logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia pieca gazowego Viessman Vitodens 200 WB2A i podgrzewacza Ecocell 60

Jac1966 28 Sty 2022 18:31 984 23
  • #1 19848894
    Jac1966
    Poziom 3  
    Witam
    Mam problem
    Mam podłączony kominek z płaszczem wodnym plus piec gazowy Viessman Vitodens 200 typ WB2A i podgrzewacz wody Ecocell 60. Woda z płaszcza wodnego podgrzewana jest do kaloryferów i kranów. Nie mogę ustawić na piecu gazowym podgrzewania tylko wody do kranów. Jak włączę piec to mimo włączenia przycisku z kranem, woda podgrzewana jest w kaloryferach i kradnie. Czy mi brakuje jakiegoś czujnika? Czy może mam źle podłączone rurki? Proszę o pomoc
  • #3 19859745
    Jac1966
    Poziom 3  
    Słuchaj a ten czujnik to jaki typ może to być? Wiesz może?
  • #4 19859750
    Furman1234
    Poziom 14  
    Ocena: 113
    Musi to być oryginalny czujnik do kotła bo inny będzie wariował. Powinien być załączony razem z zasobnikiem na wodę.

Dodano po 5 [minuty]:

https://m.ceneo.pl/27235470
  • #5 19861001
    Jac1966
    Poziom 3  
    Cześć
    Słuchaj, czujnik pieca pokazuje temperaturę kotła i temperaturę wody w zasobniku. Jest to kocioł dwufunkcyjny Vitodens 200 typ WB2A z firmy Viessman.
    Ale jak się woda w zasobniku nagrzeje do wymaganej temperatury to pompa kotła zaraz rozprowadza tę wodę z zasobnika na kaloryfery. I gorące są grzejniki mimo, że piec ustawiony żeby nagrzewać wodę tylko do zasobnika.
    Zaznaczę że mam kominek z płaszczem wodnym i nagrzana woda z kominka np do 40 stopni idzie do kaloryferów i zasobnika. Jak włączę gaz to piec pokazuje że w zasobniku już jest woda nagrzana i ma te 40 stopni. Gaz ją dogrzeje do np 60 stopni ale za chwilę rozprowadzi po grzejnikach i nagrzewa je. Woda w zasobniku się schładza. Schładza się i wtedy jak są włączone pompki od kominka jak i wtedy jak są wyłączone i pracuje tylko kocioł.
    Nie znam się nic na tym, ale może jakies zawory powinny być wstawione gdzieś w tej instalacji cieplnej np w miejscu jak woda z zasobnika idzie na kaloryfery bo po co tam idzie. Ona ma isc do kranów tylko.
    Napisz coś jeśli możesz. Może coś więcej wiesz niż ja i mi pomożesz.
    Pozdrawiam

Dodano po 10 [minuty]:

Jeszcze jedno
    Ten czujnik mam właśnie podłączony.
  • #6 19861073
    Furman1234
    Poziom 14  
    Nie masz ani jednego zaworu zwrotnego na płaczu wodnym? Bo kocioł gazowy powinien zasilac płaszcz wodny w kominku ale odwrotnie powinien być zawór zwrotny żeby płaszcz przy kominku nie wracał wody do kotła i pompka która pracuje możliwe na wybiegu żeby wyrównać temperaturę ba powrocie. Pompka która nie ma czynnika ciepłego bo np. w kominku wygasło powinna się przy 40 stopniach wyłączyć. Ciężko pisząc, nie widząc coś doradzić.
  • #7 19861160
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    Jac1966 napisał:
    Ona ma isc do kranów tylko.

Przy szwankującym zaworze trójdrogowym może kocioł grzać to i to.
  • #8 19862982
    Jac1966
    Poziom 3  
    Cześć
    Słuchaj a ten zawór trójdrogowy gdzie jest na rurach c.o. czy w piecu?
  • #9 19862994
    ROWE
    Poziom 34  
    W środku w piecu, ma siłownik.
  • #10 19863028
    Jac1966
    Poziom 3  
    A, aaa
    Ale ja to tak mam od nowości tego pieca. Czy to możliwe, że mógł mi nie zainstalować tego instalator? Ten zawór się dokupuje czy jest w zestawie ? Może jego nie było i nic nie mówiąc mi, instalator tak zrobił. Jak z tym zaworem może być?
  • #11 19863037
    ROWE
    Poziom 34  
    Mowa jest o tym co jest w kotle.
  • #12 19863046
    Jac1966
    Poziom 3  
    Ale on musi być? Inaczej by kocioł nie działał jakby go nie było w ogóle?
  • #13 19863049
    Furman1234
    Poziom 14  
    Zawór tròjdrogowy jest przełączany zależnie od tego na co kocioł ma żądanie i albo grzeję C.O albo C.W.U i jeśli jest uszkodzony czyli nie domyka się to grzejąc C.O grzeję również delikatnie wodę albo na odwrót.
  • #14 19863056
    Jac1966
    Poziom 3  
    Piszesz, że grzeje delikatnie. A u mnie grzeje wodę do ponad 60 stopni i kaloryfery na full. Na piecu np mam nastawioną temp 40 stopni a wodę na 55 a piec po włączeniu nagrzewa się do 74 a wodę do ponad 60. Nie wyczuwa tego co ja żądam. Czy to może wskazywać faktycznie na ten zawór?
  • #15 19863069
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Jac1966 napisał:
    Jest to kocioł dwufunkcyjny Vitodens 200 typ WB2A z firmy Viessman.
    Jac1966 napisał:
    podgrzewacz wody Ecocell 60.

Na pewno tak masz? Kocioł dwufunkcyjny i zasobnik? Może jednak jednofunkcyjny?

Jac1966 napisał:
    Ale jak się woda w zasobniku nagrzeje do wymaganej temperatury to pompa kotła zaraz rozprowadza tę wodę z zasobnika na kaloryfery. I gorące są grzejniki mimo, że piec ustawiony żeby nagrzewać wodę tylko do zasobnika.

Jeśli tak się dzieje przy tylko włączonej gazówce to może być problem z zaworem 3drogowym w kotle, ale gezejniki powinny robić się ciepłe od razu gdy kocioł zaczyna nagrzewać zasobnik.

Jac1966 napisał:
    Zaznaczę że mam kominek z płaszczem wodnym i nagrzana woda z kominka np do 40 stopni idzie do kaloryferów i zasobnika. Jak włączę gaz to piec pokazuje że w zasobniku już jest woda nagrzana i ma te 40 stopni. Gaz ją dogrzeje do np 60 stopni ale za chwilę rozprowadzi po grzejnikach i nagrzewa je. Woda w zasobniku się schładza. Schładza się i wtedy jak są włączone pompki od kominka jak i wtedy jak są wyłączone i pracuje tylko kocioł.

To świadczy o tym że ciągle pracuje pompa kominek - zasobnik,grzejniki. Są wogóle jakieś zawory zwrotne pomiędzy kominkiem z zasobnikiem i kotłem gaz. z zasobnikiem?

Jac1966 napisał:
    Nie znam się nic na tym, ale może jakies zawory powinny być wstawione gdzieś w tej instalacji

Bez konkretnego schematu lub bez szczegółowych zdjęć nie dostaniesz konkretnej porady. To zbyt skomplikowany układ by coś wywnioskować z opisu zrobionego przez osobę która
    Jac1966 napisał:
    Nie znam się nic na tym

Dodano po 1 [minuty]:

Jac1966 napisał:
    Nie wyczuwa tego co ja żądam.

Gdzie wpięty jest czujnik temperatury cwu?
  • #16 19872497
    Jac1966
    Poziom 3  
    Czy piec Vitodens 200 typ WB2A zawsze ma lub może nie mieć zaworu trójdrogowego? Pomozcie
  • #17 19872854
    ewoo
    Poziom 30  
    Jac1966 napisał:
    Czy piec Vitodens 200 typ WB2A zawsze ma lub może nie mieć zaworu trójdrogowego? Pomozcie

Zdejmij, proszę, obudowę z kotła i zrób zdjęcia wnętrza.
  • #19 19873207
    ewoo
    Poziom 30  
    https://halamus.pl/files/Vitodens-200-Viessmann-Vitodens--Typ-WB2A.PDF
    strona 5
    opisane tam są króćce do podłączenia zasobnika cwu (jednofunkcyjny) lub ciepła i zimna woda (dwufunkcyjny)
    czyli zawór 3drog musi być w środku.
    Zdjęcie zbyt ciemne i mało szczegółów. Nie mogę znaleźć schematu w necie, poszukaj czy pod tą blachą nie ma na rurze zasilającej takiego trójnika z elementem do którego dochodzą kabelki i z tego trójnika wychodzi także rura na zasilanie wężownicy cwu, teoretycznie może to być po stronie powrotu c.o.
    Kiedyś Ariston robił kotły tylko do c.o. a gdy chciało się podłączyć zasobnik to pod kotłem montowało się zawór 3drog ale wtedy nie było w kotle króćca do zasilania wężownicy a w tym jest.

Dodano po 10 [minuty]:

http://serwiskotly.com.pl/wp-content/uploads/.../Vitodens-200-W-WB2B-instrukcja-serwisowa.pdf
    strona 26 schemat pokazuje zawór 3drog na powrocie c.o. w kotle przed pompą. Tam szukaj.
  • #20 19873266
    ROWE
    Poziom 34  
    Jac1966 napisał:
    Czy piec Vitodens 200 typ WB2A zawsze ma lub może nie mieć zaworu trójdrogowego?

Ma, str.128 instr.
  • #21 19873674
    Jac1966
    Poziom 3  
    Dzięki Wam
    Bo już myślałem,że nie mam tego zaworu, a na necie widzę, że on nie tani. Pewnie źle mi coś podłączył instalator wobec tego.

Dodano po 9 [godziny] 10 [minuty]:

Cześć Wam
    Słuchajcie, zawór jest, ale niedrożny. I to od nowości. Co zrobić żeby ruszył? Bo na pewno się zaciął.
    Oprócz tego mam do Was pytanie: mój piec jednofunkcyjny się okazał grzeje najpierw grzejniki a zasobnik grzeje tak jakby to był grzejnik kolejny. Gdzie wg Was trzeba coś wyciąć czy dołożyć. Zle mam podłączoną instalację się okazuje. Ustawienia pieca gazowego Viessman Vitodens 200 WB2A i podgrzewacza Ecocell 60 Ustawienia pieca gazowego Viessman Vitodens 200 WB2A i podgrzewacza Ecocell 60 Ustawienia pieca gazowego Viessman Vitodens 200 WB2A i podgrzewacza Ecocell 60

Dodano po 4 [minuty]:

Na I fotce rury idą od kominka z płaszczem wodnym

W ogóle to chciałbym aby wodę z kominka piec podgrzewał do kranów jak jest lato albo jak jest zima to do kranów i grzejników. Po prostu żeby ciepła woda z kominka była do maxa wykorzystana.
    Pomóżcie
  • #22 19877454
    ROWE
    Poziom 34  
    Jac1966 napisał:
    Słuchajcie, zawór jest, ale niedrożny. I to od nowości. Co zrobić żeby ruszył? Bo na pewno się zaciął.

Winien być zregenerowany, jeśli się da, (jt. mechanizm precyzyjny)
    Jac1966 napisał:
    Gdzie wg Was trzeba coś wyciąć czy dołożyć. Zle mam podłączoną instalację się okazuje.

W tej sytuacji to w przeróbkach na miejscu pomoże Ci już instalator.
  • #23 19877464
    ewoo
    Poziom 30  
    To musi ogarnąć ktoś na miejscu. Foty nic nie mówią, pajęczynka jest z rur. Jak radzi ROWE, weź dobrego instalatora to ogarnie temat. Kominek, wymiennik, kocioł, zasobnik i nie wiadomo jak połączone, to nie do przerobienia on-line.
  • #24 19877477
    Jac1966
    Poziom 3  
    Ok, chłopaki. Dzięki
    Dam znać jak rozwiążę problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z piecem gazowym Viessman Vitodens 200 WB2A oraz podgrzewaczem Ecocell 60, gdzie woda z płaszcza wodnego jest podgrzewana do kaloryferów, mimo ustawienia na podgrzewanie tylko wody użytkowej. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące czujników, zaworów zwrotnych oraz zaworu trójdrogowego, który może być uszkodzony lub niedrożny, co powoduje nieprawidłowe działanie systemu. Użytkownik zidentyfikował, że zawór trójdrogowy jest obecny, ale zablokowany, co wymaga interwencji instalatora. Wskazano również na potrzebę przemyślenia układu instalacji, aby efektywnie wykorzystać ciepło z kominka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA