logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak uruchamiać z automatu dostęp do Wi-Fi w aucie? Myślę o ZTE MF60 i telefonie.

PitBartek 03 Lut 2022 00:49 930 5
REKLAMA
  • #1 19861123
    PitBartek
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie routera do auta,
    Potrzebuje sieci WIFI do radia w aucie aby obsługiwało normalnie mapy spotify itp.
    Jednak problem polega na tym (wiem że błahy), że chciałbym uniknąć ciągłego włączania udostępniania na telefonie itp po prostu jestem leniewy...
    I mam tak jakby 2 opcje.
    Pierwsza to stary router mobilny ZTE MF60 i tu jest problem bo chciałbym aby on sam się uruchamiał jak tylko pójdzie prąd na złącze USB do ładowarki do tego routera jednak on się sam nie uruchomi jedynie pokazuje że ładuje. I pytanie czy da się jakoś zrobić żeby on sam się uruchomił i normlanie z siecią połączył bez mojej interakcji.
    Druga to drugi telefon i opcja udostępniania WIFI jednak tu też pytanie czy da się zrobić tak żeby sam się uruchamiał telefon i udostępnianie wifi bez mojej ingerencji.
    Czy to jednak nie możliwe.
  • REKLAMA
  • #2 19861155
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5393
    PitBartek napisał:
    Czy to jednak nie możliwe.

Auto to taka Klatka Faradaya, zatem fale radiowe/LTE dość słabo/wcale nie przenikają do wnętrza auta, zatem może i tak się okazać konieczny prądowy restart urządzeń, celem nawiązania połączenia z innym BTS (bo auto się przemieszcza, to i zmieniają się lokalizacje stacji BTS).
    Dodatkowo urządzenia sieciowe (każde bez wyjątku) generuje tzw ruch sieciowy, a to powoduje, że nawet jak nie będziesz korzystał z tego urządzenia/internetu i tak będzie zjadany transfer LTE - zatem funkcja "auto on" nie jest dobrym rozwiązaniem, bo zapomnisz router wyłączyć a transfer poleci.
    Pomijając już to wszystko, każda dodatkowa funkcja wymaga prądu by funkcję włączyć/by ona działała, modem LTE czy fon działa na baterii, zatem im więcej prądu all zje, tym częściej będzie musiało być urządzenie ładowane - a to powoduje szybsze zużycie ogniwa jakim jest bateria w danym urządzeniu.
  • REKLAMA
  • #3 19861340
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Reasumując, potrzebujesz w jakiś sposób dostarczyć Internet przez wifi do Twojego samochodu, tak aby komputer pokładowy miał dostęp do sieci. Moja propozycja to rzeźba, jednak może da się rozważyć.
    Mikrotik hap ac2, który będzie routerem i jednocześnie Access Pointem (punktem dostępowym dla sieci bezprzewodowej), jest zasilany przez 12v więc można by było podjąć wyzwanie i zapiąć go do zapalniczki lub wpiąć się w kable zapalniczki, sam router wrzucić gdzieś w samochodzie i niech się uruchamia wraz z tym gniazdem. To co pozostaje to pytanie jak długo będzie żyć będąc ciągle włączanym/wyłączanym.
    Do tego zestawu potrzebujesz jeszcze tylko modemu USB LTE i to powinno zadziałać.

Tylko uprzedzam, że Mikrotik jest specyficznym sprzętem i trzeba umieć go skonfigurować, a także że rozwiązanie to rzeźba i może faktycznie telefon byłby lepszą opcją.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19862875
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    Router samochodowy Huawei CarFi

Albo jeśli masz telefon z NFC, to możesz przykleić tag NFC w uchwycie samochodowym i skonfigurować telefon, aby po wykryciu taga włączyło się udostępnianie Internetu. Po oddalenie się od taga udostępnianie się wyłącza.
  • #6 19894173
    PitBartek
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    To jednak wygodniej włączyć udostępnianie
REKLAMA