Jaki sygnał chcesz konwertować? Co chcesz odbierać? Jakie dane Cię interesują?
Mając odpowiedzi na te pytania będzie można szukać urządzenia i oprogramowania, które sobie z tym poradzi.
Chciałbym produkować własne terminale płatnicze i proboje ogarnąć sam temat.Jestem dopiero początkujący więc nie wiem czy tp dobrze napisze. Nadając sygnał (terminalem) chce odbierać" ip" Kart płatniczych poprzez antenę i pobierać dane do jakiegoś programu
najlepiej. Program też chciałem napisać sam. Mam jeszcze parę pomysłów ale szukam dalej.
Wybrałeś sobie niezbyt łatwy temat.
Ogólnie dużą część danych, które jest w stanie przeczytać terminal, przeczytasz telefonem wyposażonym w NFC.
Moją kartę zbliżeniowo czytają czytniki Mifare, czyli transmisja może występować na częstotliwości 13.56 MHz.
Dobrze byłoby mieć odbiornik pracujący na tej częstotliwości. Tanie tunery DVB-T USB można wykorzystywać jako SDR, ale mają pewne limity (ciężko zejść nimi do 13 MHz). Są na to sposoby, możesz sobie poczytać, albo zakupić grubszy sprzęt do "słuchania".
Mam nadzieję, że podstawy teoretyczne dotyczace modulacji cyfrowych jakieś Kolega ma, a nie jest to wcale aż tak łatwy temat.