logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer Aspire 5 A515-51G-56BS - Nieudana próba bootowania systemu z pendrive po formacie

Xareddie 14 Lut 2021 22:29 348 5
REKLAMA
  • #1 19256999
    Xareddie
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam, resetowałem laptopa i nie może się zbootować z pendrive. Resetowałem laptopa bo był zaśmiecony plikami itd. Wybrałem opcję usuń wszystko, wszystko szło sprawnie do momentu gdy podczas 92% postępu, nic się nie działo. Po 2 godzinach tego samego postanowiłem zresetartować laptopa i zaczęły się problemy. Instalator nie chciał się uruchomić z pendrive więc wszedłem do BIOS'u i ustawiłem pendrive z instalatorem w boot menu na pierwszym miejscu. Zapisałem zmiany i uruchomiłem go ponownie, lecz wtedy nie mógł się zbootować (ekran się włączył pokazało się logo Acer i po 5-10 sekundach uruchamiał się ponownie, co można było zauważyć po działaniu wentylatora czy podświetleniu matrycy) nic się po tym nie działo. Wszedłem do biosu ponownie i zresetowałem ustawienia. Włączył i wyłączył się po połowie sekundy, następnie działo się to co powyżej..
    Oto specyfikacja mojego laptopa:
    Acer aspire 5 A515-51G-56BS
    Dysk HDD 1tb
    I5 8250u
    Geforce Mx130
    8gb ram (4 wlutowane)
    Bardzo proszę o pomoc, może uda mi się to zrobić bez naprawy.. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19257052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19257072
    Xareddie
    Poziom 4  
    Nie mam takiej wielkiej wiedzy o komputerach, o godzinie 13 włączyłem resetowanie, trwało to do 21 więc myślałem że coś się zacięło.. system był już resetowany raz i trwało to znacznie krócej, z tąd wnioskowałem. Pendrive mam zrobiony raczej dobrze, czy to musi być plik ISO? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19257140
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19257890
    Xareddie
    Poziom 4  
    Pendrive zrobiony windowsowym narzędziem. Próbowałem też zrobić to przez recovery, wszedłem do biosu ustawiłem boot priority order na tym pendrive z recovery. To samo spróbowałem z tym instalatorem. Nie zadziałało, oddam go chyba do specjalisty bo jeszcze coś zjaram lub zepsuję. Muszę też kupić nowy dysk na nvme bo ten HDD to już okropność Dziękuję za odpowiedzi ;)
  • #6 19268859
    Xareddie
    Poziom 4  
    Przepiąłem dysk z laptopa do komputera, okazało się że dysk przestał działać.
REKLAMA