebym pogrzebał w tym mostku?
  • #20 19850030
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ty nie masz instalować tylko uruchomić z pendrive lub płyty system tak aby było widać log jak w temacie do którego podałem link. Chodzi o to żeby zobaczyć na której linijce zatrzyma się ładowanie systemu.
  • #21 19850054
    zyfridox
    Poziom 7  
    Dla jasności
    Mogę to zrobić na rufusie(zbootować pendrive), bo już mi się mylą te programy?
    i czy w ogóle poprawnie jest bootwać liveCD na rufusie?
  • #22 19850067
    miecho18
    Spec od komputerów
    Rufusem tworzysz bootowalny pendrive dodając obraz .iso z systemem np. ubuntu. Jak już zbootujesz pendrive to będziesz miał opcje do wyboru w stylu wypróbuj ubuntu albo zainstaluj ubuntu.
  • #23 19850131
    zyfridox
    Poziom 7  
    Pobrałem najnowszą werjse ubuntu i zbootwałem pendrive i go odpaliłem
    zamiast takiego ekranu, jaki powinien być (czyli wybór czy wypróbuj, czy zainstaluj) pojawiają mi się takie symbole na dole na środku (po lewej jest to chyba symbol klawiatury) Acer Aspire 8735G - Nie da się zbootować żadnego systemu, na nim
  • #24 19850142
    miecho18
    Spec od komputerów
    A jak wciśniesz F4 lub F6? Daj link skąd pobierałeś. Spróbuję u siebie.
  • #25 19850147
    zyfridox
    Poziom 7  
    https://ubuntu.com/download/desktop
    f4 i f6 nic nie daje

ponadto jak klikam jakiś klawisz to dopiero po około 30 sekundach jest dźwięk tej piszczałki z biosu

OO teraz się odpalił, że ten wybór itd
    Wybieram Wypróbuj ubuntu bez instalowania, po czym laptop się resetuje
  • #26 19850492
    miecho18
    Spec od komputerów
    U mnie jak pokaże się to:
    zyfridox napisał:

wystarczy nacisnąć Control i Escape i mam do wyboru opcje. Wybieram pierwszą czyli uruchamianie bez instalacji. Następnie wciskam Ctrl+Alt+2 i mam wyświetlony log.
  • #27 19850502
    zyfridox
    Poziom 7  
    To ja mam tak, że jak naciskam te uruchamianie bez instalacji to zacina się na około 5 sekund po czym jest migający kursor i się resetuje, a Ctrl + Alt + 2 nie działa
  • #28 19850529
    miecho18
    Spec od komputerów
    Masz możliwość podstawienia innego CPU? Jaka tam jest grafika? Masz info co było robione w serwisie? Masz dostęp do programatora aby przeprogramować BIOS?
  • #29 19850586
    zyfridox
    Poziom 7  
    Niestety nie mam do podmianki CPU, grafika to Nvidia GeForce GT 240M, ale też jest zintegrowana i dostałem info, że w serwisie był wymieniany dysk
  • Pomocny post
    #30 19850658
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    zyfridox napisał:
    i dostałem info, że w serwisie był wymieniany dysk

Chyba nie mówisz o tym, którego SMART pokazałeś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer Aspire 8735G, który nie uruchamia żadnego systemu operacyjnego, a po próbie instalacji Windows 10 z zewnętrznego dysku USB pojawia się migająca kreska. Po aktualizacji BIOS do wersji 1.07 oraz testach dysku twardego, które wykazały problemy z kondycją, użytkownik próbował również testować pamięć RAM. Wskazano na możliwość uszkodzenia kondensatorów NEC/Tokin oraz konieczność sprawdzenia stanu sprzętu w serwisie. Użytkownik zainstalował LiveCD Ubuntu, ale laptop nadal się resetował. Ostatecznie, po skanowaniu dysku w MHDD, stwierdzono, że parametry są w porządku, co sugeruje, że problem może leżeć w innych komponentach, takich jak procesor lub płyta główna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA